Soralım öğrenelim

1- Gıybet, küfür etmek, kötü söz söylemek orucu bozar mı? / SÜHEYLA KARA/SİNOP

Haberin Devamı

Bu saydıklarınızın hepsi kötü ahlakın çeşitleridir. Oruçlu olana veya olmayana haram kılınmıştır. Peygamberimiz ‘Gıybeti ve yalanı bırakmayan kişinin orucuna Allah’ın ihtiyacı yoktur’ buyurur. Bütün bunlarla beraber saydıklarınızın hiçbiri orucu bozmaz. Belki manevi faydasını engeller.

2- Televizyondan hatim takip edebilir miyim? / ECE GÜLMEZ/İSTANBUL
Elbette takip edebilirsiniz. Ancak sizin de okunan ayetleri dilinizle ve gözünüzle takip etmeniz gerekir. Yoksa sadece dinleme sevabı alırsınız. Hatim yapmış olmazsınız.

3- Mukabele diye bir şey duydum. Ne demektir bu? / PERİHAN KURU/KIBRIS
Mukabele karşılıklı Kuran’ı takip etmek demektir. İyi bilen biri Kuran’ı okur, diğerleri de takip ederler. Hz. Peygamber her yıl ramazanda bir kez Cebrail’e böylece inen ayetleri okur; Cebrail de takip ederdi. Mukabele ramazan ayının güzel bir geleneğidir.

4- Ramazan olmasına rağmen bağışlayın- bazen içki alıyorum. Daha sonraki günlerde oruç tutabilir miyim? / SEDAT ÇAĞLAR/MUĞLA
İçkinin haram olduğunu biliyorsunuz. Hem ramazanda ve hem de diğer zamanlarda bu hüküm değişmez. Ama ramazanda özellikle kaçınmanız gerekir. Tövbe etmelisiniz. Daha sonra bunun haram olduğunu kabul etmeniz koşuluyla ayılınca diğer günlerde orucunuzu tutarsınız. Zira içkinin etkisi geçtikten sonra oruca niyetlenmeniz de dolaylı olarak bir tövbedir.

5- Krem sürmek orucu bozar mı? / SONGÜL USLU/ADANA
Krem sürmek, kolonya kullanmak, banyo yapmak orucu bozmaz.

6- Camilerde namazdan sonra toplu tespih çekiliyor. Bu Peygamberimiz döneminde uygulanıyor muydu? Bidat mıdır? / EMİN GELGÖR/KAYSERİ
Namazlardan sonraki tespih uygulaması yani Sübhanallah, Elhamdulillah, Allahüekber tespihleri Hz. Peygamber döneminde topluca yapılmıyordu. Herkes kendi kendine okurdu. Ama daha sonraki dönemlerde bilmeyenler çoğalınca cemaatçe uygulanmaya başlandı. Bu yeni uygulama İslam’ın ruhuna aykırı değildir. Faydalıdır. Kötü bir bidat olarak nitelemek sağlıklı olmaz.

Yazarın Tüm Yazıları