Tatlı yemeden yaşayamayanlar reaktif hipoglisemi hastası olabilirler

Tatlı yemeden duramayanlar çok... Bunu "tatlıya düşkünlük" şeklinde açıklamak her zaman yetmeyebilir.

Altta "reaktif hipoglisemi" denilen bir hastalık yatabilir. Bu sorunu bulunanların sabah kahvaltı yapma isteği yoktur, öğlen hafif şeyler atıştırmaları yeterlidir. Akşama doğru tatlı yeme isteği yoğunlaşır. Hastalarda sürekli diyet yapma çabası vardır ama diyetler kısa sürelidir ve başarı sınırlıdır.

n Reaktif hipoglisemi nasıl bir hastalıktır?

Aslında açlık kan şekeri değerleri normaldir. Ancak şeker yüklemesi yapıldığında sorun anlaşılır. Reaktif hipoglisemide özellikle yemek yedikten sonra kan şekerinin yükselmesiyle insülin hormonu fazla salgılanır. Yemeği takiben kan şekerinde düşme olur. Özellikle kan şekerini hızla yükselten besinler yedikten sonra (çikolata, pasta, hamurlu tatlılar vb.) terleme, taşikardi, aşırı acıkma hissi, tekrar tatlı ve besin tüketim isteği oluşur. Bunların sonucunda sürekli tatlı tüketimi ve kilo artışı yaşanır.

n Kimlerde görülür?

Düzensiz beslenen, öğün atlayan, psikolojik durum bozukluğu, aşırı ve hızla kilo alıp veren, ailede şeker hastalığı olan kişilerde gözlenebilir.

n Tedavisi nedir?

Tanı konduktan sonra en temel tedavi diyet.

n Reaktif hipoglisemililer beslenmelerinde nelere dikkat etmeli?

6
Basit karbonhidratların (çay şekeri, bal, reçel, pekmez, pasta, tatlı, kurabiye vb.) tüketiminden kaçınılmalıdır.

6 Kan şekerinin hızla yükselmesine sebep rafine edilmiş, glisemik indeksi yüksek besinler yerine, posa içeren kompleks karbonhidratlar tüketilmeli. Kepekli ekmek, bulgur, kepekli pirinç, kepekli makarna gibi posa içeriği yüksek karbonhidrat kaynakları tercih edilmeli.

6 Kan şekeri yemek yedikten 3 saat sonra düşmeye başlar. Bu yüzden mutlaka 3-4 saatte bir 3 ana öğün, 3 ara öğün olmak üzere az az, sık sık beslenmeye özen gösterilmeli.

6 Glisemik indeksi yüksek meyvelerin tüketiminden kaçınılmalı.

6 Öğün atlanılmadan düzenli besin tüketimi yapılmalı, öğünlerde her besin grubundan yeterli olarak tüketim sağlanmalı.

6 Vücudumuza enerji veren karbonhidratlardır. Belirli düzeyde karbonhidrat tüketilmeli, sadece protein ve yağ içeren diyetler yapılmamalı.

6 Düzenli egzersiz, kan şekerini dengeler fakat egzersize aç başlanması veya çok uzun süre yoğun egzersiz yapılması kan şekerinin düşmesine neden olur. Bu yüzden kepekli sandviç, kepekli makarna gibi karbonhidrat içeren bir besin egzersiz öncesi alınmalı.

6 Ara öğünlerde probiyotik yoğurt, kepekli tost veya sandviç, meyve, kepekli bisküvi-peynir, ceviz veya fındık gibi besinler tüketilebilir.

6 Alkol, kan şekerini önce yükselmesine daha sonra düşmesine sebep olduğundan tüketiminden kaçınılmalı.

6 Meyve suyu, şeker içeren içecekler, aşırı çay, kahve tüketiminden kaçınılmalı.

6 Beyaz undan yapılmış besinler (börek, poğaça, mantı, kuru pasta v.b) yerine kepekli undan yapılmış besinler tercih edilmelidir.

6 Şeker istendiğinde meyve, kepekli sandviç gibi besinlerden doğal şeker alınmalı.

6 Glisemik indeksi düşük besinlerin tüketimine ağırlık verilmeli.

6 Posa içeriği yüksek sebze ve salata tüketimi arttırılmalı.
Yazarın Tüm Yazıları