Tekel’e büyük gözaltı

TEKEL’le ilgili yeni soru: ‘Tekel’den yurtdışına iade edilecek olan 8 adet sert kutu makinesi ne oldu?’

‘Makineler yolcu’ (8.5.2005) başlıklı yazımızda, İspanya’nın MTS firmasından alınıp Tokat sigara fabrikasına montajı yapılan makinelerin, 2. el olduğunun tespiti üzerine yönetim kurulu kararıyla yerinden sökülerek ‘mahreçine’ iade kararı alınmıştı. Bu arada söz konusu makinelerle ilgili harcamaların ve bu makinede kullanılacak malzemelerin ve ihtiyaç olmadığı halde KKTC’ye alınan makinelerin de akıbetinin ne olacağını sormuştuk.

O günden beri kimseden yanıt yok.

Haber verelim... Tokat’tan sökülen makineler, yurtdışına gönderilmek üzere İstanbul Erenköy Gümrüğü’ne teslim edildi.

Bu arada ilginç bir gelişme oldu. Gümrük Müsteşarlığı Başmüfettişliği’nin talimatı ile ‘ikinci bir emre kadar’ makinelerin gümrükte muhafaza edilmesi dikkat çekti.

Böyle bir kararın hangi nedenle alındığı henüz bilinmiyor. Şartnamede yer aldığı gibi makinelerin ‘yeni ve kullanılmamış’ olması gerekirken, ‘2. el’ olduğunun tespitinden sonra yurtdışına çıkartılmasından doğan Gümrük Kanunu’na muhalefet yönünden mi bir inceleme yapılıyor acaba?

Peki hukuki sorunlar çözümlenebildi mi? Örneğin, sözleşme esnasında alınan bir ‘kati teminat’ var mı? Varsa, ortaya çıkan olumsuzluklar sonucu bu para Hazine’ye irat kaydedildi mi?

İşte bu konu çok önemli... Bu makineler alınırken, sözleşme aşamasında şartnamesi gereğince kontr-garantiye dayalı teminat mektubu alınması gerekiyor. Nitekim bu teminat mektubu alınmış, ama ihaleyi üstlenen MTS firmasından mı yoksa bir başka kişi veya kuruluştan mı?.. Burada da karşımıza Şenol Çelik ismi çıkmasın sakın? Tekel Genel Müdürü Sezai Ensari’yi, Ispanya MTS firmasına götüren Şenol Çelik...

Bunların yanıtlarını kim verecek?

YAPILAN YANLIŞLAR

Tekel
yönetimince 2. el makinelerle ilgili olarak yasa ve yönetmeliklere karşı bu kadar mücadele edileceğine yapılması gereken iş gayet basitti; dolambaçlı yollara sapmaya ve aylarca zaman kaybetmeye gerek yoktu.

11 adet 200 devir-dakikalık 2. el makine yerine Samsun Ballıca fabrikasına mevzuata uygun şekilde alındığı gibi DPT onayından geçmiş 4 adet 550 devir-dk’lık makine ile sorun çözülemez miydi?

Mevcut yasa ve yönetmenliklere göre alınan makinelere kimsenin diyeceği hiçbir şey yok.

Ocak 2005 tarihinden beri ‘ilgili ve yetkili’ denetim elemanlarının ne işlem yaptıkları bilinmiyor ama herhalde savcılar olayı incelemeye almışlardır.

Tekel burada bitmez...

Herhalde önümüzdeki günlerde İstanbul’da toplanacak TBMM KİT Komisyonu, 200 milyon dolarlık ucuz ‘tütün satışı’ ve Başbakanlık müfettişlerinin bir yıla yakındır raporunu yazmadığı Tekel’in İstanbul Avrupa yakası toptan satıcısı Güm-Bak/Tüm-Bak olayını da görüşeceklerdir.

Tekel’le ilgili iddialar, iktidarın sessizliği karşısında gazete köşelerinde sürüp gidecek.

Bayrak yakmada çifte standart

HATIRLANIRSA,
bayrağımıza saygısızlık yapıldı diye Yunanistan’la kriz yaşadık. Tepki gösterdik. En üst düzeyde Yunanistan’dan özür istedik.

Bu sefer Lübnan’da bayrağımız yakıldı. Niye tepki yok! Niye gene en üst düzeyde özür istemiyoruz? Sessizliğimizin sebebi Lübnan’ın bir Müslüman ülke olması olabilir mi? Bu yüzden Lübnan’a karşı hoşgörülü müyüz?

