Tam tekmil Sakız Adası notları

Haberin Devamı

Dün, kapıda vize alma prosedürlerini yazmıştım. Aynı denizin iki yakasını hala destursuz paylaşamıyoruz Yorgo’yla. Aslında biz paylaşırız da Çarşı buna karşı. Çarşı’dan kastım Avrupa Birliği.
Bugün, desturu alıp adalara gidebilenler için Sakız notları var sırada. Taze taze. Nerede ne yenir, nereden reçel, nereden likör alınır. Nerede kalınır. Hangi koylara gidilir.
Yalnız gözünü seveyim. Sakız’a günübirlik gidip de, “Sakız’da hiçbir şey yok, biz kaynımgillerle üç kere gittik, çok sıkıldık” diye gelme bana güzel okur.
O da bir keyif tabii ama 1-2 yaptın, 3’te basar avuç içi kadar liman adama. Sakız kocaman bir ada çünkü. En iyi çözüm, gemiden iner inmez adam başı bulunan ‘rent a car’ şirketlerinden birine girip orta sınıf bir otomobil kiralamak. Günlüğü yüksek sezonda 30-35 EU. Düşük sezonda 20 EU’lara kadar iniyor.
Biletinizi internetten alın
Ben bu yaz da Sakız’a geçen yıl olduğu gibi Ege Birlik’le gittim. Her zaman temiz, düzenli, çalışanları yardımcı, saatinde kalkıyor, kapasitesinden fazla yolcu almıyor. Şimdi yeni bir uygulama başlattılar, online (internetten) bilet alımlarında yüzde 10 indirim yapıyorlar. Bilet fiyatları gidiş dönüş 20 EU. Eğer gideceğiniz geminin ilk 20 koltuğuna denk gelirseniz 16 EU.
www.egebirlik.eu
Kyma’da kalın
İzmirli Güher Hanım’la Sakızlı eşi Teodoros’un aşkından doğan aile oteli. Kordon’un hemen bitiminde nefis bir yalı. Her yere yürüme mesafesinde. Otel, Teodoros’a babasından kalmış, oldukça eski ama bir ruhu, doku var. Ellerine para geçtikçe kimi odalarını yenilemişler. Eskiyi temiz göstermek dünyanın en zor işidir, ama bu otel tertemiz. Zaten Teodoros’u tanıdıktan sonra bunları hiç mesele etmiyorsunuz, çünkü dünyanın en şeker Yunan’ı ve Sakız’ı sevesiniz diye yapmadığını bırakmıyor. Türkçe mail atarak rezervasyon yaptırabilirsiniz. İki kişilik oda+kahvaltı 77 Euro.
kyma@chi.forthnet.gr

Haberin Devamı

Köyleri gezin
- Osmanlı’dan kalma dış duvar mozaikleriyle ünlü Pyrgi Köyü’nde sakız ayıklayan kadınları fotoğraflayın. Meydanında soğuk bir frappe için. Adaların resmi içeceği frappe.
- Osmanlı ve korsan saldırılarından korunmak için iç içe geçmiş bir kale ve taş dehlizler halinde yapılmış Mesta Köyü’nün sokaklarında kaybolun. Hayatımda gördüğüm en etkileyici köylerden biri.
- Mesta Meydanı’ndaki seramikçi Penolope’den seramik kolye ya da anahtarlık alın.
- Mesta ve Pyrgi’nin ortasındaki Armolia Köyü geçimini seramik yaparak sağlıyor. Meraklıysanız, uğramanızda fayda var.

Haberin Devamı

Tam tekmil Sakız Adası notları

Koyları gezin
- Sakız’da denize girmek için nefis küçük koylar var. Örneğin, güneydeki Komo ve volkanik taşlı Emporios plajları benim en sevdiğim sığınaklar. Komo’da şemsiye de şezlong da ücretsiz. Yediğini içtiğini ödüyorsun.
- Chios merkezden güneye doğru inerken Karfas’ı geçtikten sonra Megas Limonias isminde bir plaj var. Orada hem denize girin hem de plajın arkasındaki Agyra isimli restoranda ızgara kalamar ve yöresel kızarmış peynir mastello yiyin. Yorgo’ya benden selam söyleyin.

Tam tekmil Sakız Adası notları

Merkezdeki restoranlar Çeşme’leşmiş
- Çok değil 2-3 yıl öncesine kadar adam başı 12 EU’ya kalktığımız merkezdeki restoranlar kişi başı 20-25 EU’lara (içkisiz) fırlamış. Bakınız Delphinia! Buraya vereceğiniz paraya araba kiralayın, koyları görün ve istediğiniz yerde durup çok ucuza yemek yiyin.
- Limandaki restoranları sağınıza alıp az biraz güneye doğru ilerlediğinizde, yol üzerinde bahçeli bir taverna var. Tassos. Cumartesileri canlı müzik var. Tipik bir aile lokantası. Yediğimiz her şey güzeldi. Türkçe mönü de bastırmışlar.
- Lithi Plajı’ndaki Akroyiali Lokantası da hem ucuz hem temiz hem leziz.

Haberin Devamı

Tam tekmil Sakız Adası notları

Alışveriş cennetine hoş geldiniz!
- Reçellerinizi reçelci Rena’dan alın. Çarşının içinde. Kaliteli yöresel peynir de var.
- Çarşıdaki börekçide pudra şekerli, tarçınlı serpme börek yiyin.
- Çarşının sonunda tam köşede çok güzel bir şarap butiği açılmış. İsmi Vinius. 8 EU’dan başlayan İspanyol, Şili, Yunan, Portekiz şaraplarından birini sırtlayın.
- Hemen çaprazında, Monjardin’e benzeyen bir ev dekorasyon mağazası var. İsmi Regina. Ev düzüyorsanız muhakkak uğrayın. 40 EU’ya Laura Ashley lamba var. 
- Merkezde sahilde açılan yoğurtlu dondurmacıda düşük kalorili yoğurt dondurma yiyin.

Yazarın Tüm Yazıları