Apple’ın baharı dolu dolu geldi

Pandemi nedeniyle uzaktan çalışma, online eğitim zorunlu hale geldi. Bundan sonra da bu süreçlerin hayatımızda kalıcı olmaya doğru ilerlediği bir dönemde, akıllı cihaz ve dijital servislere yönelik ihtiyaçlar sürekli artış gösteriyor. Artan talep ve beklentileri karşılamak adına, süreci en iyi değerlendiren firmaların başında yer alan Apple, 2021’e de hızlı bir başlangıç yaparak 20 Nisan Salı günü düzenlediği sanal etkinlikte yeni ürünlerinin tanıtımını gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Apple, son etkinliklerinde olduğu üzere, bu etkinlikte de geri dönüşüm odaklı çevreci yaklaşımını, kişisel verilerin güvenliğine yönelik politikalarını ve insanların yaşamlarında etki yaratma misyonunu vurguladı. Ayrıca tanıtılan tüm ürünlerde, 2030'a kadar %100 karbon nötr ürün vizyonu da ortaya konuldu. Bu taahhüt, 2030 yılında, satılan her Apple ürününün iklim üzerinde sıfır etkiye sebep olacağı anlamına geliyor. Bu yıl içerisinde İstanbul Bağdat Caddesi’nde Apple’ın Avrupa’daki en büyük mağazalarından birinin açılacağını da belirtelim. 

Apple “Spring Loaded” etkinliğinde öne çıkanlar

Beklenildiği üzere yeni iPad Pro ve iMac merkezli olan etkinlikte; yeni Apple TV, sık kullanılan ve unutulabilen ürünlerin basitçe takip edilmesini ve bulunmasını sağlayan AirTag ve mor renkli bir iPhone 12 tanıtıldı. Uzun süredir yenilenmesi beklenen AirPods ve Apple’ın yeni işletim sistemi iOS 14.5’a yönelik herhangi bir bilgilendirme gerçekleşmedi ise yapılmadı. Yeni işletim sistemi ile ilgili detayların önümüzdeki hafta paylaşılması bekleniyor. 

Haberin Devamı

Son Apple lansmanlarında Apple’ın yeni ürünlere ya da inovasyonlarda odaklanmaktansa, var olan ürünlerine yeni özellikler eklediğini ve ürünler odağında geliştirmeleri ön planda tuttuğunu gözlemlemekteydik. Bu etkinlik, Apple’ın “kullanıcı deneyimi” açısından en önde gelen firmalardan biri olduğunu tekrar hatırlatması bakımından önemliydi ve özellikle iMac’lerdeki tasarım odağı fark yaratacak türden görünüyor. 
Apple’ın baharı dolu dolu geldi
Etkinlik ana ürün tanıtımları öncesi ısınmalar ile başladı

Apple Card, Podcast'ler ve yeni mor renkli iPhone 12…

Apple’ın CEO’su TimCook, Apple Card’ın misyonunun kredi kartını baştan tasarlamak olduğunu belirtti. Apple Pay ve Apple Card ile ödeme sistemlerinde yerini sağlamlaştıran ve finans sektörüne yeni bir bakış getiren Apple, sektördeki ezber bozan konumunu devam ettiriyor. Bu alanda sessiz ama derinden ilerleyen Apple’ın ileride “dijital bankacılık” alanında önemli bir oyuncu haline geleceğini şimdiden söylemek mümkün. 2020 Ağustos ayında NFC uyumlu telefonları bir uygulama desteği ile temassız POS haline getiren bir şirketi de satın alan Apple’ın bu alanda yeni çözümlerini ilerleyen dönemlerde şahsen bekliyorum. 

Haberin Devamı

Bu etkinlikte tanıtılan Apple Card’ın “Family” (Aile) özelliği, eşlerin ya da iş ortaklarının kredi limitlerini birleştirmelerine ve tek bir hesapta paylaşmalarına izin veriyor. Ayrıca, bu özellik 13 yaşın üzerindeki çocukların da ebeveynlerinin kartlarından, ebeveynlerin limitler üzerinde denetim hakkı ile yararlanmasına da imkân sağlıyor. Apple Card Family özelliği, yenilikçi özelliğinin yanında, bir yandan da daha önce Apple’ın finansal hizmetlerdeki iş ortağı Goldman Sachs’a yapılan suçlamalar açısından da değerlendirilmeli. Geçtiğimiz dönemde, Goldman Sachs Apple Card’ın limitlerini belirlerken cinsiyet ayrımcılığı yapmakla suçlanmış ve buna yönelik soruşturma başlatılmıştı. Apple CEO’su Tim Cook bu özelliği, “finansal eşitliğin sağlanmasına yardımcı oluyor ve oyunun kurallarını değiştiriyor” şeklinde tanıttı. 

