Sorun ortada

Fenerbahçe rakibini iyi etüt etmeli. Orta sahasını iyi kuramaz, rakibine top oynama fırsatı verirse rövanşta da fazla bir şey yapamaz.

Fenerbahçe, Dinamo Kiev’i eleyip Şampiyonlar Ligi’ne katılabilir mi? Sarı lacivertliler bunun için sahaya nasıl bir onbir ve taktikle çıkmalı?

FENERBAHÇE, 2-1 kazandığı Rize maçını çok kötü oynadı. Bunun da sebepleri var. Sarı lacivertliler o maçta orta sahada rakibine top kullanma şansı verdi. Orta sahanı güçlü ve sağlam kuramazsan, her maçta kalende büyük tehlikeler yaşarsın. Bu durumda defansın da, forvetin de bir şey yapamaz.

Becerikli ayakları Fenerbahçe’yi Türkiye’de götürür ama iş Avrupa’ya gelince durum değişiyor. Rize maçında büyük sıkıntılar yaşayan F.Bahçe, Dinamo Kiev’e karşı farklı oynayacaktır.

Becerikli ayaklar

Burada önemli olan orta sahayı mücadele eden, rakibine top kullanma şansı vermeyen oyunculardan oluşturmak. F.Bahçe’nin bunu yapacak imkanları ve kadrosu var. Appiah, Aurelio ve Mehmet Yozgatlı bu işi başarabilecek oyuncular. Antrenörün bu oyunculara ne yapmaları gerektiğini söylemesi lazım. O maçta seyircisi de vereceği destekle yanında olacak.

Eğer Kiev’de taktikle oynarsanız, defanstaki oyuncular bir anda 2-3 rakiple burun buruna gelir ki, böyle olunca zor durumda kalırlar. Orta sahan da mücadele etmezse, top kullanma şansınız sıfır olduğu için rakibe üstünlük sağlayamazsın, doğru dürüst atak yapamazsın.

Kulağı çekilmeli

Kiev’de başına buyruk hareket eden boş toplar bekleyip mücadeleden kaçan Appiah’ın da kulağının çekilmesi lazım. Bu oyuncu Fenerbahçe için çok önemli. Orta sahada oyunu organize etmeli, hücuma katılacak forvetin arkasında bir emniyet sübabı gibi görev yapmalı. Kendi kafasına göre oynarsa takıma zarar vermeye devam eder.

F.Bahçe rakibini iyi etüt etmeli. Orta sahasını iyi kuramazsa, iyi mücadele edemezse, rakibine top oynama şansı verirse rövanşta da işleri çok zor olur. Bu anlayışla değil Lugano, dünyanın en iyi defans oyuncusunu da alsanız faydalı olmaz.

O sözler kaosa sürükler

Adnan Polat, hakem Cüneyt Çakır’dan sonra Cem Papila’yı hedef seçti. Galatasaray Başkan Yardımcısı’nın hakemlere yönelik eleştirilerinde haklılık payı var mı?

ADNAN Polat
’ın haklılık payı olabilir. Ancak, bu beyanatları vermesini doğru bulmuyorum. Her maçta bu tür pozisyonlar olabilir. Sana göre penaltıdır, hakeme göre değildir.

Bana göre de Manisa’da G.Saray’ın penaltısı verilmedi. Ancak, bunu sert bir üslupla dile getirmek doğru değil. Yöneticilerin bu tarzbeyanatları çok çirkin ve Türk futbolunu kaosa sürükler.

Hakemler formsuz olabilir. G.Saray gibi şampiyonluğa oynayan bir takımın berabere kalması, yöneticileri rahatsız ediyor.

Ancak, demeç verirken çok dikkatli olmalılar. Adnan Polat, daha lig başlamadan, "Cüneyt Çakır bizim maçlara gelemez" diyor. Bunlar rahatsız edici şeyler.

Trabzon kenetlenerek kurtulur

Lig tarihindeki en kötü sezon başlangıcını yapan Trabzonspor’un sorunu sizce ne? Bordo mavililer bundan sonra ne yapmalı?

TRABZONSPOR
kötü oynarken Fatih Tekke gol atıyor, takımına maç kazandırıp, moral veriyordu. Onun satılması, bordo mavililer için büyük kayıp. Takımda fizik olarak bir düşüş yok. Kadrosunda iyi oyuncuları var. Ancak bir türlü organize olamıyorlar.

Benim anlamadığım bir şey var. Elinde Yattara gibi bir silahın var, onu kenarda bekletiyorsun. Bu adam kötü de olsa oynat be kardeşim. Yattara yedek kalacak bir oyuncu değil. Bir de takımın üstüyle başıyla çok oynadılar.

Kadroda çok oyuncu değiştirirsen uyum süreci de uzar. Şu anda kötü nedieler alıyor. Ancak, ben toparlanacaklarına inanıyorum. Sorunları seyircisiyle, camiasıyla birleşerek aşabilirler. Kavgayı bir kenara bırakıp, kenetlenmeleri lazım.

Delgado faydalı olur

Beşiktaş’ta Delgado, Sergen’in boşluğunu doldurabilir mi? Arjantinli futbolcu için neler düşünüyorsunuz?

BEŞİKTAŞ’
ın artık Sergen konusunu kapatması lazım. Sergen yetenekli bir oyuncu. Ancak, 34 maçın tamamını oynayamıyordu. Delgado, yetenek olarak Sergen’in boşluğunu doldurabilir. Arjantinli futbolcunun iyi bir futbol kumaşı var.

Yeni gelen yabancı bir oyuncunun bir uyum süreci olur. Gittiği ülkenin havasına, suyuna, yemeklerine, insanlarına alışması zaman alır. O ritmi yakalar ve kuvvetlenirse iş yapar.

Delgado, sahada ne yaptığını bilen, topu iyi kullanan bir oyuncu. Beşiktaş’a faydalı olmak için geldi.

Ona biraz daha sabır göstermek lazım. Üstelik son iki maçta da iyi oynadı.

Bu sıcakta maç oynanmaz

Sıcak havalarda yaşanan sağlık sorunlarının önüne geçmek için ne gibi önlemler alınabilir? Liglerin daha ileri bir tarihte oynatılması çözüm olabilir mi?

BEN
liglerin aşırı sıcak havalarda oynatılmasını doğru bulmuyorum. Biraz daha beklenilmesi lazımdı. Bu programın milli maçlar yüzünden yapıldığı söyleniyor.

Bunu doğru bulmuyorum. Milli Takım çarşamba günü oynar, ligler de pazar günü oynatılabilir.

Milli Takım’ın başarısı için için yeni yeni adetler çıkarır olduk.

Başarının bu şekilde yakalanacağına inanmıyorum. Bir de sağlık kontrolleri üstünkörü yapılıyor.

Ben top oynadığım dönemde bir kere bile kontrole gitmedim. İtalya’ya transfer olduğumda, 24 saat kontrole aldılar, el parmaklarım bile incelendi.

Manisa’daki maçta rahatsızlanan Meduna’nın doğuştan bir hastalığı vardır. Bu ancak sahada ortaya çıktı. Demekki, hastanelerde tam teşekküllü bir sağlık kontrolü yapılmıyor.

Liglerin başlama tarihi de çok önemli. Bu kadar sıcakta liglerin oynatılması doğru değil. Daha ileri bir tarihe kaydırılabilirdi.

Başka bir çözüm olarak da devre arası tatilini daha kısa tutabilirlerdi. Bu işler, Milli Takım’ın programını aksatmadan iyi bir organizasyonla yapılabilirdi.
Yazarın Tüm Yazıları