Tarihimizden bir demet

Haberin Devamı

 


Tarihimizden bir demet


Birlikte
yaşadık
birlikte
yazıyoruz


Yaşar SÖKMENSÜER

Birlikte yazdığımız ve Ankara Hürriyet Gazetesi'nde yayınlanan “Sokak sokak Ankara’nın sözlü tarihi” çok yakında internet gazetemizden de size ulaşacak.
Sözlü tarih çalışmamızı oluşturan anıdan, hikayeye hafıza kayıtları, uzun soluklu bir dizi oluşturuyor. Bugün aktaracağım “anı yazarları” okurlarımızın sadece küçük bir bölümü...

Dizimiz süresince bize gönderilen her iletiden satırlara, isimlerinizle yer vereceğiz. Birlikte çekmecelerinden çıkardığımız sözlü tarih, sokak tarihçiliği çalışmamızda her şey, her mahalle var.
Ahmet Haluk Başaklar’dan tam 42 yıl önce, Atatürk ve Selim Sırrı spor salonlarında yapılan Liselerarası Müzik Yarışması ile ilgili inanılmaz renkli anılar, mesela...
Tuba Aksu’nun akıcı kalemiyle Al Bano-Romina Power, Rita Pavone şarkıları, Tom Jones’un unutulmaz Delilah’ı ile Kuğulu, Yenimahalle turları...
Halide Arın “60 İhtilali”ni yazarken, Murat Girgin Tunalı’yı, 90’larda ilk “outlet” mefhumunun ortaya çıkışını aktarıyor güçlü kalemiyle...
Arkeoloji ve-Sanat Tarihi Uzmanı Tuncer Günay’ın “Ankara’dan bir ‘Dario Moreno daha çıkar mı?” başlığıyla, Ankara Palas’ı, “pavyon”ları, Dil-Tarih’i, Atatürk Lisesi’ni, Cebeci Ortaokulu’nu müzik ve dans eşliğinde dolaşan anıları da var.

İkarus ve boynuzlu

Haberin Devamı

Okurumuz Bilge Çakır’ın dolmuş ve boynuzlu troleybüsleri ile Gençlik Parkı aile gazinoları, Ali Günay’dan İkarus otobüsler ve Macarca’dan mülhem “Otomatik Kapu Çarpar” levhası...
Ve Süleyman Kaya’nın Hergele(n) Meydanı’ndan Kurtuluş’a, oradan Hukuk Fakültesi’ne, sonra da Emek 8. Cadde’ye uzanan yaşam kesitleri...
Eski Ankara’yı satır satır aktaran Nazif Kurucu’nun hatıraları, bir başka destan. Ayten Kökpınar Erarslan başta olmak üzere Cumhuriyet Lisesi anıları ise, benim de anılarım.
Fatma Bade Önen’in satırlarında anlı-şanlı Kızılay mağazaları, Gima, Kocabeyoğlu Pasajı, Kumrular, Ulus Hali ve o eski tiyatrolar var. Tülay Toraman’da Füsun Önallı, Ahmet Kurtaranlı İsrail Evleri...
Ergun Maraşlı’nın futbollu, ilkokul önlüklü, beyaz yakalı günleri... Adem Işık’tan Gazi Mahallesi; Menekşe Parkı ve Gazili Kartallar ile tamamlanıyor.
Şule Türel’in şiirsel Emek 60. Sokak anlatısı ise, Derya Korkmazer’in karlar içindeki Ankarası ile mevsim değiştiriyor.

