Siyasetin fotoğrafı

İŞİN gizlisi saklısı kalmadı. ANAP lideri Mesut Yılmaz, ‘‘Biz bu fireyi hesaplamıştık, istifa sayısı üçü geçmez’’ dediği gün Mehmet Ali İrtemçelik partisinden ayrıldı. Abant'a ise 21 milletvekili gitmedi. Bazıları ‘‘Mazeretim var’’ dedi. Ya ötekiler?

Demek ki, yapılan hesap yanlıştı.

* * *

Abant'a gitmeyenlerden Yücel Seçkiner, deklarasyona sahip çıkıyor:

‘‘Benim Genel Başkan ile görüşecek bir şeyim kalmadı. Şahsi beklentim ve talebim de yok. Türkiye iyiye gitmiyor ve yaptığımız iş doğrudur.’’

Murat Başesgioğlu
'na, ‘‘Sizi kuliste çok sıkıntılı gördüm. Bazıları AKP'ye gireceğinizi söyledi, doğru mu?’’ diye soruyorum. O sakin tabiatı ve kibar üslubu ile yanıt veriyor:

‘‘Parti, grup yöneticiliği ve bakanlık yaptım. Durum çok kötüye gidiyor İsmet Bey! AKP de teklif yaptı. Ama, önemli olan ülkenin durumudur.’’

ANAP'ın kurucu çekirdek kadrosundan Veysel Atasoy, ‘‘Parti köklerinden uzaklaştı, bunu göremiyor mu?’’ diye soruyor. Işın Çelebi, ‘‘Tren kalktı’’ derken deklarasyonu işaret ediyor. Ali Er gibi birini küstüren Mesut Bey, Ali Doğan'ı dinlemeyi acaba neden hiç düşünmüyor?

Gençlerbirliği-Galatasaray maçı öncesinde bir olay yaşanıyor. Bakanlık yapmış bir ANAP'lı, üç sıra arkadaki DSP'li arkadaşının yanına gidiyor:

‘‘Lütfen ön sıraya sen otur. Mesut Bey geliyormuş, selam vermek zorunda kalmak istemiyorum.’’

Bana bu olayı aktaran DSP'li, ‘‘Kazan bizde de kaynıyor’’ diyor:

‘‘ANAP bu, biz duru su muyuz? İnönü parti kursa, bugün 30 kişi gider.’’

Sema Pişkinsüt'
ün ayrı bir parti kurmak için çalıştığı da biliniyor!

* * *

Merkezde gözler Demirel'de. O gün, milletvekilleri ziyaretine geliyor:

‘‘Beyefendi, tüm partiler kaynıyor. Sıkıntı büyük. Hepsi çözüm arıyor.’’

Baba,
‘‘Tuz yiyen koyunlar ne yapar?’’ diye birine soruyor.

‘‘Suya doğru koşar efendim!’’

Baba işin keyfini çıkarıp, ‘‘Eyi ya işte, su benim’’ diyor.

Taze haberler geliyor. Mehmet Ali Bayar, ABD'de denk topluyor.

Dönüş ne zaman? Zamanı, zemini, kararı Baba verir!

Şemsiye hazır! Aydın'da Baba'İsmet Abi karşılıyor. Konya, Kayseri, Gaziantep, Kahramanmaraş. Nereye gitse, kongresini yapmış il teşkilatları yoluna çıkıyor. Ve Baba, her hafta kamuoyu yoklamalarını inceliyor:

‘‘Çözüm erken seçim, dediğinde destek yüzde 15 idi. Şimdi yüzde 60!’’

Peki, İnönü ne yapıyor? Tatilde herkes, ‘‘Ankara'da neler oluyor?’’ diye soruyordu. Bir gün, ‘‘Sayın İnönü, Karayalçın'a parti kuracak mı?’’ diye bir çarpıcı soruyla karşılaştım. İçimden, ‘‘Adam tam bir Baykal militanı’’ diye geçirirken üstüme geldi:

‘‘Aksine, Baykal yeniden seçilince CHP'den istifa ettim. Ama, İnönü bir türlü parti kuramıyor ve açıklamalar Karayalçın'dan geliyor. Neden?’’

Yeni oluşumun Karayalçın ve eski SHP'lilere kalacağı kuşkusu var. Oysa, durumun böyle olmadığı söyleniyor. Son aldığım bilgilere göre, program ve tüzük taslakları hazır. İnönü, Onursal Genel Başkan olacak. Genel Sekreter hiç olmayacak. Hizip ve delege ağalığı yolları tıkanacak.

40 kişilik PM, 15 kişilik MYK olacak. Her seçim öncesi, seçimi kazanınca kimin başbakan olacağı ilan edilecek. CHP'nin altıoku olmayacak, Atatürk ilkeleri ise programda yer alacak. Eskiler kurucu olmayacak. Yeni yüzler ve yeni isimlerle yeni bir program ve yepyeni bir parti kurulacak.

Gökten elmalar düşmedi. Bunlar, siyaset fotoğrafının son kareleri!
Yazarın Tüm Yazıları