Şu üfürüm dedikleri

Bazen muayenelerde doktor "üfürüm var" der.

Bu, hekimin stetoskop adlı cihazla kalbi dinlerken duyduğu bir ses. Sesin kaynağı kalp ve yakındaki büyük damarların içerisinde belli bir hızda dolaşan kan akımı. Normal olan, kan akımının yarattığı bu sesin duyulmaması, kulağa sadece kalp kapaklarının kapanırken çıkardığı sesin gelmesi. Bu nedenle hekim üfürüm işittiği takdirde bu ek sesin şiddetini, buradan koltuk altına, sırta yayılıp yayılmadığını araştırır. Üfürümün bir kapak darlığının, yetersizliğinin, kalpte doğuştan var olan bir deliğin, kalp büyümesinin işareti olup olmadığını belirler.

n Üfürüm, kesin kalp hastalığı vardır anlamına gelir mi?

- Hayır. Pek çok insanda yaşamın bir döneminde üfürüm duyulabilir. Bunların çoğu altta herhangi bir kalp hastalığı yatmayan seslerdir. Deneyimli bir hekim işittiği ek sesin bir masum üfürüm olduğuna ileri tetkike gereksinim duymadan karar verebilir.

n Üfürüm duyulduktan sonra hangi tetkikler talep edilir?

- Buna sebep olabilecek bir kalp hastalığını teşhis etmede yöntem, ekokardiyografi adı verilen ultrason görüntülemesidir. Masum üfürümde ekokardiyografi normal sonuç verir. Eğer üfürüm bir kalp hastalığına bağlıysa ekokardiyografi ile bu teşhis edilir ve hafif-orta-şiddetli olarak derecelendirilir. Orta ve ileri derece kalp hastalarında genellikle çabuk yorulma, nefes darlığı, morarma, ayaklarda şişme, göğüs ağrısı gibi şikayetler, yani hekimin muayene esnasında tespit edebildiği üfürüm dışında başka bulgular söz konusu olacaktır. Bu olasılık üfürüm işitilen insanların küçük bir bölümü için geçerlidir.

Unutmayın!

Hastayı ilk muayene sonrasında anlaşılabilir bir dille aydınlatarak olasılıkları paylaşmak, gereksiz evhamdan onu korumak ve mümkün olan en kısa sürede tetkikleri neticelendirmek hekimlere düşen sorumluluk. Muayene olan kişi ya da hasta ise aklındaki soruları ve kaygısını doktoruyla tatmin olana dek çekinmeden paylaşmalı. Böylece yersiz, aşırı bir kaygıyla uykusuz geceler geçirmeden, kendisine ve yakınlarına hayatı zehir etmeden tetkiklerin sonlanmasını beklemelidir.
Yazarın Tüm Yazıları