Tabip odaları ilgisiz değil

CUMA günkü yazımda, ünlülerin estetik cerrahının tedavi ettiği hastalarla ilgili bilgileri açıklamasının, tıp etiği ve yürürlükteki yönetmelikler açısından sakıncalı olduğunu yazmıştım.

Cumartesi günü de bu konuda görüşlerini açıklayan Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Erdem Aydın'ın yazısı yer aldı. Bu konu doğal olarak tabip odalarını ilgilendiriyor. İstanbul Tabip Odası adına açıklama gönderen Dr. Nedim Şendağ'ın yazısını da aşağıda sunuyorum.

Sn. Tezmen,

Sn. Doç. Dr. Erdem Aydın, hasta sırrının açıklanması ile ilgili yazmış olduğu yazıda ‘‘meslek odasının bu konudaki sabır taşını çatlatacak sabır ve ilgisi(zliği)!’’ şeklinde bir cümle kullanarak, tabip odalarının konuya duyarsız kaldığını belirtmiştir.

Oysa Sn. Aydın'ın yazısına konu olan bir psikiyatrist meslektaşımızın yazdığı kitapla ilgili olarak İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu soruşturma başlatmış ve meslektaşımız Onur Kurulu'na sevk edilmiştir. Onur Kurulumuz, konuyu karara bağlamış ancak yapılan itiraz üzerine, 6023 Sayılı Yasa gereği dosya, Yüksek Onur Kurulu'na gönderilmiştir. Yine aynı yasa gereği, Yüksek Onur Kurulu kararı kesinleşmedikçe sonuç hakkında bilgi verememekteyiz.

İstanbul Tabip Odası Hekimlik Uygulamaları Bürosu olarak, yazılı ve görsel medyada çıkan bütün haberleri takip etmeye çalışıyoruz. Eğer bir etik ihlali (veya iddiası) söz konusu ise konu Yönetim Kurulumuz tarafından değerlendirilmektedir. Söz konusu plastik cerrahi uzmanı meslektaşımız ile ilgili çıkan haber hakkında da inceleme başlatılmış olup, sonucu yine bu köşede size tarafımdan bildirilecektir.

Sadece bu konu değil, hekimlik uygulamaları sırasında ortaya çıkabilecek her tür olumsuzluk iddialarını tarafsız ve mümkün olduğu kadar hızlı incelemeye çalışıyoruz. Amacımız ‘‘iyi hekimlik’’ değerlerinin hiçbir zaman kaybolmaması.

Saygılarımla, Dr. Nedim Şendağ

İstanbul Tabip Odası Hekimlik Uygulamaları Büro Sorumlusu
Yazarın Tüm Yazıları