"Mesude Erşan" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Mesude Erşan" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Mesude Erşan

Seyahatlerde tifoya dikkat

Dışkının kirlettiği gıda ve suların yenmesiyle bulaşan tifo genellikle yaz aylarında görülüyor. Ancak, kışın da bulaşabiliyor. Kara humma da denilen tifo, özellikle altyapı sorunları bulunan bölgelerde önemli bir sorun olarak varolmaya devam ediyor.

Hatta ölümle de sonuçlanabiliyor. Zaman zaman Türkiye’de ve dünyanın birçok bölgesinde salgılanlara yol açabiliyor. Yani bu mevsimde bulaşır mı deyip, rehavete kapılmayın diyoruz.


Tifonun nedeni, salmonella typhi denilen bakteri. Hasta ve bakteri taşıyıcısının dışkısı, solunum yolu salgıları, kusmuk gibi vücut çıktıları, hastaların elle tuttuğu eşyalar, sineklerin ayaklarıyla dağılıyor. Dirençli bakteri, su, buz, toz gibi koşullarda dahi haftalarca canlı kalabiliyor.

Hastalık seyahat dönüşlerinizde ortaya çıkabilir. Çünkü bakteri alındıktan 10-14 gün sonra hastalık görülüyor. Hafif belirtilerle ve akşamları 37.5-38 dereceyi bulan ateşle, gribal enfeksiyona benzer şekilde ya da sekiz haftadan uzun süre çok ağır seyredebilir. Ortalama hastalık süresi ise dört hafta.

Genellikle birkaç gün süren kırıklık, iştahsızlık, ürpermeler, bağ ağrısı gibi yakınmalarla başlayan hastalık, vücudun ısısının her gün artmasına neden olur. Vücut ısısı, birinci haftanın sonunda 40 dereceye ulaşabilir. İştahsızlık, yorgunluk, bulantı, kusma, boğaz ağrısı, genel vücut ağrıları, künt ve sürekli baş ağrısı ve öksürük de görülür. Burun kanamaları, karın ağrısı ve rahatsızlık hissi, kabızlık, bazen de ishal olabilir. Dışkıda kan olabilir. Ateş üçüncü haftanın sonunda düşmeye başlar. Düşmeyen ateş, tifoyu düşündürmeli ve gerekli testler yapılmalı.

NEYSE Kİ AŞISI VAR

Tifodan korunmada en etkili yöntem içme ve kullanma sularının arıtma sistemlerinden geçirilerek temizlenmesi ve sağlıklı atık giderim sistemi kurulması. Bu olanaklara her yerin ulaşmadığı kesin. Bu nedenle seyahatlerde, kaynağı bilinmeyen sulardan içmeyin, temizliğinden emin olmadığınız gıdalar yerine ambalajlı, hijyen olanları tercih edin. Taşıyıcılık oranının yüksek olduğunu ve elle de bakterinin bulaşabileceğini gözönüne alın...

Tüm önlemlere rağmen, hiç aklınıza gelmeyecek bir kaynaktan da tifo bulaşabilir. Korunmada önemli yöntemlerden biri de aşılanmak. Aşı rutin olmasa da seyahatlerden önce yapılabilir.
X