Son uyarı işe yaradı, Karamehmet hızlandı

YAPI Kredi Bankası’nın 28 Eylül’de yapılacağı duyurulan ‘Koç-Unicredito’ya devir genel kurulu’ yaklaşırken, perde arkasında pazarlıklar iyiden iyiye kızıştı.

Geçen gün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) merkezinde 5’li bir toplantı yapıldı. Toplantıya TMSF, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Koç Grubu, Unicredito ve Çukurova Holding temsilcileri katıldı.

Toplantının ana gündem maddesi, ‘Yapı Kredi’yi bir engele takılmadan yeni sahiplerine nasıl devrederiz’ konusuydu. BDDK toplantıda, ‘Biz gerekli izni hızla verdik. Artık iş size kaldı. Bundan sonra başka kolaylık beklemeyin’ mesajı verdi.

Asıl tartışma TMSF’de rehinli bulunan yüzde 39’luk Yapı Kredi Bankası hissesinde çıktı. Çukurova Grubu’nun temsilcileri TMSF’ye, ‘28 Eylül’deki genel kurulla eş zamanlı olarak rehinli hisseleri bize verin, devir işi bitsin’ ricasında bulundu.

TMSF, ‘Bize ya 1.2 milyar dolarlık nakit ödeme yaparsınız ya da Yapı Kredi hisselerinin yerine teminat olabilecek örneğin Turkcell İletişim hisseleri verirsiniz. Biliyorsunuz rehinli yüzde 39 hissenin yanısıra Yapı Kredi’de Pamukbank’tan doğan yüzde 12.89 hissemiz var. Bunun karşılığında da 280-290 milyon dolar bekliyoruz’ yanıtı verdi.

TMSF’deki toplantı, tarafların, özellikle de Çukurova Grubu ile Koç Finansal Hizmetler’in (Koç-Unicredito ortaklığı) son durumu bir kez daha gözden geçirmesi planıyla dağıldı.

Bir yandan bu görüşmeler olurken, diğer taraftan da Çukurova Grubu’nun Turkcell için Rus Alfa Grubu dışında da bazı taliplilerle görüştüğü haberleri gündeme geldi.

Bunun üzerine TMSF, Çukurova Grubu’nda patron Mehmet Emin Karamehmet’in sağ kolu Osman Berkmen’e durumu sordu: ‘Gelişmeleri neden bize bildirmiyorsunuz? Gelin, durumu anlatın.’

Berkmen
, yanında Rus Alfa Grubu’nun bir temsilcisiyle soluğu TMSF’de aldı. Berkmen, öncelikle, ‘Turkcell için başka gruplarla görüşmemiz yok’ dedi, sonra Yapı Kredi konusuna geldi.

Berkmen: Elimizde serbest halde yüzde 6 dolayında Turkcell Holding hissesi var. Bunları versek, siz de elinizdeki rehinli Yapı Kredi hisselerini serbest bıraksanız.

TMSF: Bize ya nakit ödeme yapın ya da Yapı Kredi hisseleriyle aynı değerde ve gerektiğinde hemen paraya çevrilebilecek hisse verin. Örneğin Turkcell İletişim hissesi verebilirsiniz.

Berkmen: Yapı Kredi’yi devredince orada rehinli yüzde 10 dolayında Turkcell İletişim hissesi serbest kalacak. Bunları Koç-Unicredito istiyor. Çünkü, Yapı Kredi Bankası’na bir miktar (400-500 milyon dolar) borcumuz kalacak. Bu borca karşılık o hisseleri teminat vermemiz gerekiyor.

TMSF: Turkcell Holding hisselerini onlara verin, bize Turkcell İletişim hissesi aktarın.

Berkmen: Peki, size biraz Turkcell Holding, biraz Turkcell İletişim versek...

Bu öneri TMSF’ye biraz daha sıcak geldi ama ‘Tamam, anlaştık’ yanıtı vermedi... Berkmen, yeni çözüm önerisi oluşturmak üzere TMSF’den ayrıldı...

Önce 5’li toplantı, ardından TMSF’nin Çukurova Grubu’na yaptığı ‘son uyarı’ sonuç verdi...

Çukurova Grubu, TMSF’ye Pamukbank’tan doğan borçlarının biri gecikmiş iki taksidini faiziyle birlikte 272 milyon dolar olarak ödedi... Böylece toplam ödemesi 1 milyar doları da aştı...

Aynı günün akşamı Çukurova, ‘Turkcell Holding’teki hisselerimi üç aşamada Virgin Adaları’ndaki şirketlerime aktarıp, Alfa Telecom’la operasyonu tamamlayacağız’ açıklaması yaptı.

Şimdi gözler 28 Eylül’e çevrildi... Bekleyelim, sonucu görelim...

SPK’ya imzasız anlaşma taslağı göndermişler

ÇUKUROVA
Holding’le Rus Alfa Telecom’un Türkiye’deki şirketinin geçen çarşamba akşamı Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) yaptığı ‘muafiyet’ başvurusu çok ilginç gelişti...

Çukurova Grubu, Alfa Telecom’la 3.3 milyar dolarlık Turkcell operasyonunu tamamlamak için SPK’dan yanıt beklerken, uyarı yazısı geldi: ‘Bize Alfa’yla yaptığınız ön anlaşmayı gönderin.’

Çukurova Grubu’nun SPK’ya yanıtı, ‘Göndermiştik’ oldu... SPK, yeniden uyardı: ‘Gönderdiğiniz başvuru imzası bile olmayan bir taslak metin... Bunu ‘başvuru’ olarak kabul edemeyiz. Aranızda ne anlaşması varsa imzalarınızı atın, bize gönderin. Hemen kararımızı verelim...’

Çukurova Grubu yönetimi, gelen uyarıdan bir gün sonra SPK’ya ortak imzalı ‘ön anlaşma’yı gönderdi, SPK da bunu kamuoyuna duyurdu...

Böylece Çukurova Holding’e ait Turkcell Holding hisselerinin önümüzdeki günlerde Virgin Adaları’na doğru yola çıkacağını öğrendik...

Yani, Çukurova ile Alfa, Turkcell’i artık Virgin Adaları’ndan yönetecek...
Yazarın Tüm Yazıları