Serdar Turgut: Vatanıma faydalı bir yazı






Serdar TURGUT
Haberin Devamı

BİZİM memleketi yönetenler ilkel sermaye birikimiden pek bir hoşlanmış durumdalar.

Kapitalizmin ilk ortaya çıkış dönemine ait olan bu sermaye birikim biçimi 21'inci yüzyılda bir tek Türkiye'de hálá daha uygulanıyor.

Yani anlayacağınız biz kendileriyle aynı grup içinde olduğumuzu ısrarla söyleyip durduğumuz ülkeleri yaklaşık 130 yıl filan arkadan takip etmekteyiz.

Toplumun yüzde 95'inin anası ağlıyor, bizimkiler hálá daha onlardan ne kadar daha fazla para alabiliriz diye düşünüp yeni vergiler salıyorlar.

Dün Güngör Uras köşesinde ‘‘pamuk eller cebe’’ çağrısını yaptı ve ülkesini seven her vatandaşın biraz daha fazla kafa yorarak devlete kendisinden daha hangi yollardan vergi alınabileceğini bildirmesini, yöneticilere akıl vermesini istedi.

Bir önerisi de oldu Güngör Bey'in. Köprüden geçen arabalardan 2 milyon lira almanın kolay olduğunu, asıl önemli olanın ise bu köprüyü hiç kullanmayan arabalardan 4 milyonun tahsil edilmesi olduğunu söyledi.

Gerçi bu öneriyi bizim memleketin ufku açık, kafası pırıl pırıl, entelektüel siyasetçilerinin ciddiye alması ihtimali büyük, yani böyle öneriler tehlikeli de olabilir.

Ama olsun ben de bildiğiniz gibi iyi, örnek bir yurttaşım ve bunu ispat etmek için bizlerden alınabilecek yeni vergilerin ne olabileceği konusunda hükümete bazı tüyolar vermek istiyorum.

***

Cep telefonlarından öyle çok sayıda vergi alınıyor ki dün gazetelere baktım, benim diyen muhasebe uzmanları bile bunların sayısını net olarak tahmin edemiyorlar. Bu kadar fazla vergi bende psikolojik yan etki de yarattı, cep telefonu gözüme Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü şube başkanı gibi gözükmeye başladı. Durum böyle böyle olmasına da ama asıl vatan sevgisi işte bu aşamada ortaya çıkıyor sevgili okurlar. İnsan böyle durumlarda kendisini ispat etmeli ve kendi durumunu bile bir yana bırakarak vatan için öneriler getirmeyi bilmelidir. Cep telefonundan alınacak muhakkak başka, şu ana kadar akla gelmemiş olan vergiler de vardır. Hımmmmmm...... zor iş bu aslında, vallahi sapına kadar sömürmüşler şu minicik aleti, o da olmasa memurun maaşı katiyen ödenemezdi gelecek ay. Hah buldum. Sevgili okurlar, devletimizin bu aletleri her şarj edişimizde bizden belirli bir ücret talep etmesinden daha doğal ne olabilir ki. Ayrıca şarj etme saatlerimizi yöneticilerimize yazılı bir şekilde bildirirsek o saatlerde elektriği de eve pahalı vererek bir taşla iki kuş vururlar. Bakın görüyorsunuz değil mi, sonuna kadar sömürüldüğünü zannettiğiniz bir yerde bile daha ne vergiler çıkabiliyor istenirse.

***

Köprüden geçenden iki milyon köprüden geçmeyenden 4 milyon alınsın tamam ama iyi bir iktisatçı olan Güngör Bey bu öneriyi getirirken nasıl olduysa kendisine hiç yakışmayacak bir şekilde var olan yeni vergi potansiyelini gözden kaçırmış. Kendisini burada yeri gelmişken kınıyorum. Bu yeni vergi sadece Avrupa'dan Anadolu yakasına geçişte konulmalı. Geçişte iki milyon alınacak onlardan ama geri dönüşlerinde bir milyar lira talep edilecek. Vermeyenler ise geri alınmayacak. Verirlerse ne álá, para toplanır batık bankalar rahatlar, vermezlerse de kayıp yok, no problem, yola çıkmışken memleketlerine kadar giderler de nihayet kurtuluruz onlardan.

***

İster inanın ister inanmayın ama halen üzerinden dokuz ayrı vergi alınmakta olan motorlu taşıtlardan onuncu bir vergi almak da mümkün. Parayı bastıranın hayatı boyunca istediği kadar ayıca hatalı sollama yapma izni olduğuna dair bir belge verme uygulamasına başlayın, bakın görün milyonlarca insan hayatlarında ilk kez gönül rahatlığıyla bir vergiyi devlete seve seve verirler.

***

Yurtdışına çıkışlarda yine para almaya başlayacaklarmış. Bu bence devlete yeterli kaynak yaratmaz. Asıl kaynağı eğer siz dışarıya gidenlere bir daha katiyen geri alınmayacaklarına dair bir teminatı para karşılığında satarsanız o zaman daha büyük miktarda vergi toplarsınız. Parayı bastıran kapıda geriye döndürülecek ve onlar da böylece ‘‘Beni almıyorlar’’ diyerek başka bir ülkeye kapağı atma şansına kavuşacaklar. Böyle bir fırsatı yakalamak için kafa başına bin dolarlık vergiyi bile herkes gözden çıkarır, bunu bilin. Ayrıca devletimiz başka ülkelere göç etmek için doldurulması gereken formların da fiyatını yükseltip bunlara bir de vergi koyarsa o zaman bütçe fazlası bile olması ihtimali doğar, benden söylemesi.

Yazarın Tüm Yazıları