Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu
Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu
Prof.Dr. Mikdat KadıoğluYazarın Tüm Yazıları

Suç oranını azaltmak için otoyol kenarında inek otlatmak yasaklanmalı!

Otoyol kenarında çocuk parklarını ve otlayan inekleri gördükçe canım sıkılıyor. Yol kenarlarında çoluk çocuk piknik yapanlara ise ne demeli! Bu kadar da cahillik olmaz ki!

Kurşun madeni 8 bin 500 yıl önce ilk defa Anadolu’da açılmış.

Kolay işlenmesi, düşük ergime noktası ve paslanmaması kurşuna ilgiyi artırmış.

Fakat 2 bin 200 yıl önce kurşunun zehirli olduğunun farkına varılmış.

Maalesef ülkemizde bu tehlikenin hálá farkında değiliz.

Aksi takdirde belediyelerimiz yol kenarlarına çocuk parkı ve oyun alanı yapmazdı.

Ayrıca yol kenarında ne inek otlatıp sütünü içer, ne de çoluk çocuk piknik yapardık.

Daha da önemlisi 1 ve 2 yaşına gelince çocuklarımızın kanlarındaki kurşun oranını kontrol ettirirdik...

OYUN ÇAĞINDAKİ ÇOCUĞA KURŞUN YÜKLÜYORUZ

Çocukların kurşun zehirlenmesinden korunması için alınması gereken önlemleri öğrenmek için internetteki yabancı kaynaklarda bir araştırma yaptım ama yol kenarında otlayan inekler ile ilgili hiçbir şey bulamadım.

Herhalde yol kenarında inek otlatmak, oyun bahçesi kurmak ve piknik yapmak sadece bize özgün!

Bunlar hemen, acilen yasaklanmalı!

Vücudumuza soluma, yutma ve temas ile alınan kurşun zehir olarak davranıyormuş.

Uzun süre kurşuna maruz kalan çocuklarda kemik ve kas büyümesinde yavaşlama, kaslarını kullanmada zorluk, sinir sisteminde, böbrek ve işitmede hasar, konuşma ve dil problemleri, sara ve bilinç kaybı gibi etkileri görüldüğü belirtilmekte.

Kurşun, aynı zamanda çocukların beyin ve zihinsel gelişmesi ile birlikte davranışlarını da etkilemekteymiş.

ZEHİRLENME ÖN BELİRTİ VERMİYOR

Çocuklarda genellikle kurşun zehirlenmesine neden olan birçok etken var.

Özellikle eski evlerde kullanılan kurşun içerikli boyalar, cadde veya otoyol etrafında kurşunla kirlenmiş toprak, park ve bahçeler, bunlardan gelen toz ve toprak, kurşunlu eski veya kırık su borusu ve musluklar, kurşunlu boyayla boyanmış ve mühürlenmiş kap ve konserve kutuları, bazı oyuncaklar, süs eşyaları, mürekkep bunların başında geliyor.

Kurşunla yavaş yavaş zehirlenmekte olan çocukların çoğu hastalanmaya başladıklarına dair hiçbir işaret vermeyebiliyormuş.

Kanda belli bir seviyeye ulaşan kurşun ise çocuklarda baş ve karın ağrısı, kansızlık ile birlikte davranış bozuklukları gibi birçok rahatsızlıkla kendini belli etmekteymiş.

KURŞUN YÜKLENENLER SUÇA EĞİLİMLİ OLUYOR

Rick Nevin tarafından 2000 ve 2007’de yapılan çalışmalarda ABD’nin değişik eyaletlerinde suç işleyenlerin yüzde 65 ila 90’ının okul öncesinde kanlarında kurşun seviyesinin yüksek olduğu belirlenmiş.

Kan testleri ile 1978 yılında ABD’de 1 ila 5 yaşındaki 13,5 milyon çocuğun kanında kurşun bulunmuş.

Alınan önlemler ile bu sayı 2002’de 310 bine düşürülmüş.

Darısı başımıza!

Bu nedenle, hiçbir kanun, yönetmelik, işaret filan beklenmeden biz de çocuklarımızın kurşuna maruz kalmasını önlemeliyiz.

Uyumayalım, sağlıklı nesiller için biz de artık her türlü kurşuna dikkat edelim, lütfen!..

KURŞUNDAN KORUNMAK İÇİN ÖNLEM ALABİLİRSİNİZ

á Eski su tesisatını kullanmayın: Eski tesisatlarda büyük ihtimalle kurşun kullanılmıştır. Eğer çok eski bir su tesisatınız varsa suyu içmeden birkaç dakika akıtmanız gerekir. Sıcak su daha fazla kurşun içerebildiği için, sıcak musluk suyunu yemeklerde kullanmayın.

á Evinizi ve çocuğunu temiz tutun: Çoğunuzun ellerini ve oyuncaklarını sık sık yıkayın ve tozlu yüzeyleri ıslak bir bezle temizleyin.

á Çocuğunuzun nerede ve neyle oynadığına dikkat edin: Eski evlerin, otoyol, cadde ve köprülerin etrafından uzak durun. Ortadoğu, Hindistan, Afrika ve Endonezya’dan ithal edilen kozmetik ürünlerle birlikte Çin’den gelen oyuncaklara dikkat edin.

á Çocuğunuzu 1 ve 2 yaşında kontrol ettirin: Özellikle bebekler emekleme çağında, yani 6 ay ila 3 yaş arasında evin döşemesinde çok vakit geçirir. Bulduğu nesneleri ağzına koyar. Bu nedenle çocuklara 1 ve 2 yaşında kanda kurşun testi yaptırılması tavsiye ediliyor.
Yazarın Tüm Yazıları