Müçteba Beyli nikahlar

Haberin Devamı

Renan Berber’in “şans, talih, kader, kısmetli” Yenimahallesi,
İnci Yılmaz’ın Bahçelievler’in 2. ve 3. Cadde gezintileriyle kenti dolaştırıyor.
Neşe Özcan’ın Mürted’den (şimdiki Akıncılar), sokakta satılan alıç kolyeye, Sıhhiye’ye uzanan çocukluk günleri de bu dizide...
Maltepe’de adı Şehit Bahadır Demir Sokağı olan eski Uludağ Sokak’ı, o eski gazozları, gazoz kapaklarını Nuray Karayeğen’den dinleyeceğiz.
Ankara’yı sokak sokak gezdiren Ayten Tekin’in Cebeci çayırı, açıkhava sinemaları, Gençlik Parkı Nikah Dairesi ve Müçteba Bey ile ölümsüzleşiyor.
Mustafa Önder’den Yenimahalle’deki Emirgan geliyor, okurlarımız Atilla Selçuk ve Dilek Kangal’dan ayrı ayrı anılarla Başçavuş Sokağı....
Hülya Arıcı’nın kaleminden Mehmet Akif Kız Öğrenci ve Emek Mahallesi günleri... Deniz Emre Fidan’dan bakkalı, kasabıyla Emek 72. Sokak, Bahçelievler Ortaokulu anıları.
72. Sokak’ın mahalle oyunları ve o sokağın adını 72. Koğuş yapan Ufuk Özçelik ve arkadaşları sizi gülümsetecek.
Saadet Tok’dan da Bahçeli-Cebeci hattı ve hava kirliliği yıllarını okuyacağız.

Kabadayılar ve langırt

Haberin Devamı

Sahil Evirgen’den Haçettepe’de eski Ankara evlerinde geçen hayat.
Ercan Deva’dan Saracoğlu mahallesi, kabadayılar, langırt, DTCF ve Yüksel Caddesi, Kızılay’ın meyhaneleri...
Serdar Altunoğlu’nun Ankara sevgisinin, İzmir ve İstanbul’la farkına dair satırları...
Ankara’nın Eyfel Kuleleri, Yenidoğan, farklı yüzüyle ÇınÇın Bağları ise Mahmut Dere’nin iletisiyle yeniden hayata dönüyor.
Medine Saraçoğlu’nun hatıratı ise Ankara Kız Lisesi’nden başlayıp, Tuna ve Milka pastahanelerine, Papazın Bağı’na kadar uzanıyor.
Mimar Nilgün Tunçyürek ise “sözlü tarih”imize, pilli pikabındaki Tanju Okan plaklarıyla Kayabaşı’ndan, Ulucanlar’dan, Dörtyol’dan kesitlerle katılıyor.
Mavianne Fatma Erdem’den Batıkent ve Ankara’nın site hayatı....
Kemal Salmanoğlu’ndan eski günlerin restoran kültürünü hatırlayacağız.
Muammer Görbil’den misket, kiralık bisikletler, mantar tabancaları arasında Yenimahalle’de geçen çocukluk günlerini...
Vahdettin Gülmüş bizi Altındağ Doğantepe’ye götürecek.
Beyhan Göktaş ise banliyö trenine bindirip Mamak, Kayaş, Hüseyin Gazi’ye...

Konuşma teklifli flört

Haberin Devamı

A. Sema Bilaloğlu’nun anlatımıyla Sakarya Caddesi, Goralı, Ali Nazmi Pasajı, Beyoğlu Kasabı , Köroğlu Bakkaliyesi ve niceleri... M.Kâmil Kutluay’dan Goren sistemine göre briç günleri,. Yusuf Kemal Arslanoğlu’ndan Beyazıt Öztürk (Beyaz), İclal Aydın, Emel&Erdal ikilisinin yaşadığı sokaklar da bu dizide. Neslihan Öztoprak’tan Küçükesat’da sessiz film oyunu günleri, Dual pikaplar, makaralı Grundig teypler, ekmeler-ekilmeler, “konuşmak” olarak anılan flörtler de...
Günel Kitaplı 83 yaşındaki annesi Seniye Esentepe Günel’in Posta Caddesi, Devrim İlkokulu, Hacıbayram günlerini bizimle paylaşırken, kendisinin de Konur Sokak’tan başlayan hatıralarını aktarıyor.
Seher Akçay’dan dönemin moda kıyafetleri, Gırgır başta olmak üzere mizah dergileri, Zeki Bar ve bir çok popüler mekan.
Pelin Ünal’ın Emek 8. Cadde’deki bambu mobilya mağazasının önünden başlayıp, Laz Bakkal’a ulaşan uzun anı yürüyüşünü de birlikte okuyacağız.
Adnan Atakan’ın gerçek bir Ankara tarihini, adres adres, en ince ayrıntılarıyla yaşatan hatıraları da...
* * *
Ve Kavaklıderem Derneği, kitap çalışmasını sürdürdüğü seçkin arşivinden mücevher değerinde söyleşileri bizimle paylaştı...

