Siyasetçiler absürt tiyatro halk tragedya oynuyor

İflastan kurtulmak için 130 milyar Euro'luk krediye ihtiyaç duyuyor Yunanistan. Ancak önce 625 milyon Euro'luk bütçe kesintisi yapılacak. Yunan siyasetçilerin bu kesintinin nasıl yapılacağına dair tartışmasıysa tam bir absürt tiyatro haline geldi.

Haberin Devamı

Yunanistan’da teknokrat Lukas Papadimos hükümetini destekleyen siyasi parti liderleri, Avrupa Merkez Bankası, AB Komisyonu ve Uluslararası Para Fonu’ndan oluşan Troyka'nın 130 milyar Euro’luk ikinci kurtarma paketindeki şartlarına verilecek cevap için geçen pazar akşamı bir araya geldiler.

Başbakan Papadimos, sosyalist PASOK'un lideri Yorgo Papandreu, merkez-sağcı Yeni Demokrasi Partisi'nin lideri Andonis Samaras ve aşırı milliyetçi Laos Partisi'nin lideri Yorgo Karancaferis ile altı saat süren bir toplantıdan sonra "Prensipte anlaştık" diye bir açıklama yaptı.

Ertesi öğlen buluşacaktı liderler, detayları da halletmek için. Öğlene, ikindiye, sonra da akşama ertelendi buluşmaları. Salı öğleye kaldı, salı ikindiye kaldı, salı da öyle geçti. Çarşamba saat 13.00 dediler, 15.00 oldu sonra ve nihayet saat 17.00’de tekrar buluştular.

Haberin Devamı

Yunanistan’ı iflastan kurtaracak, 100 milyar Euro’luk borcunun da silinmesini sağlayacak anlaşmada 4-5 milyon insanın cebini yakacak şartlar için bir saate anlaştılar. Toplantı perşembe sabaha karşı 01.00’de bittiğine göre geri kalan altı saatte ise 1 milyondan az insanı etkileyecek 'düşük gelirli emeklilere verilen ek yardımda yüzde 15 indirim'i konuştular ve anlaşamadılar.

Toplantı, "Bir detay haricinde anlaşmadaki şartları kabul ediyoruz" gibi tuhaf bir açıklamayla bitti. Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu kabul eder mi hiç öyle bir cevabı? Etmez tabii.

LİDERLERİN AĞIZ DALAŞI

Toplantıda nelerin konuşulduğu medyaya sızmakta gecikmedi.

Anketlerin muhtemelen nisan ayında yapılacak erken genel seçimlerden açık farkla birinci çıkacağını ancak tek başına iktidara gelemeyeceğini tahmin ettiği Yeni Demokrasi'nin lideri Samaras, “Emekli kesintilerini seçmenime kabul ettiremem” diyerek itiraz etmiş.

Papadimos hükümetinde yer aldıktan sonra anketlerin sürekli düşüşte gösterdiği aşırı milliyetçi Laos'un lideri Karancaferis de, “Yunan Merkez Bankası Başkanı'ndan ve hazineden, bu tedbirleri almamız halinde krizden çıkacağımızı garanti mektubu istiyorum” diye tutturmuş.

Haberin Devamı

Toplantıda olmayacak taleplerde bulunmayan tek liderse PASOK liderliği koltuğunda son günlerini sayan eski Başbakan Yorgo Papandreu'ymuş.

Ancak, Papandreu’daki sükunetin aksine, PASOK'ta liderlik koltuğunun 1 numaralı adayı Ekonomi Bakanı Evangelos Venizelos toplantının bir bölümüne davet edildiğinde kendini hemen göstermiş. Samaras’a, “Emekli maaşlarındaki ısrarınla ülkeyi iflasa sürükleyeceksin” demiş. Samaras da, “Sen kim oluyorsun da benimle böyle konuşuyorsun. Müzakereleri sen yaptın. Bak ne duruma geldik!”

Herhalde bu iş bitse de evime gitsem diye düşünen Başbakan Papadimos müdahale etmiş duruma. Nazik bir dille Venizelos’a toplantıdan çıkmasını söylemiş. Kapışmışlar epey Samaras ile Papandreu sonrasında. Karancaferis de arada bir karışmış kavgaya.

Haberin Devamı

KESİNTİ YOKSA KREDİ YOK

Başbakan bakmış ki liderler anlaşamayacak Troyka'yı aramış. “Emekli kesintilerinde sorun var” diyerek. Onların cevabı gayet mantıklı: “Hay hay o halde 625 milyon Euro kaynak bulun.”

Para arayışı başlamış. Savunma harcamalarından 300 milyon kesilmiş. Ancak geriye kalan 325 milyon Euro bulunamamış. Yani Yunanistan 130 milyar Euro’luk krediyi 325 milyon Euro için tehlikeye attı. Yani 360 milyar Euro borcu olan Yunanistan iflas kabusundan 325 milyon Euro yüzünden kurtulamadı.

Perşembe akşamı liderler, “Eğer Troyka’nın o şartı, bu şartı kabul edilmediyse benim sayemde oldu” tarzında açıklamalar yaptı.

Yunan halkı bunları televizyondan izledi, radyodan dinledi, gazeteden okudu. Ekonomik krizin iki yılda hayat standartlarını yerle bir ettiği yetmiyormuş gibi şimdi bir sürü yeni tedbirle beli daha da bükülecek Yunan halkı, siyasetçilerine lanet yağdırdı.

Haberin Devamı

Halk eski Yunan trajedyasını oynuyor, siyasetçiler ise 'Absürt Tiyatrosu'nu.

 

Yazarın Tüm Yazıları