Apple AirTag ile kayıp eşya kabusu biter mi?

Apple'ın geçtiğimiz haftalarda duyurusunu yaptığı yeni ürünlerinden biri hiç şüphesiz AirTag oldu. Üzerine çok şey yazıldı, çizildi. Ancak dünden bu yana deneyimleme şansı bulduğum AirTag üzerine birkaç satır düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Haberin Devamı

AirTag, prensipte eşyalarınızı bulmanızı sağlayan bir minik alıcı gibi düşünebilir. Siz bu cihazı çantanıza, anahtarınıza veya sizin için değerli olan herhangi bir eşyanızın içine/yanına yerleştiriyorsunuz. Sonrasında ise artık o eşya uzağınızda da olsa bulunabilir bir hale geliyor. Peki ama nasıl?

Bul uygulaması uzun yıllardır Apple'ın en kullanışlı özelliklerinden biri ve aktif olarak pek çok kullanıcı bu özellikten yararlanıyor. AirTag de bu uygulama üzerinden kullanıcıya ulaşıyor.

AirTag'i eşyanızın yanına koyduktan sonra bu uygulamayı kullanarak yerini hızlıca bulabiliyorsunuz. 'Hey Siri, cüzdanımı bul' diye seslendiğinizde sadece sesi takip etmeniz yeterli. Cüzdanınız veya herhangi bir şeyanızı odadınızın bir köşesinde kolayca bulmanız kulağa hoş geliyor.

Haberin Devamı

Sık sık eşyalarını unutan birisi değilsem de insanlık hali elbette anahtarımı, cüzdanımı ve hatta çantamı bir yerde unutabilme ihtimalim her zaman var. Şimdi çantamın içine bir tane AirTag yerleştirdim ve çantamın bulunduğu yeri Bul uygulaması üzerinden görebiliyorum. Tabii bu noktada akıllara şu soru geliyor? Batarya ömrü ne kadar?
Apple AirTag ile kayıp eşya kabusu biter mi
O konuda içiniz rahat olabilir, çünkü Apple bir yılı aşkın bir süre dayanan pil ömründen bahsediyor. Kaldı ki içindeki pili değiştirmek ve yıllar boyu bu ürünü kullanabilmek de mümkün. Bu da bence önemli bir avantaj sağlıyor.

AirTag’iniz yakındaysa iPhone’unuz Tam Konum Bulma özelliği ile sizi doğrudan ona yönlendirebiliyor. Ultra Geniş Bant teknolojisi ile birlikte AirTag ile aranızdaki mesafeyi ve hangi yöne gitmeniz gerektiğini görebiliyorsunuz.

Peki AirTag ile kayıp eşyanızı nasıl bulabiliyorsunuz? Hemen her yerde AirTag'e ulaşmak mümkün mü? Bu sorunun yanıtı maalesef hayır. Bu noktada Apple'ın kurduğu ekosistemin altını çizmek gerekiyor: Örneğin bir eşyanızı spor salonu veya bir kafe gibi uzak bir yerde unuttunuz. Dünyanın dört bir yanındaki yüz milyonlarca iPhone, iPad ve Mac’ten oluşan Bul ağı AirTag’inizi bulmanıza yardımcı oluyor. Yani Apple cihazlarının bulunduğu herhangi bir yere AirTag'inizin yakın olması yeterli. Bu nedenle kayıp eşyanızın birçok farklı senaryoda kolayca bulunabilmesi mümkün.
Apple AirTag ile kayıp eşya kabusu biter mi
Tam bu noktada Apple'ın gizlilik taahüdünü de hatırlatmak gerekiyor. Şirket, Bul ağı gizliliğinizi her adımda özenle koruduğunun altını çiziyor. Gizlilik konusunda Apple'ın çok özenle durduğunu yıllardır biliyoruz, bu nedenle bu konuda herhangi bir zaafiyet yaratmayacak düzeyde bir ekosistem kurduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

Ancak AirTag, çalınan bir eşyayı ya da kaçan köpeğinizi bulmak için geliştirilen bir kurtarıcı değil. AirTag ilk tanıtıldığında pek çok kullanıcıda böyle bir yanılgı oluştu. Ancak AirTag'in asıl fonksiyonu kayıp eşyaların bulunması. Yani kaybolan köpeğinizi AirTag ile bulmanızın bir garantisi yok.
Apple AirTag ile kayıp eşya kabusu biter mi
AirTag ile ilgili bir başka önemli nokta da bir başkasının sizi izlemek için bu cihazı kullanabilme ihtimali. Kulağa gerçekten de hiç hoş gelmiyor. Ancak Apple, bu konuda kafa karışıklığını giderecek bir özellik koymuş. Başka birinin AirTag’i sizin eşyalarınıza karışırsa iPhone’unuz o AirTag’in sizinle olduğunu algılayıp bir uyarı gönderiyor. Bir süre sonra onu hâlâ bulamazsanız AirTag nerede olduğunu belli etmek için bir ses çalmaya başlıyor. Yani bu ses, duruma uyanmanız için yeterli oluyor.

Haberin Devamı

Suya düştüğünde bozulma derdi de yok. Tasarımı bakımından oldukça minik, ancak dayanıklı bir cihaz var elimizde.

iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max model telefonlarla AirTags'i sorunsuz kullanabiliyorsunuz.

Bir gün Android cihazlar için de AirTag desteği olsa aslında hiç fena olmayacak.

Yazarın Tüm Yazıları