Sıkışmışlık

PROFESYONELLİK, hele hele kamusal bir kuruluştaysanız, zor iş olsa gerek. Bir yandan profesyonel düşünceleriniz sizi farklı yönlendirecek, diğer yandan aklınıza düşen "kamuoyunda nasıl yankılanır" kuşkusu sizi bu bakış açınızdan ve düşündüklerinizi yapmaktan alıkoyacak. Ve, araya sıkışıp kalacaksınız.

Pazar günü yazdığım, "Fuarda işler zorda galiba" başlıklı yazım nedeniyle, İZFAŞ Genel Müdürü Doğan İşleyen’le bir sabah kahvesi içtik. Baştan söyleyeyim, ilk paragrafta okuduğunuz "sıkışmışlık" tamamen benim çıkarımımdır, İşleyen’in bu yönde söylemi yok. Malum, bütün dünyayı sallayan bir ekonomik kriz var ve 78. İEF’yi etkilememesi mümkün değil. Hem uluslararası, hem de yerel katılımcılar mutlaka azalacaktır. Ya da katılımcılar, piyasalardaki küçük kımıldamaları görüp, bunu fırsata çevirmeye çalışacaktır. Eee bir de buna, yıllardır mevcut konsept içinde süregelen, "Bu yıl fuar iyi değildi, panayır gibiydi" eleştirileri de, Gaziemir’de kurulacak olan yeni fuar alanı ve şirketi de eklenince, doğal olarak ne olacağına yönelik beklentiler de artmaya başladı.

Öncelikle hem serzeniş, hem başarı var işin içinde. Serzeniş kime? Tabii ki, İzmirli ya da İzmir civarındaki şirketlere. "Fuarlarımız, dünyanın başka yerinde, Paris’te takdir görüyor ama İzmir’de ve civarındaki kuruluşlardan destek görmüyor. Katılmaları için, üstelik her türlü desteği veriyoruz. Ama maalesef..." diyor İşleyen. İEF döneminde düzenlenecek "Boat Show" için de İzmirli firmalardan tepki, İstanbullular’dan destek alındığını da vurguluyor. Tepkinin nedeni, yazın tatilde, Çeşme’de olmalarıymış. Sen aklımıza mukayyet ol Allah’ım. Ama bu kuruluşlara inat, eskiden fuarı bilmeyen, internet sitesi olamayan firmaların şimdi, bu işin tadını aldıktan sonra yurt dışı fuarlarına da katılmaya başladığını söylüyor. Buna neden, iş bağlantıları olsa gerek.

Yıllardır süre gelen eleştirileri ortadan kaldırmak için, İşleyen’in çaba gösterdiği malum. "Biz bunları biliyoruz. ’Gazino. İnsanlar gazinoyu istiyor’ deniyor. Ben gazino açtım, ilk gün 7 bilet sattık. Bir günde en fazla 97 bilet sattık. Ben de girişleri serbest bırakmak zorunda kaldım. Şimdi, bu gösteriyor ki, insanlar artık gazino kavramına sıcak bakmıyor."

Radikal kararlar şart

Gaziemir’deki fuar alanının tamamlanmasıyla radikal kararlar alınması gerektiğini söylüyor İşleyen. "Bir, iki yıl daha belki fuarı burada düzenleyeceğiz ama daha sonra Gaziemir’e geçecek. Bu süreç içinde, İEF’ye yönelik radikal kararlar almak şart. Birbiriyle ilişkili 3-4 fuar aynı anda düzenlenebilir. Ziyaretçiler bir biletle dört fuarı gezebilir. Bu fuarlardan boşalan zamanlara yeni fuarlar koyabiliriz. Gaziemir’de kurulacak şirket yer satabilir, İzfaş fuar düzenlemeye devam edebilir" diye düşüncelerini sıralıyor. Belki çoktan beri yapılması gerekeni söylüyor İşleyen, "10-12 uzmandan oluşan, İzmir’i de bilen bir ekip kurmayı düşünüyoruz. Bu ekip yeni konsept ve yapılması gerekeni ortaya koyacak. Şu anda isimleri belirlemeye çalışıyoruz."

Gözden kaçan

Yabancıları fuarlara getirmek için büyük çaba harcadıklarını belirten İşleyen, "Otel, bilet, arabaya kadar her türlü masraflarını karşılıyoruz" diyor. Ben de, akla gelen ilk soruyu soruyorum: Siz nasıl para kazanıyorsunuz? Cevap, "Kazanıyoruz" oluyor: "Mermer’de 3 trilyon ciro yaptık. İyi kar ettik. Büyükşehir belediye başkanımızın bu yönde talimatı var, ’Gerekirse kar etmeyin ama yabancı şirketleri fuarlara getirin’ diye." Ne diyelim. Buradan da İzfaş’ın, yalnızca şirket olarak kentin ekonomisine katkısı ortaya çıkıyor. Yalnızca yabancıları getirmesiyle değil, 2008’de yaptığı 15 milyon TL civarındaki harcamalarıyla. Az para değil, 15 milyon TL İzmir ekonomisine akmış. Bu da gözden kaçan bir ayrıntı.

Hani, şu sürekli dile getirilen ama pratiğe dökülmeyen "Kongre turizmi" var ya, işte onun için de harekete geçmiş İzfaş. Bir kongre departmanı kurulmuş İzfaş’ta. Ekim ayında da, Doğu Avrupa Madencilik Kongresi İzmir’de olacak. Bir not: İstanbul’da düzenlenen Tıp Kongresi’ne 3 bin kişi katılmış, bunun 2 bini yabancı.

İşleyen, fuarcılık konusunda bir profesyonel. Bu su götürmez bir gerçek. Ortaya çıkan böylesine bir pozisyonun, profesyonellik ve belediyeye bağlı, yani özünde hizmet ve memnuniyet yatan bir kuruluşu yönetmek arasında denge unsuru gerektirdiği. Ama, kendi deyimiyle "radikal karar almak şart." Bu radikal kararların da onaylanacağı yer, tabii ki Büyükşehir. Ve yine kendi deyimiyle, "Gaziemir büyük bir şans." Evet, bence de... Ve eminin birçok İzmirli için de Gaziemir, İEF’de yaşanması gereken değişim için büyük şans.
Yazarın Tüm Yazıları