Apple’ın baharı dolu dolu geldi

Haberin Devamı

Apple bu etkinlikte, Podcast'lere yönelik, podcast'leri bulmayı ve paylaşmayı kolaylaştıran yeni bir ara yüze sahip uygulama da tanıttı. Podcast kullanıcılarının en sevdikleri içeriklere abone olmalarına olanak tanıyan podcast abonelikleri de başlıyor. Bu uygulama ile Apple, Spotify ile rekabette öne geçmeyi hedefliyor. 

AirTag ile unutkanlığa son…

Bu etkinlikte, uzun süredir beklenen, AirTag olarak adlandırılan, Bluetooth destekli etiketler de lanse edildi. AirTag, cüzdan, anahtar, bavul gibi ürünlere yapıştırılarak, “Find My” (“Bul”) uygulaması üzerinden bu ürünlerin takip edilmesini sağlayacak. Özellikle iPhone 12’lerdeki U1 çip ve ultra geniş bant destekli “Precision Finding” adlı özellik sayesinde kayıp öğelerin çok daha hassas bir şekilde bulunması da sağlanıyor (telefon, sizi doğrudan kayıp AirTag'e götüren görsel, işitsel ve dokunsal geribildirim verebiliyor, tıpkı bir navigasyon gibi). Diyelim ki bir eşyanızı spor salonu veya plaj gibi uzak bir yerde unuttunuz, dünyanın dört bir yanındaki yüz milyonlarca iPhone, iPad ve Mac’ten oluşan “Bul” ağı AirTag’inizi bulmanıza yardımcı oluyor. Etkinlik öncesinde Apple, “Bul” uygulamasına erişmek isteyen üçüncü parti üreticilere resmi olarak kapılarını açan “Ağımı Bul” Aksesuar programının lansmanını duyurmuştu. 
Apple’ın baharı dolu dolu geldi
Ayrıca, AirTag kolayca değiştirebilen standart bir pille bir yıldan uzun süre çalışabiliyor ve iPhone’unuz pili ne zaman değiştirmeniz gerektiğini size bildiriyor. Suya dayanıklı Air Tag, ürünlerin üzerine basitçe takılmasını sağlayan aksesuarlar ile geliyor. Bu aksesuarların tasarımında da Apple Watch kayışlarında olduğu gibi ünlü moda devi Hermes ile iş birliği gerçekleştirilmiş. 

Haberin Devamı

Apple TV 4k görüntü ve ses deneyiminde yepyeni bir standart getiriyor 

Etkinlikte, A12 Bionic işlemcili yeni “Apple TV 4K” da Apple TV’nin öne çıkan yeni içerikleri ile birlikte tanıtıldı. Güncellenen Apple TV, HDR içerikleri desteklerken, Dolby Vision ve Dolby Atmos uyumu görüntü ve ses açısından gerçek bir sinema deneyimini evlere taşıyor. 
Apple’ın baharı dolu dolu geldi
Apple TV’nin, Apple’ın dijital servisleri Apple Fitness+ ve oyun uygulamaları başta olmak üzere binlerce uygulamaya da kolay erişimi olduğu belirtildi.  

Yenilenen Apple TV kumandasında da tasarım öne çıkıyor. 100% geri dönüştürülmüş maddelerden üretilen dokunmatik kumandaya Siri entegre edilmiş. İzleyicilerin aradıkları sahneyi hızlı bir şekilde bulmak için kullanabilecekleri, dairesel hareketlere izin veren bir tıklama yüzeyi ve başka bir uzaktan kumandaya ihtiyacı ortadan kaldırmak için TV’nizi sessize alabileceğiniz, ya da açıp kapayabileceğiniz düğmeleri de içeriyor. 

Haberin Devamı

iMac’ler “home office”ler için öne çıkan bir ürün olacak

Yeni iMac’ler, uzun yıllar sonra en büyük tasarım değişikliği ile güncellenmiş olarak tanıtıldı. Apple’ın bu etkinliği öncesi gösterilen renkli görsellerin nedeni de yeni iMac’lerin tanıtılması ile açıklık kazandı: iMac’ler yedi farklı renk seçeneği ile gelirken; içinde de artık Apple’ın Silikon işlemcisi olan M1 bulunuyor. 
Apple’ın baharı dolu dolu geldi
Yeni iMac’lerin tasarım değişikliği, boyutunda da kendini gösteriyor, bu cihazlar 24 inç ve 4.5K retina ekranla geliyor. True Tone olarak adlandırılan teknoloji sayesinde ekran, bulunduğunuz ortamın ışığına göre otomatik bir biçimde ayarlanarak daha doğal bir görüntüleme deneyimi sunuyor. M1 çipi sayesinde de fanların boyutu küçülürken, aynı zamanda cihazlar çok daha ince ve daha sessiz hale gelmiş durumda. 

