Sihirli yoğurt

Ulusal bir yiyeceğimiz olan yoğurt; C vitamini ve demir dışında insan vücudunun gereksinimi olan, hemen hemen tüm besin öğelerini içerir.

Sütün mayalandırılmasıyla elde edilmesine rağmen, yoğurt kelimesinin kökü yoğurtmaktan gelir. Hatta 8. yüzyıldan kalma metinlerde bunun ‘yogurutı’ şeklinde geçtiği söylenir. Daha sonraları Orta Asya’dan batıya, kuzeye ve güneye doğru göçeden Türkler; yoğurt yapma usulünü Anadolu’ya, Kafkaslar’a ve Avrupa’ya taşımışlardır. 20. yüzyılda Avrupa’ya yayılan yoğurt, Amerika’ya ancak 45- 50 yıl önce tanıtılmıştır. Ancak yurtdışında, özellikle popüler olanı, meyveli yoğurt türleridir.

Sevgi dolu sofralar dilerim.

HAFİF VE KEYİFLİ

İffet Hanım’ın keki

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 35 dakika


Malzeme listesi

3 adet yumurta

1,5 su bardağı toz şeker

250 gr. margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)

1 su bardağı yoğurt

1/2 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

1 su bardağı badem (iri kıyılmış)

3,5 su bardağı un

2 yemek kaşığı kakao

2 yemek kaşığı süt

Yumurta ve şekeri 5 dakika çırpıp, parçalara ayırdığımız margarini, yoğurdu, kuru üzümü, kabartma tozunu, vanilya ve bademlerin yarısını üzerine ekleyip, tahta bir kaşıkla iyice karıştırın. Unu ekleyip, tekrar karıştırın. Kek kalıbını yumuşamış margarinle yağlayıp, bademlerin kalan yarısını kalıbın altına ve kenarlarına serpiştirin. Hamurun yarısını kalıbın içine dökün. Bir küçük kasede süt ve kakaoyu iyice karıştırıp, üzerine 2 yemek kaşığı da kek hamurundan ekleyip, harmanlayın. Bu karışımı kalıbın içindeki kekin üzerine gezdirin. Şimdi kalan kek hamurunu kalıba döküp, 175 dereceye ayarlı fırında 35 dakika pişirip, ılınınca servise sunun.

Karamelli peynir keki

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 20 dakika


Hamuru için

1 paket pötibör veya yulaflı bisküvi

2 yemek kaşığı yumuşak margarin

1 tatlı kaşığı tarçın

Kreması için

2 adet yumurta

1/2 su bardağı toz şeker

1 su bardağı tuzsuz lor peyniri

2 paket labne peyniri

1 paket vanilya

1 adet limon kabuğu rendesi

Yarım limonun suyu

Karamel için

6 yemek kaşığı toz şeker

1 çay kaşığı limon suyu

Mutfak robotunda un haline getirdiğiniz bisküvileri, margarin ve tarçınla birlikte iyice yoğurun. Kenarlarından iki parmak yükselterek, karışımı yağlanmış tart kalıbına yayın. Ayrı bir kapta yumurtayı şekerle çırpın, limon kabuğu rendesi, limon suyu, vanilya ve peynirleri ekleyerek, pürüzsüz bir hale gelinceye dek çırpmaya devam edin. Buzdolabında 30 dakika beklettiğiniz tartın boşluğunu, bu karışımla doldurun ve 175 derecede 25 dakika pişirin. Ilınınca buzdolabına alıp, 1 gece beklettikten sonra karamel sosla süsleyerek servis yapın. Karamel sos için; şeker ve limon suyunu bir tavada, kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Şeker iyice eriyip, kahverengiye dönüştüğü anda hemen ocaktan alın ve peynir kekinin üzerine gezdirerek servise sunun.

İnce Noktalar

Şeker oranı yüksek ve içinde doğal nişastası olan havuç, hem yemeklere lezzet katar hem de yemeğin suyunu koyulaştırır.
Yazarın Tüm Yazıları