Sokakta özgürce yürümek...

Hatırlarsanız dün dedim ki, bizim iki büyük derdimiz var. Bunlardan birincisi trafik terörü, diğeri ise sokak tacizi.

Haberin Devamı

Sokakta tek başına ya da kadın kadına yürümek zorunda olan kadınlar bilir ki, taciz edilmeleri an meselesidir.
Taciz için “kadın olmak” yeterlidir, yaşınız, üstünüz başınız önemli değildir. Sokaklarda, 15 yaşındaki genç kız da, 40 yaşındaki kadın da taciz edilir. Bu öyle bir hal almıştır, Türkiye sınırları içinde, fiziksel ya da sözlü tacize uğramamış kadın bulamazsınız.
İnanmıyorsanız çevrenizdeki kadınlara sokakta neler yaşadıklarını bir sorun. Küçük bir araştırmadan sonra, fark edeceksiniz ki, Türkiye sınırları içinde, poposu mıncıklanmamış, laf ya da ıslık yememiş, caddede taksi ya da toplu ulaşım aracı beklerken fahişe muamelesi görmemiş, giydiği kıyafetten ötürü “tacizi hak ediyor” anlayışıyla yaklaşılmamış kadın pek yoktur.
Diyorum ya, tacizci adamlar için yaş, üst-baş fark etmez. Mini etek giyen kadına açıkça yaptığı terbiyesizliği, örtünmüş bir genç kız geçtiğinde ise hayal gücünü çalıştırdığı için, 50 yaşındaki iyi görünümlü kadın ise o yaşta iyi göründüğü ve yine hayal gücünü çalıştırdığı için yapar.
Yani sadece kadın olmak yeterlidir sokaklarda taciz edilmek için. Ha, tacizciler için “az hak eden” ve “çok hak eden” ayrımı vardır tabii. Evli ve örtünmüş bir kadın tacizi daha az hak ederken, mini etek ya da şort giyen, yani “ten gösteren” yalnız kadın, taciz edilmek için adeta yalvarıyordur onlar için.
Anlayış budur. Bu anlayışa sahip olan erkekler, sokakta tanımadıkları kadına yaptıkları tacizi, evde karılarını döverek devam eder.
Yani sokakta taciz ve kadına şiddet, birbirlerinin ayrılmaz bir parçasıdır...

Haberin Devamı

Düşüncelerinizi gönderin!

Biliyorsunuz, Türkiye’deki kadın cinayetlerindeki son bilanço canımızı yakacak durumda: 6 ayda 130 kadın öldürüldü. Hal böyle olunca, şiddeti başlıklara ayırmamak, kadına tacizin her türlüsüne “hayır “demek gerekiyor.
Türkiye sınırları içinde sokaklarda “ellenmemiş” kadın neredeyse kalmamış olması gibi bir gerçek varken elimizde, hâlâ niye otururuz, sorarım sana sokakta taciz edilmeden yürüme özgürlüğü elinden alınmış Habitus okuru.
Taciz, ülkelere ve kültürlere göre farklılık gösterse de, dünyanın her yerinde olan bir mesele. İstanbul sokakları ise ne yazık ki bunu, en çok barındıran şehirlerden biri.
Merak ediyorum, sokakta başınıza neler geliyor? Sokak taciziyle ilgili neler düşünüyorsunuz? Sizce bu konuda bir şeyler yapılmalı mı? Ne yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?
Türkiye sınırları içinde yaşayan bir grup erkek ve kadın İstanbul’daki sokak tacizine karşı büyük bir toplum hareketi başlatacak. Ben de bu hareketi bir kadın, bir yazar ve hepsinden önemlisi bir insan olarak, tüm gücümle destekleyeceğim.
“Detaylar için önümüdeki haftayı bekleyiniz” diyeceğim ama şimdilik, görüşleriniz, düşünceleriniz, hatta eğer paylaşmak isterseniz sokak tacizi hikayeniz, “bilgi bankaları” için altın değerinde.
Siz bana yazın, ben ileteyim, Türkiye’de yaşayan kadınlar ve erkekler bu konuya nasıl yaklaşıyor öğrenelim. Mailim yukarıda efendim. Görüşlerinizi beklerim.

Yazarın Tüm Yazıları