Tarabya’da ‘büyük dönüş’e 345 milyon dolar yatırdı

Bayraktarlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Bayraktar, 2006 yılında 145 milyon dolara aldığı ‘Büyük Tarabya Oteli’ni 200 milyon dolara baştan aşağıya yenileyip şubatta hizmete açmaya hazırlanıyor. Bayraktar, çoçuklarından gizli aldığı otelin ihalesi için evden çıkarken eşinin arkasından “İnşallah o ihaleyi kazanamazsın bey” diye seslendiğini anlattı.

Haberin Devamı

BAYRAKTARLAR Holding Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Bayraktar, 4 Nisan 2006 sabahı evden çıkarken eşi Hatice Bayraktar arkasından seslendi:
- İnşallah o ihaleyi kazanamazsın bey...
Hatice Bayraktar’ın sözünü ettiği Emekli Sandığı’ndan Özelleştirme İdaresi’ne devredilen oteller arasında bulunan Büyük Tarabya’nın ihalesiydi.
İzzet Bayraktar, Büyük Tarabya Oteli ihalesine girme planını oğulları Fevzi ve Ahmet Bayraktar’la paylaşmamış, sadece eşi Hatice Bayraktar’a söylemişti.
İzzet Bayraktar, ihale günü açık artırma masasına avukatıyla birlikte oturdu. Rakam 130 milyon dolara çıktığında avukatı onu frenlemeye çalıştı:
- İzzet Bey, bu noktada dursak iyi olur.
O avukatıyla aynı görüşte değildi:
- Rakam düşündüğümüz noktayı aşıyor. Ancak, Büyük Tarabya Oteli’nin yabancı fonlara gitmesini istemem.
Açık artırmada İzzet Bayraktar 145 milyon dolarla birinci olunca İhale Komisyonu Başkanı son hamle talep etti. Böylece rakam 145 milyon 350 bin dolara yükseldi.
İzzet Bayraktar, ihale sonrası dönemin Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Metin Kilci ile yemek yedikten sonra yola çıktığında telefonu çaldı. Arayan oğlu Ahmet Bayraktar’dı:
- Baba, haberlere bakılırsa bir otel almışsın.
- Evet, Büyük Tarabya oteli ihalesini kazandık.
- Bize neden haber vermedin baba?
- Size söylesem bana engel olurdunuz.
İzzet Bayraktar, şubat ayı başında ilk konuklarını kabul etmeye hazırlanan The Grand Tarabya’yı Genel Müdür Bora Göymen ve Hulusi Turgut’la birlikte gezdirirken ihale gününü anımsadı:
- Mimar Eren Talu, yabancı ortaklarıyla birlikte sonuna kadar ısrar etti. Fiyatın 145 milyon dolara çıkması onun ısrarından kaynaklandı.
İhale sonrasında Eren Talu’nun kendisine elinde hazır proje olduğunu söylediğini belirtip, ekledi:
- Eren Bey’le daha sonra görüştüm, elindeki projeyi bizimle paylaşmasını istedim. Ancak, hazır projeyi veremedi. Anladığım kadarıyla hazır da değildi.
145 milyon 350 bin doların yüzde 40’ını Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun (ÖYK) onayından hemen sonra peşin ödediklerini kaydetti:
- Kalan bedeli 2 yılda ödedik. Bir yandan içerdeki tüm kapıları sökülmüş binada temizliğe giriştik, diğer taraftan yenilemenin mimari projesi için Murat Tabanlıoğlu’yla görüştük. Murat’ın babası Hayati Tabanlıoğlu ile daha önce çalışmıştık. Murat’ı öğrenciliğinden beri bilirim. Projeyi ekibiyle bir yılda hazırladı.
- Murat Tabanlıoğlu, Tarabya Oteli’ni gezince ilk izlenimi neydi? Yenileme için yatırım tahmini ne kadardı?
- Murat’ın ilk yorumu, “Burası derya” oldu. Yenileme için yatırım tahmini 70 milyon dolar dolayındaydı.
- Yenilemeye ne kadar harcadınız?
- 200 milyon doları buldu.
Hulusi Turgut araya girdi:
- Murat Bey belki de gözünüz korkmasın diye tahminini 70 milyon dolar olarak söylemiştir.
- İhale bedeli dahil The Grand Tarabya’ya 345 milyon 350 bin dolar yatırdınız. Kaç yılda geri döner?
- 15 yılı bulur.
Son 4 yıldır inşaata hergün uğradığını vurguladı:
- Tarabya Oteli “milli” kalsın istedim. İstanbul’a bu eseri yeniden kazandırdım ya o bana yeter...
Tarabya’nın tapusu 345.3 milyon dolara “milli” kaldı, The Leading Hotels of The World zincirinin halkası oldu. Eskisinden daha iddialı şekilde kapılarını açacak...

Haberin Devamı

Tapuyu alabilmek için Başbakanlığa başvurduk

Haberin Devamı

BAYRAKTAR Holding Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Bayraktar, Tarabya Oteli’nin 145 milyon 350 bin dolarlık bedelinin yüzde 40’ını peşin ödeyip, kalan bölümü için teminatı Özelleştirme İdaresi’ne sunduktan sonra tapu için harekete geçtiklerini vurguladı:
- Tapuyu almak üzere işlemleri başlatmak istediğimizde Emekli Sandığı’ndaki bazı bürokratlar bizi epey uğraştırdı. Öyle ki, ÖYK’nın Başkanlığı’nı Başbakan yaptığı için, Başbalanlık’a kadar mektup yazmak zorunda kaldık. Oradan görevlendirilen heyet devreye girdi. Ondan sonra tapuya kavuşabildik.
Emekli Sandığı’daki bürokratların tapuyla ilgili bu tavrını daha sonra otelin isim hakkı konusunda da sürdürdüğünü kaydetti:
- Söz konusu bürokratlar biz tapuyu devraldıktan sonra bu sefer de otelin isim hakkı için uğraştırdılar. Otelin isim hakkının Emekli Sandığı’na ait olduğunu iddia ettiler.
- Siz ne yaptınız?
- Avukatlarımız özelleştirme şartnamesini ortaya koyup, otelin isim hakkının ihaleyi kazanmakla birlikte bize geçtiğini yeniden ispatlamak zorunda kaldılar.

Haberin Devamı

Topbaş önce otopark istedi, 20 milyon Euro’yu hedefledi

THE Grand Tarabya’nın Genel Müdürü Bora Göymen, 30 özel apart daire ve 80’i suit olan toplam 248 odalarının bulunduğunu aktardı:
- En küçük odamız 34 metrekare.
- Bu yıl doluluk ve ciro hedefiniz nedir?
Bora Göymen yanıtladı:
- İlk yıl için ortalama yüzde 55 doluluk, 20 milyon Euro ciro bekliyoruz.
İzzet Bayraktar, otoparka dikkat çekti:
- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Otel kamuya aitken otoparkı yapmalarını sağlayamamıştık. Sizin öncelikle otopark işini çözmeniz gerek” dedi. Yer altına 3 kat indik ve 550 araç kapasiteli otopark yaptık. İyi de oldu.

Yazarın Tüm Yazıları