Nikah günü
12 Eylül

Haberin Devamı


ANKARA’nın tarihi, her mahalleye, sokağa, okula, kuruma, kiminin çocukluğuna, kiminin gençliğine değen darbeler tarihi aynı zamanda.
Bizim gibi bebekliğine, çocukluğuna, ilk gençliğine, yetişkinliğine ayrı ayrı darbeler düşen kuşaklar da var elbette...
Önder Oskay da nikah gününü önceden 12 Eylül 1980’e alan arkadaşının traji-komik öyküsünü aktarıyor, anılarında...
Ünal Kurtçu ise İsmetpaşa Mahallesi Uzunyol Sokağı’nı hatırlatıyor bize.
Okurumuz Kamil Kutluay ise “Benim Lokantalarım” yazısıyla, çoğu tarih olan lezzet-muhabbet mekanlarını bugün yeniden yaşatıyor.
Süleyman Bilgiç ise bir döneme damgasını vuran tüm hafıza mekanlarını, meydanları bir tarihçi titizliğiyle aktarıyor iletisinde.
Selami Başar’ın anılarında Dışkapı’dan Keçiören’e inanılmaz bir kent turu var. Lale Emre’de Gazi Eğitim günleri...
Semra (Erten) Demiraç yazlık sinemalar, Mikrofonda Tiyatrolar ile katılıyor tarihimize, Nevzat Varhan Ankara’yı saran Özal fırtınasıyla...
Nuran Şentürk Karakılıç’ta kadınlar matinesi, karavel saçlar, terzi Paskal Ustalar var.

Uslu dur yoksa
bozacıya veririm

Eser İnan TED Ankara Koleji anılarıyla bize Yenişehir’i gezdiriyor.
Şevket Çorbacıoğlu’nun roman, hikaye tadında Akay Caddesi’nde Hemşin 2 anıları da yayınlanacak.
Cantürk Coşkun bir çeşmenin hikayesi üzerinden, koca bir hayatı aktarıyor.
Hülya Soysal ise Seyranbağları, İncesu günlüklerini...
Hasan Akyar’ın bağı, bahçesi, barajıyla eski Ankarası, Adil Can’ın “Yat yoksa seni bozacıya veririm” tehdidiyle geçen geceleri, sirkecileri, kelle-paçacıları ile bütünleşiyor.
Sevim Özcan, Kurtuluş Teveküller Sokak’taki evinden Hacettepe Üniversitesi yıllarına kadar mekan mekan paylaşıyor anılarını.
Hasan Savaş’ta dönemin ünlüleri, Kutlu Batur’da Çıkrıkçılar Yokuşu ve “Ay May Kumay” tekerlemeleriyle geçen çocuklur var.
Fazilet Ünsal Eliaçık ise Dikmen Çayı, Keklik pınarı, Bent Deresi, Ankara’nın çaylarıyla katılıyor tarihimize...
Ankaralı Mumcu ailesinin 6. Kuşak torunlarından Bengi Mumcu, yanan Modern Çarşı’dan  Anafartalar Caddesi’ne götürüyor bizi.
Solmaz Başkaraağaç Sözeri Denizciler caddesi ile Anafartalar caddesi arasında kalan Yahudi Mahallesi’nde geçen çocukluğunu, komşuları Merun teyzeler, Dikran amcalar, Aydalar, Hermineler, Elizalar, Aznifler ile bugüne taşıyor.


Bunlar sadece bir başlangıç, daha nice isim, nice anı var. Hepsi ve daha fazlası yakında Hürriyet Ankara internet gazetesinde...

BİZE YAZIN YAYINLAYALIM
ysokmensuer@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları