Solda sular ısınıyor

Öztürk’ten, Türkiye Yükseliş Partisi

İSTANBUL
Milletvekili Prof. Yaşar Nuri Öztürk’le hafta içinde bir öğle yemeğinde beraber olduk. İki saat sonra İzmir’e gidecekti. ‘Yeni bir siyaset projesiyle yola çıktık’ haberini verdi. Öncü bir fikir kulübü olarak başlattığı oluşumun adı ‘Türkiye Yükseliş Hareketi’ olacak. Yeni yıla kadar TYP adını alacağı açık. ‘İdeolojik değil insan eksenli bir parti olacaklarını’ söyledi. Yani; sosyal demokrat bir parti kuruyor Prof. Öztürk... Kendisini ilahiyatçı, sonra hukukçu ve felsefeci olarak tanıtan Öztürk, siyasetin çapsızlığından ve siyasi dehamızın olmadığından yakınıyor.

Hoca nasıl bir sosyal demokrat parti?

- Bakınız, Berlin Duvarı’ndan sonra solcuyum diyene şaşarım. Bizim hareketimiz soldan arınmış, evrensel ve insan içerikli bir yapı. İdeolojik eksenli olmayacağız. Yakında kuruluş felsefemizi bir kitapçıkta açıklayacağız. İnsana, sevgiliye gider gibi gideceğiz.

Niye parti?..

- Ben 20 yıldır dini anlatıyorum. Bendeki birikimler artık bana lazım değil. Artık teoriden siyasete geçmemiz gerektiğini düşünüyorum. Aslında bir seferberlik, diriliş hareketini başlatıyorum. Dini söylemi bıraktım. Önce bu yapının felsefesini topluma anlatacağız, sonra siyaseti oluşturacağız. Bu atılımımız çokpartili döneme geçişten beri yapılan en büyük bir siyasi hareket olacaktır. Ben kalp parayla pazarda alışveriş yapmam, göreceksiniz. Türkiye’nin önünü açacağız; yani gütmeyeceğiz, güdülmeyeceğiz, düşünecek ve üreteceğiz. Hangi partimizin temel bir felsefesi ve siyaseti var?

Baykal...

- Eleştirir, proje üretmez. Siyasette hep dalaşıyoruz, kendilerine iyi amaçlarımız için gittim ancak onlar beni tekmeledi. Bizde partiler halkla bütünleşemiyor; aralarında bir kast oluşuyor; CHP bunun bir örneği.

AKP....

- Tayyip Bey Türkiye’yi faciaya götürüyor. Kendisi ve ekibi, niyetleri ve geçmişleri ile Türkiye’yi yönetmeye uygun değil. AB’yi istiyorlar ama samimi değiller. Allah aşkına söyleyin, şu dünya politikası için ne ürettiler?

Ekonomi...

- Bugün bırakın çocuklarımızı, torunlarımızın kredilerini yiyoruz. Halbuki bizim onlara kredi açmamız gerekirdi. Bu çarpık gidişatın mutlaka durdurulması gerekiyor.

Kurucular kim olacak?

- Henüz isim vermem; ama temel ilke ürettiği değerler ile ortaya çıkmış; geçmişi kirli olmayan iştiyaklı insanlar... Rum, Musevi, Ermeni, Süryani ve Alevi dostlarımız da olacak kurucular arasında... İki asker kökenli, 10 civarında akademisyen, işadamları ve toplumun her kesimini kucaklayan dinci değil ama dindar insanlarımız var. Beş hukukçu arkadaş partinin programını ve tüzüğünü kabaca ortaya çıkardılar. Sanıyorum kurucularımız 100 civarında olacaktır.

Hocam kendinizi tanıtır mısınız?

- Ben ilahiyatçı, hem de hukukçuyum. Bir anlamda felsefeciyim.

