Soğukalgınlığına ıhlamur dopingi

Malum kış ayları, hastalık sezonu. Özellikle soğuk algınlığıyla başetmede ıhlamurdan da destek alabilirsiniz. Gayet leziz olan ıhlamur çayına ayva eklemekse gücüne güç katar.

Haberin Devamı

Etrafımızda öksüren, aksıran, ateşlenenlerle dolu. Hastalık etkeni mikroplar her yerde. Gerektiğinde, doktor kontrolünde ilaç kullanın elbette. Ama ıhlamurun soğuk algınlığında iltihap ve ağrı giderici etkisinden de yararlanabileğinizi hatırlatmak isterim.
Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, iki yıl önce bir araştırma yaptı ve ıhlamur çiçeklerinin iltihap ve ağrı giderici etkileri deneysel olarak ortaya koydu.
Prof. Dr. Yeşilada, ıhlamur içerisindeki bileşenlerden bazılarının (flavonoit) iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, bazı bileşenlerin (müsilaj) de boğazı yumuşattığını söylüyor. Sonuçta da boğazda tahrişi önlüyor ve bu suretle soğuk algınlığı şikayetlerinin hafifletilmesinde tedaviye yardımcı oluyor. Ihlamurun bir başka hoş özelliği lavanta gibi yatıştırıcı olması.

Haberin Devamı

IHLAMUR VE AYVA ÇAYI ÖKSÜRÜĞÜ YATIŞTIRIYOR

Ihlamura biraz ayva ve bal katılması gücünü artırıyor. Prof. Dr. Erdem Yeşilada, soğuk algınlığı hissedildiği dönemlerde öksürükte yatıştırıcı ve boğazı yumuşatmak için ıhlamur çiçeği ve ayvanın birlikte kullanılmasının yararlı olacağını söylüyor. Ayva meyvesi ve yaprakları da taşıdığı bileşenleri nedeniyle öksürüklerde tedaviye yardımcı. Özellikle ıhlamurla birlikte hazırlanan çayın hem lezzetinin hem de etkinliğin artmasını sağlıyor. Ayva ve ıhlamur karışımından elden edilen çaya tatlandırıcı şeker yerine istenirse bal ilave edebilirsiniz. Böylece öksürüğün ve diğer soğuk algınlığı belirtilerinin daha etkili kontrol edebilirsiniz.

NASIL DEMLENMELİ

Ihlamurdan en iyi şekilde yararlanmak için ocakta uzun uzun kaynatmamak gerekiyor. Prof. Dr. Yeşilada, ıhlamurun mutlaka kapaklı bir kapta demlenmesi gerektiğini söylüyor. Üzerine kaynar su dökülen ıhlamurun demlenmesi için 15 dakika bekleyin, sonra için. Prof. Dr. Yeşilada’nın önerisi demliğe küp şeklinde kesilmiş ayva ve elma parçası da atılması.

Yazarın Tüm Yazıları