Bu durum, Yunanistan’a tepki vermek, Lübnan’a tepki vermemek bir çifte standart değil mi?

Suriye’nin toprağımıza düşen füzesine de tepki vermedik. Neden?

Can MERA

Harabe SSK binaları

CHP
İstanbul Milletvekili M. Ali Özpolat, SSK ağır mali güçlükler içindeyken ve bunun faturası halkın sırtına yüklenirken; yüksek maddi değerlere sahip olan binaların değerlendirilmeyişinin ve harabeye terk edilişinin nedenlerini gündeme getirdi. Özpolat, Çalışma Bakanı Başesgioğlu’na soruyor: Yurt genelinde mülkiyeti SSK’ya ait olup kullanılmayan kaç adet gayrimenkul vardır? Bunlar nerelerdedir ve kaç yıldır kullanılmamaktadır? Oluşan ekonomik kayıp ne kadardır?

Bu durumdan kim veya kimler sorumludur? Bundan sonrası için ne yapılması düşünülmektedir?

Akkaya’ya acil önlem

NİĞDE’nin, Bor İlçesi’ndeki Akkaya Barajı’nda son aylarda farklı bir değişim yaşanıyor. İlk kez baraj çevresinde değişik tür kuşların göçü var. Kayseri Sultan Sazlığı ve Tuz Gölü bölgesine giden kuşlar bu kez Akkaya’ya göç ettiler.

Baraj 2003’te, kirlenme sonucu balıkların ölmesiyle gündeme gelmişti. Bu kez kuşlar bölgede dokuyu değiştirdi. Dik Kuyruk, Flamingo, Deniz Kırlangıcı, Angıt gibi 100’e yakın kuş göç ettiği baraj çevresinde hiçbir önlem alınmayınca sapanı ile ava meraklı çocuklar, çoban köpeğini yanına katıp baraj kenarına giden vatandaşlar kuşlara zarar vermeye başladı. Kuşların bıraktıkları yumurtalar tahrip edildi. Acil önlem alınıp bölgenin korunması gerekiyor. Yoksa yuvaları, yumurtaları tahrip olan ve bazıları da avlanan hayvanlarla önemli bir doğa dengesinin ışıkları daha sönecek. Kuş cenneti olmaya aday bölge için yetkilileri konuya duyarlı olmaya çağrıyorum.

Ömer Fethi GÜRER- Endüstri Mühendisi- BOR-NİĞDE

GÜNÜN SÖZÜ

‘Türbanın özgür olduğu yerde özgürlük özgür değildir.’

(Süleyman Ekim)

Biliyor musunuz

CHP’nin 2002 seçimlerinde %36; yerel seçimlerde ise (İstanbul Büyükşehir-Sefa Sirmen) %46 oy aldığı Adalar’da; Sedat Peker’in dinlenen telefon konuşmalarında adı geçen Demir Karahan’a belediye başkan adayı olarak %18 oy çıktığını...

TEM’in Ankara’dan İstanbul’a giriş kısmında (14.6.2005, saat 15.15) yabancı plakalı (HSK-AK469) gri Peugeot’nun otomatik geçişten kaçak olarak geçtiğini...

DYP Genel Başkan Yardımcısı Saffet Arıkan Bedük’ün, lise öğrencileri arasında genel lise öğrencilerinin oranının %68.5, mesleki lise öğrencilerinin oranının %31.5 olduğunu, halbuki Batı ülkelerinde bu oranın tersine %35-65 olması gerektiğini söylediğini...

ISPARTA’da vefat eden TİP’in kurucularından, sendikacı Uğur Cankoçak’ın (71) cenazesinin bugün DİSK Genel Merkezi (Şişli Nakiye Elgün Sokak) önünde saat 14.00’de yapılacak törenden sonra Edirnekapı Mezarlığı’nda toprağa verileceğini...

MESAJ PANOSU

BULGARİSTAN’
da 25 Nisan’da yapılacak seçimler öncesinde Rumeli-Balkan Dernek ve Vakıfları’nın düzenlediği ‘Balkanlarda Dostluk ve Kardeşlik Şöleni’ yarın akşam 19.00’da Yedikule Zindanları’nda yapılacak. Sanatçılar; Rafet El Roman, Rüstem Avcı, Sabriye Sayın, Arif Şentürk ve Faruk Yılmaz. (0212- 632 12 31)

ADANA Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak’ın ‘Orman-Keçi ve Erozyon’ konulu resim sergisi bugün Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanat Merkezi’nde 15.00’de Devlet Bakanı Mehmet Aydın tarafından açılıyor.
Yazarın Tüm Yazıları