Sigara yasağını takmayan otobüs şöförünü şikáyet edin

VARAN, Ulusoy, Boss gibi bazı şehirlerarası otobüs işletmeciliği yapan firmalar, yolcular gibi sürücülerin de kesinlikle sigara içmelerine izin vermiyor.

Pamukkale ve Metro gibi firmalar ise, sürücülerin konsantrasyonunun bozulmaması için kısıtlı sayıda sigara içmelerine izin verebiliyor. Bunda da rahatsız etmeme şartı getiriyor.

KAPALI alanlarda sigara içenlere karşı uygulanan para cezası, yılbaşından itibaren 462 milyon liradan 594 milyon liraya çıkacak. Buna rağmen, şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerde şöförlerin, ‘‘konsantrasyon bozulur’’ gerekçesiyle sigara içmesi, yolcuların tepkisini çekiyor. Varan, Ulusoy, Boss, Pamukkale, Metro gibi şehirlerarası otobüs işletmelerinin yetkilileri, yolculardan uyarılara rağmen sigara içmeye devam eden sürücüleri, şikayet etmelerini istiyor.

4207 sayılı Tütün Mamüllerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun, sağlık, eğitim-öğretim ve kültür hizmeti veren yerler ile kapalı spor salonlarında ve toplu taşımacılık yapılan her türlü nakil vasıtaları ve bunların bekleme salonlarında, kamu hizmeti yapan kurum ve kuruluşlardan beş veya beşten fazla kişinin görev yaptığı kapalı mekanlarda sigara içilmesini yasaklıyor. Bu yasağa uymayanlara da para cezası öngörüyor.

Ancak, uygulanan bu para cezasının yılbaşından itibaren 594 milyon liraya çıkacak olması bile, yasağın delinmesini önlemeye yetmiyor. Başta, toplu taşıma araçlarından belediye otobüsleri ve şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerde yolcular, bu yasağa uymalarına rağmen, araçların sürücüleri, ‘‘konsantrasyon bozulur’’ gerekçesinin ardına sığınarak, fosur fosur sigara içiyor.

İZİN YOK

Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı, şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan Ulusoy, Varan, Metro, Boss, Pamukkale gibi bazı otobüs işletmelerinin yetkililerine, sigara yasağıyla ilgili uygulamalarının ne olduğunu sordu. Buna göre, Varan ve Boss, yolculuk sırasında şoförlerin kesinlikle sigara içilmesine izin vermiyor. Ulusoy, sadece çift katlı otobüslerin ikinci katında sigara içilmesine izin veriyor. Tek katlı otobüslerde ise sigara içmeleri kesinlikle yasak. Pamukkale ve Metro ise yolcular rahatsız edilmeden sürücülerine sınırlı sayıda sigara içilmeleri için izin veriyor. Şayet yolculardan biri dahi rahatsız olursa kesinlikle sigara içmelerini istemiyor.

Otobüs işletmeleri, yasağı çiğneyen sürücü ve personeli ancak şikayet üzerine tespit edebildiklerine dikkat çekerek, yolculardan tüm uyarılara rağmen sigara içmeye devam eden sürücü ve yolcuları şikayet etmelerini istiyor. Şikayet ettikleri taktirde gerekli cezai uygulamaların yapılacağını söylüyorlar.

Sigarayla Savaşanlar Vakfı Başkanı Ubeyd Korbey de, sorunun getirilen yasağın, yasanın uygulayıcılar tarafından bile bilinmemesinden kaynaklandığını söylüyor. Korbey, 4207 Sayılı Kanun'da ve Trafik Yasası'nda yer almasına rağmen, polislerin bile yasa hakkında tam olarak bilgi sahibi olmadığını savunarak, ‘‘zaman zaman yolcuların yaptığı şikayetlerde ‘Kaptan otobüste sigara içme hakkına sahiptir, ama yolcu içemez' yanıtını veriyorlar. Otobüslerin havalandırma sistemleri varolan havayı sirküle ettiği için sigara içildiği taktirde bu duman tüm havalandırma sistemi aracılığıyla otobüse yayılıyor. Yolcuların rahatsız olmasına neden oluyor’’ dedi.

Sigara yasağı hangi şirkette nasıl uygulanıyor

ULUSOY: Otobüslerde sürücü başta olmak üzere tüm yolcuların sigara içmesine izin vermiyor. İş başvurularında, sigara içmeyen sürücü ve personele öncelik veriyor. Sürücüler, sadece iki katlı otobüslerin üst katındaki sigara içilen bölümlerinde yolcularla birlikte sigara içebiliyor. Farklı havalandırma sistemleri bulunmayan tek katlı otobüslerde ise sigara içmek kesinlikle yasak.

VARAN: Sürücülerinin sigara içmesine kesinlikle izin verilmiyor. Yasaya uymayan sürücülere kesinlikle taviz verilmiyor. Aynı yasak, havalandırma sistemi farklı olan çift katlı otobüsleri de kapsıyor. Şayet yolculardan, sürücü ya da personelle ilgili sigara şikayeti yapıldığı taktirde, şirket olarak cezalandırma yoluna gidiliyor.

METRO: Sürücülerin yolculuk sırasında sadece üç adet sigara içmesine izin veriyor. Bunda da, yolcuları rahatsız edilmeme şartı getiriyor. rahatsız olan yolcu olursa, sigara içmelerine izin vermiyor.

BOSS: Sürücü ve personelin sigara içmesine kesinlikle izin vermiyor. Bugüne kadar da sürücülerle ilgili olarak herhangi bir sigara şikayeti alınmadığı savunuluyor. Sürücülerin sigara konusunda gösterdiği duyarlılığı yolcuların da otobüs tuvaletlerinde gizli gizli sigara içmeyerek göstermesini istiyor.

PAMUKKALE: Otobüslerde sürücülerin sigara içmelerine izin vermiyor. Sadece, sigara bağımlısı sürücülerin konsantrasyonunun bozulmaması için kısıtlı sayıda sigara içmelerine izin veriyor. Bunda da yolcuları rahatsız etmeme şartı getiriyor.
Yazarın Tüm Yazıları