ABD, Mustafa Sarıgül’ü tanıyor

‘WASHINGTON’dan selamlar’
diyor Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, henüz yataktan kalkmış. ‘Ne yapıyorsunuz’ dediğimizde ‘Kurultay konuşmamı hazırlıyorum’ diyor gülerek... Washington’da ‘anamuhalefet lideri’ gibi karşılandığını, dört gün boyunca ‘önemli’ temaslarda bulunduğunu söylüyor; buradan da Florida, Arkansas, California ve New York’a geçeceğini anlatıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın daveti iki hafta sürecekmiş. Temaslarını şöyle anlatıyor:

‘Prof. John White’tan hükümet ve seçim sistemleri hakkında bilgi aldım. Temsilciler Meclisi üyesi Robert Wexler ve yasama direktörü Jonathan Katz ile görüştüm. Katz, NATO zirvesinde temsilci Wexler’in İstanbul’da beni ziyaret edeceğini söyledi. Politika ve medya konularında bilgi aldım. Senato’da Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Cumhuriyetçi senatör John Sununu ve Komisyon Başkan Yardımcısı Jessica Fugate ile görüş alışverişinde bulundum. Güneydoğu, Avrupa, Akdeniz, Balkanlar ve çevre bölgelerle ilgili politika, ekonomi ve güvenlik konularında analiz ve yorumları dinledim. Seçim başarılarım üzerinde duruldu; gecekondu mahallelerinde aldığım yüksek oy oranlarına özellikle dikkat çekildi. Uluslararası lobilerle temaslarım oldu.’

Sarıgül temaslarıyla ilgili çok ilginç şeyler anlatıyor; Türkiye’ye yönelik.

‘Ne oluyor, bu geziye liderlik turu diyebilir miyiz?’ sorusuna, ‘Aynen öyle. CHP’yi ben şahlandıracağım’ diyor.

Yarın: Sarıgül, Kurultay’da ne yapacağını ve muhtemel bir erken seçimde CHP’nin kaç milletvekili çıkartacağını anlatacak.

Spor yazarları neden susuyor

SPOR
sayfaları maşallah transfer haberlerinden geçilmiyor. Maçlar döneminde hakem ve yöneticileri eleştiren bazı futbol adamları, şu günlerde yeni futbol yasası ve federasyon seçimleri üzerinde durmuyorlar. Seçim öncesi kulisleri aktarsalar, yeni yasanın ne getirdiği üzerinde kalem oynatsalar nasıl olur? Neden susuyorlar; korkuyorlar mı?

Ali UZUNGÖL

Örnek kadın kimdir?

DEVLET Bakanı Mehmet Aydın, Viyana’da ‘AB’ye aday ülkelerle diyalog’ toplantısında, Emine Erdoğan’ı ‘örnek Türk kadını’ olarak göstermiş... Olmadı Sayın Aydın; Emine Hanım modern Türk kadınını temsil edemez.

O zaman Halide Edip, Sabiha Gökçen, Müzeyyen Senar ve Türkan Saylan’ları hangi kategoriye koyacağız? Bir kadının modernliği, toplum içinde aktif görev almasıyla olmaz. Yoksa her defileye gidene, yabancı davetlerde misafirler ve heyetlerle nezaketen öpüşürken çekinene, görücü usulü evlat evlendirene modern mi diyeceğiz? Modernlik özgür düşüncedir. Özgürlük başkalarının seni kısıtladığı türban ile de olmaz. Onun için bilgi ve irade gereklidir.

Ah Türkiyem, sen nelere kádirsin...

Ayşe KEMAL-İZMİR


Mesaj panosu

KÜRESEL Barış ve Adalet Koalisyonu
(BAK) NATO Zirvesi’ni protesto etmek amacıyla bugün Göztepe Özgürlük Parkı’nda 15.00-22.00 arasında konser veriyor. Tarık Akan, Müjdat Gezen, Uğur Yücel, M. Ali Alabora ve Derya Alabora’nın katılacağı etkinlikte Bulutsuzluk Özlemi, Kara Güneş, Kardeş Türküler, Mor ve Ötesi gruplarıyla; Onur Akın, Vedat Sakman, Yaşar Kurt, Yavuz Bingöl ve Zeynep Tanbay beraber barış şarkıları söyleyecek.

KASTAMONU İl Jandarma Alay Komutanı Kd. Alb. Mehmet Ay’ın eşi ve Kastamonu Kimsesizler Derneği Başkanı Hilal Ay’a, Huzurevi ve Çocuk Yuvası’ndan sonra Erkek Yetiştirme Yurdu’nun ihtiyaçlarını karşılamak için uğraştığı ve esnafın desteğini alarak 67 erkek öğrencinin kaldığı yurdun ihtiyaçlarını giderdiği için teşekkür ederiz.

Bir grup esnaf
Yazarın Tüm Yazıları