Sevenler sevmeyenlere anlatsın

İnsanlar ikiye ayrılır; salatayı sirke sosuyla sevenler ve limon sosuyla sevenler.

Elbette ikisini birden seven de vardır ancak benim gördüğüm kadarıyla birini seven diğerine çoğunlukla katlanamıyor. Böyle hissetmekte haksız da sayılmazlar, çünkü sirke de en az limon kadar keskin bir tada ve kokuya sahip. Üstelik o da asidik. İlk sirkenin, mahzende bir şişe şarap unutulmasıyla bulunduğunu biliyor muydunuz? Daha sonra keskin kokusunun birazcık da olsa azaltılabilmesi için elma ve vişne gibi hoş kokulu meyvelerle de sirke yapılmaya başlanmış. Mesela, elma sirkesinin faydalarını bilenler bilir. Anti-bakteriyel özelliği nedeniyle güçlü bir temizleyici ve leke çıkarıcı olarak kullanılagelen sirkenin, iç organlarımızın yanı sıra dış güzelliğe de faydaları saymakla bitecek gibi değil. Bunların başında kepek sorununa iyi gelmesi ve cilde ışıltı katması geliyor. Öksürüğü yumuşatmak için eşit miktarda balla karıştırılarak alındığındaysa mucize etkisi gösteriyor. Yüzünüze sulandırılmış elma sirkesiyle buğu uygulaması yaparsanız; hem nefesiniz açılır, hem gözenekleriniz temizlenir. Cildinizin de güzelleşmesi cabası. Arı sokmalarında da güvenle kullanılabilen sirke bu açıdan bakıldığında bir ilaç gibi görünse de, ben hálá domates, yeşil biber, salatalık ve kırmızı soğandan ibaret bir salatayı adeta bir lezzet kervanına dönüştüren sirkeyi, en çok salatalarda sevenlerdenim.

Kıymalı ıspanaklı niyokki

Malzeme listesi

á 3 su bardağı un

á 2 adet orta boy haşlanmış patates

á 1 adet yumurtanın sarısı

á 8-10 yaprak ıspanak

á Yarım su bardağı un

Üzeri için;

á 250 gr. orta yağlı kıyma

á 4 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á Varsa yarım su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri

8 kişilik

Hazırlama süresi 40 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


İtalyanların meşhur mantısı olan niyokkiyi yapmak üzere haşlayıp soyduğunuz patatesleri henüz sıcak haldeyken derin bir kaba rendeleyin. Üzerine yumurta sarısı ve unu aktarın. Saplarından ayırdığınız ıspanak yapraklarını küçük küçük parçalayıp küçük bir tencereye koyun. Hiç su eklemeden, çok kısık ateşte, rengi dönünceye kadar, 3-4 dakika haşlayıp ocaktan alın. Yaprakları mutfak robotunda çekerek püre haline getirin. Niyokki hamuruna yeşil rengi verecek olan ıspanak püresini patatesli harcın üzerine aktarın. Karışımı iyice yoğurarak, ele yapışmayan ve kulak memesi yumuşaklığında olan bir hamur elde edin. Hamuru buzdolabında en az 20 dakika dinlendirin. Yarım su bardağı unun yarısını mutfak tezgahına serpiştirin. Hamuru unlu tezgahın üzerine koyup elinizle yuvarlayarak uzatın. Uzun hamuru akide şekeri boyutlarında, yani 1 santim uzunluğunda parçalar oluşturacak şekilde kesin. Hazırladığınız niyokkileri un serpilmiş bir tepside biriktirdikten sonra kaynayan suda 8-10 dakika haşlayın. Niyokkileri el kevgiriyle süzerek tencereden alın. Kıyma, zeytinyağı ve rendelenmiş soğanı bir tavaya aktarıp karıştırarak 5 dakika kadar kavurun. Tuz ve karabiberi ekleyip 10 dakika daha pişirin. Son olarak, haşlanmış ıspanaklı niyokkileri kıymalı harçla karıştırarak servise sunun. İsterseniz yemeğe servis esnasında rendelenmiş parmesan peyniri de ekleyebilirsiniz.

Kakaolu cevizli muffin

Malzeme listesi

á 1 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)

á 100 gr. tozşeker (1 su bardağından 1 parmak eksik olacak)

á 125 gr. bitkisel margarin (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)

á 3 tepeleme yemek kaşığı pirinç unu

á 1 su bardağı süt

á 1 su bardağı ve 1 tepeleme yemek kaşığı un

á 2 tepeleme yemek kaşığı kakao

á 1 paket kabartma tozu

á 3 yemek kaşığı dolusu çekilmiş ceviz içi

á 3 yemek kaşığı dolusu damla çikolata

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika


Pişirme süresi

30 dakika


Oda sıcaklığında bekleyen yumurtayı derin bir kaba kırın. Üzerine 1 su bardağından 1 parmak kadar eksik olan tozşekeri koyup mikserin yüksek devriyle 3-4 dakika, beyazlaşıncaya kadar çırpın. Üzerine oda sıcaklığında yumuşamış olan margarini ve sütü ilave edip 2-3 dakika daha çırpın. Un ve kabartma tozunu başka bir kapta kaşıkla karıştırın. Karışımı tel süzgeçten geçirerek yumurtalı karışıma ekleyin. Pirinç unu ve kakaoyu da ilave edip plastik spatula ya da tahta kaşıkla, malzemeleri birbirleriyle iyice karıştırın. Son olarak, damla çikolata ve çekilmiş ceviz içini ilave edip tekrar karıştırın. Böylece oldukça katı kıvamlı bir kek hamuru elde etmiş olacaksınız. Muffin kalıplarını oda sıcaklığında yumuşamış margarinle iyice yağlayın (kağıt muffin kalıbı da kullanabilirsiniz). Hazırladığınız hamuru kalıpların yarısına gelecek şekilde (kabarma payı bırakarak) paylaştırın. Yapmış olduğunuz hamurdan yaklaşık 12 adet muffin çıkarabilirsiniz. Bunları 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 20-25 dakika kadar pişirin. Kürdan batırarak hamurun pişip pişmediğini kontrol edin. Eğer kürdan temiz çıkarsa pişmiş demektir. Fırından çıkarıp soğumalarını bekledikten sonra da kalıplarından çıkarıp servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları