Şok faiz indirimi önce cenneti sonra cehennemi yaşatır

FORUM İstanbul-2023 Danışma Kurulu toplantısı... Salonda iki önemli konuk var... Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ile Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı...

Konuşmacıların bulunduğu masada Forum İstanbul Başkanı Yavuz Canevi, buluşmanın mimarı Şeref Özgencil, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Hedef Aliance’ın patronu Ethem Sancak yerini almış.

Salonda ANAP döneminin önde gelen bakanlarından Kaya Erdem, Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel, Hazine eski Müsteşarları Tevfik Altınok ve Mahfi Eğilmez, siyaset sahnesinin kenarda bekleyen ismi Mehmet Ali Bayar, Ramsey markasıyla tanınan Gürmen Giyim’in patronu Remzi Gür ve Genel Müdürü Hüseyin Doğan, Denizbank CEO’su Hakan Ateş, AvivaSa Genel Müdürü Meral Egemen, Akkök Grubu’ndan Ayça Dinçkök ve Mehmet Ali Berkman, Merkez Bankası eski Başkanvekili Zekeriya Yıldırım gibi önemli isimler var.

Önce Durmuş Yılmaz’la İbrahim Halil Çanakçı yarımşar saatlik sunum yaptı. Ardından soru-yanıt bölümüne geçildi. TİM Başkanı Oğuz Satıcı, Başkanvekili Süleyman Orakçıoğlu, APS Giyim’in patronu Osman Benzeş ile Remzi Gür’ün başını çektiği ekip yaşanan sıkıntıyı ortaya koydu: "İhracatımız 108 milyar dolara ulaştı ama başta tekstil-hazır giyim olmak üzere birçok sektör dünyada rekabet şansını kaybediyor. Güçlü YTL rekabeti gücümüzü olumsuz etkiliyor. ABD Merkez Bankası piyasaları canlandırmak adına faizleri indiriyor, bizde reel faiz hálá yüksek seyrediyor."

Bu görüşe salondaki bazı öğretim üyelerinden de destek geldi: "Merkez Bankası Para Politikası Kurulu şu anda toplansa, faizleri örneğin 5 puan birden aşağı çekse ne olur?"

Konuk iki bürokratın mesajı, "Doğru ekonomik politika sayesinde YTL güçlendi, böyle de devam eder. Ana politikada değişiklik olmaz" temeline oturdu.

Ve gecenin çarpıcı değerlendirmesi ortaya çıktı: "Merkez Bankası faizinde şok indirim Türkiye’de kısa süreli ’cennet ortamı’ oluşturur. Sonra ’cehennem’i yaşarız."

Forum İstanbul buluşmasından aldığım izlenimi şöyle özetlemem mümkün:

Sanayi üretiminde yavaşlama var ama yeniden toparlanma eğiliminde.

Faizde yön aşağı doğru olsa da enflasyon ve diğer göstergeler büyük indirime izin vermez.

Türkiye faiz indiriminde temkinli gitmeli, dengeleri bozmamalı.

Dengeleri bozacak adım atılırsa, şimdiye kadarki kazanımlar da elden gider, fatura büyük olur.

Sonunda "cehennem" varsa, kısa süreli "cennet"i kim ister?

4 bin 883 oyla seçildim

Eminönü ile Fatih’in birleşmesi benim projem

EMİNÖNÜ Belediye Başkanı Nevzat Er, ilçedeki nüfusun çok düşüklüğünden duyduğu rahatsızlığı her fırsatta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ilgililerle paylaştı: "İstanbul’un tarihi yarımadasını yöneten ilçenin başkanı 4 bin 883 oyla seçiliyor. İlçenin nüfusu 23 bin. Çözüm bulmalıyız."

Bu hafta gündeme daha fazla oturacak "belediye sınırlarıyla oynama" hazırlıkları çerçevesinde Başbakan Erdoğan, ilk anda "Fatih’in bir bölümünü Eminönü Belediyesi’ne bağlayalım" görüşünü ortaya attı.

Şimdinin Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı’yla birlikte geçmişte Erdoğan’ın avukatlığını yapan Nevzat Er, aynı görüşte değildi: "Sayın Başbakanım tarihi yarımadayı tek belediye yönetmeli. Bir kısmını Fatih’e, bir kısmını Eminönü Belediyesi’ne bağlamak doğru olmaz."

Böylelikle ibre "Eminönü Belediyesi’ni kapatalım, ilçeyi Fatih’le birleştirelim"e kaydı. Nevzat Er’den yorum aldım: "4 bin 883 oyla seçilmiştim. Eminönü’nün Fatih’le birleşmesi benim projem."

İstanbul Valisi Muammer Güler’i ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş’ı ayrı ayrı zamanlarda dinlemiş, Eminönü’nde azalan nüfus konusunda endişeli görmüştüm.

Tarihi yarımadayı Fatih’ten yönetmek daha mı doğru olacak?

Erdemir Hasançelebi’de 280 milyon dolar kazanır

CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu aradı: "Erdemir’in Hekimhan’a 300 milyon dolarlık yatırım hazırlığını yazmışsın. O yatırımı çekmede ilçenin Hasançelebi Beldesi Belediye Başkanı Mehmet Şerif Yıldırım’ın rolü büyük."

Aslanoğlu’nun uyarısı üzerine Mehmet Şerif Yıldırım’la konuştum, Erdemir’in bir an önce Hasançelebi’deki yatırımını başlatmasından başka şey düşünmüyordu. Üç dönemdir Hasançelebi’de belediye başkanlığını yürüten Yıldırım, demir çelik sektöründe çalışmış, konuya hakim.

Erdemir Madencilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dinç Kızıldemir, ekibiyle birlikte geçenlerde Hasançelebi’de halkı bilgilendirmiş.

Yıldırım’ın hesabına göre, Hasançelebi’de Demir Cevheri Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi’nin kurulması halinde, Türkiye’nin peletlenmiş cevher ithalatı bitecek. Böylece yılda 280 milyon dolarlık dövizin dışarıya ödenmesi duracak, Erdemir’in yatırımı bir yılda geri dönecek...

Erdemir’le sevinen Yıldırım, Hasançelebi için tedirgin... Çünkü, nüfusu 2 binin altında diye Hasançelebi Belediyesi 2009’da ortadan kalkacak...

Yani, Hasançelebi’de bir kapı açılırken, diğeri kapanacak...
Yazarın Tüm Yazıları