FaceTime HD kamera artık hayatımızın bir parçası olan Zoom tarzı video konferans uygulamalarının daha verimli olması için kameranın genel performansını iyileştiriyor. Ayrıca, konuştuğunuz kişinin sizi duymasını kolaylaştıran ve arka plan gürültüsünü engelleyen üç mikrofon dizilimine de sahip. Bu özellik, yankıları azaltacak şekilde tasarlandığı için sohbetlerinizin daha doğal ve bölünmeden devam etmesini de sağlıyor.  Apple bu etkinlikte, yeni kamera, hoparlör ve mikrofonların şimdiye kadar bir Mac’teki en iyi kamera, hoparlör ve mikrofon olduğunu belirtti. 

iMac’ler artık iPhone ve iPad’ler ile uyumlu da çalışabilecek. Özellikle, iPhone’lara gelen mesaj ya da aramaların iMac’de görüntülenmesi, iPhone’dan görüntülenen bir içeriğin kopyalanıp, AirDrop sayesinde kolayca iMac’lere aktarılması da oldukça önemli gelişmeler. Ayrıca, iPhone ve iPad uygulamalarının birçoğu doğrudan iMac’lerde de kullanılabilecek. 
Apple’ın baharı dolu dolu geldi
Apple, ayrıca Touch ID'li yeni Magic Keyboard'u da tanıttı. Touch ID, MacBook serisinin dışındaki tüm Mac'lerde ilk kez kullanılabilecek. Bu sayede, iMac’ler üzerinden de Apple Pay ile basitçe ödeme işlemleri gerçekleştirilmesi sağlanabilecek. Güç adaptörü, manyetik özelliği ile iMac’e kolayca takılabilirken, kablonun rengi de iMac ile uyumlu olarak tasarlanmış ve üzerinde ethernet girişi de bulunuyor. 

M1 çipinden gücünü alan yeni iPad Pro’lar dizüstü bilgisayarlara ihtiyacı kaldıracak

Koronavirüs salgını iPad’lere yönelik ilgiyi de artırdı. Apple, Ocak ayında yayınladığı mali raporunda yıllık % 41 artışla 8.44 milyar dolar iPad geliri elde ettiğini  açıklamıştı. 

Türünün en hızlısı olarak belirtilen yeni iPad Pro’lar Apple’ın en yeni ve hızlı işlemcisi M1 ile birlikte geliyor. Mac ve iPad’in aynı işlemciye sahip olması ilk defa gerçekleşiyor. Yeni iPad Pro, Apple’in tablet ve masaüstü ürünleri arasındaki çizgiyi kaldırma misyonuna da hizmet ediyor. Bununla birlikte, yeni iPad Pro'daki M1 işlemcisi, 2020’de lanse edilen iPad Pro’dan %50 daha hızlı ve grafik performansı da %40 artış göstermiş durumda. M1 çipin inanılmaz güç verimliliği sayesinde, yeni iPad Pro’lar tüm gün süren pil ömründen ödün vermeden ince ve hafif olabiliyor. 

Yeni iPad Pro’ların Thunderbolt desteği, bu cihazları harici ekranlara uyumlu hale de getirirken, daha hızlı veri aktarımını da destekliyor. 5G desteği de yeni iPad Pro'da mevcut. 

iPad Pro'daki kameralar ayrıca AR uygulamaları için LiDar sensörü ve M1 işlemci sayesinde görüntü işleme ile ilgili güncellemelere de sahip. iPad Pro’nun yeni Ultra Geniş kamerası, FaceTime ve yeni “Ana Sahne” özelliği ile portre modunda harika selfie’ler için ideal. Ana Sahne olarak isimlendirilen özellik, ultra geniş kameradan ve yapay zekâ teknolojisinden yararlanırken, görüntülü aramalara katılma biçiminizi değiştiriyor. Siz yer değiştirdikçe kadrajı otomatik olarak ayarlıyor ve görüntünün merkezinde kalmanızı sağlıyor. 

Daha iyi fotoğraf ve film kalitesi sağlayan mini LED teknolojisi destekli yeni ekran türü de dikkat çeken bir özellik. Mini LED teknolojisi, etkileyici geniş renk gamı performansı sunuyor. Bu LED sayesinde görseller beklenilenden çok daha canlı ve gerçek görülebilecek. Son olarak, iPad Pro’lar uygulama ve içerik depolamak için daha fazla alana sahip (2 TB depolama alanı).

Bakalım, ilerleyen dönemde Apple hangi yenilikler ile karşımıza çıkmaya devam edecek…

Yazarın Tüm Yazıları