Takım elbise kravat almak isteyen ’Alışveriş Meydanı’na gelmesin

METRO Group, Ümraniye’deki Ikea’nın da parçası olduğu alışveriş merkezi Meydan’ı eylülde açmayı planlıyor.

Metro Group Asset Management Genel Müdürü Gündüz Bayer, açıkhavada bir meydanın etrafında yer alan mağazalardan oluşan Meydan için, "Burası buluşma noktası olacak. Alışveriş yapmasalar da gelip eğlenecek, kahvesini içip yemeğini yiyecek. Meydan’ın Anadolu Yakası’nın Taksim’i olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

TÜRKİYE’de son yıllarda sayısı hızla tırmanan alışveriş merkezlerine yenileri eklenmeye devam ediyor. Metro Group, iki yıl önce Ümraniye’de açtığı Ikea’nın da parçası olduğu alışveriş merkezi Meydan’ı eylül ayında açmayı planlıyor. Metro Group Asset Management Genel Müdürü Gündüz Bayer, açıkhavada bir meydanın etrafında yer alan mağazalardan oluşan Meydan için, "Buraya ’Meydan Alışveriş Meydanı’ diyoruz. Burası buluşma noktası olacak. Alışveriş yapmasalar da gelip eğlenecek, kahvesini içip yemeğini yiyecek. Meydan’ın Anadolu Yakası’nın Taksim’i olacağını tahmin ediyoruz" dedi. Meydan’da yer alan mağazaları bölgede yeni oluşan yerleşim birimlerinde oturanların yaşam tarzına göre seçtiklerini belirten Gündüz Bayer, "Genç ya da kendini genç hisseden, eğlenmeyi seven, elektroniğe ilgi duyan spor giyimi tercih eden herkes aradığını burada bulabilecek. Ama takım elbise almak isteyen başka yere gitsin" diye konuştu. Gündüz Bayer ile alışveriş merkezlerindeki yeni trendleri ve Meydan’ı konuştuk.

METRO’NUN DA İLK DENEMESİ

Metro Group Asset Management Türkiye’de neler yapıyor?


- Metro Group’un gayrimenkul işlerini yapıyoruz. Arsayı buluyoruz, satın alıyoruz, projeyi geliştiriyoruz, kiralıyoruz, açıldıktan sonra da yönetiyoruz. 1998’den beri Türkiye’deyiz. M1 Adana, M1 Konya, M1 Kartal, M1 Gaziantep, M1 Merter ve M1 Meydan Alışveriş Merkezleri’nde kiralama, alışveriş merkezi, gayrimenkul ve teknik hizmetler yönetimi, İzmit, Bursa ve Antalya Real’de kiralama ve gayrimenkul yönetimi hizmeti veriyoruz. Ümraniye Meydan ve Merter’deki M1’in inşaatı halen sürüyor.

Meydan nasıl bir alışveriş merkezi olacak?

- Meydan projesiyle konsept değiştirdik. Ümraniye’deki bu arsa 128 bin metrekare. 1997’de bu arsayı aldığımızda klasik bir alışveriş merkezi yapmayı düşünüyorduk. Ama bölge çok enteresan bir şekilde gelişti. Etrafında birçok yerleşim yeri oluştu. Buralarda genç ve yeni çalışmaya başlayan, yeni evli, bir-iki çocuklu, eşlerin çalıştığı aileler oturuyor. İşten eve dönünce takım elbise, kravatlarını çıkarıp spor giyiniyorlar. Bu yüzden buraya genç ya da kendini genç hissedenlere yönelik bir proje yapalım istedik.

GELENLER BÜTÜN MAĞAZALARA GİRSİN

Mağazalarınızı neye göre belirlediniz?

- Bu insanların düşkün olduğu ürünleri, yaşam tarzını araştırdık. Bu grup dışarda yemek yemeyi, eğlenmeyi, sinemaya gitmeyi, spor giyimi, elektronik ürünleri seviyor. Biz de buna dönük bir mağaza karması oluşturduk. Herkese hitap eden mağazalar yok. Herkes gelmesin, ama gelenler bütün mağazalara girsin, beklediklerini bulsun istiyoruz. Takım elbise satan bir tek YKM olacak. Takım elbise almak isteyen başka bir alışveriş merkezine gitsin. Zaten insanlar birden fazla mekanı tercih ediyor.

Meydan’ın diğer alışveriş merkezlerinden farkı ne olacak?

- Çevredeki yerleşim yerlerinin hepsi suni. Burada oturanların böyle bir merkeze ihtiyacı olduğunu düşündük. Bir meydan ve bunun etrafında mağazalar düşündük. Biz buraya ’Meydan Alışveriş Meydanı’ diyoruz. Burası buluşma noktası olacak. Alışveriş yapmasalar da buraya gelip eğlenecek, yemeğini yiyecek. Bu Metro Group’un da ilk denemesi. Meydan’ı Anadolu Yakası’nın Taksim’i olacağını tahmin ediyoruz. Bir de bütün mağazaların çatısını çimlendiriyoruz. Çatının bir bölümü insanların oturabileceği yeşil alan olarak kullanılacak. Çatının üzerinden bir patikayla yerleşim merkezlerine de inilecek. Kışın da meydanın ortasındaki alana buz pateni pisti yapacağız.

Meydan’da kiralanabilir alanımız 40 bin metrekare

Meydan ne zaman açılacak?


- 15 Ağustos’ta Real Hipermarket ve diğer büyük mağazalar açılacak. Eylülün ilk haftası da bütün alışveriş merkezimiz açılmış olur. Meydan’da toplam kiralanabilir alanımız 70 bin metrekare, bunun 30 bin metrekaresi Ikea, 40 bin metrekaresi diğer mağazalardan oluşuyor.

GÜNDÜZ BAYER

Metro Group Asset Management Genel Müdürü Gündüz Bayer, 1956 İstanbul doğumlu. Almanya’da Hohenheim Üniversitesi İşletme ve İktisat Bölümü’nden mezun oldu. Bir süre Almanya’da çalıştıktan sonra Türkiye’de 1987 yılında Koray İnşaat’ta çalışmaya başladı. Sheraton Hoteli projesinin ardından 1988’de Ankara Karum Alışveriş Merkezi Projesi’nde yer aldı. 1994’e kadar Karum Yönetim ve Ticaret’in Genel Müdürlüğü yaptı. 1994-1998 arasında Kavala Holding’de çalıştı. 1998 yılından beri Metro Group Asset Management şirketinin Genel Müdürlüğü’nü yürütüyor. Halen Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Yönetim Kurulu Üyesi.
Yazarın Tüm Yazıları