Serdar Turgut: Bu Deniz bitmez






Serdar TURGUT
Haberin Devamı

VALLAHİ helal olsun şu Deniz Baykal'a (diğer adıyla ‘The Turkish Michael Jackson’a). Bu siyaset denilen şeyi iyi beceriyor doğrusu.

Siyaset özellikle bizde toplumla kafa bulma, olmayacak lafları söyleme, lüzumsuz vaatler peşinde insanları sürükleme sanatıdır ya.

Deniz Baykal da bu işi mükemmel yapıyor, bu kesin.

Önemli olan isminden bahsettirmek, güncel olmak, gündemi belirlemek.

Altan Öymen zamanında CHP düşkünler evinde çocukları tarafından terk edilmiş, bunamakta olan bir ihtiyar gibiydi.

Çoğunlukla sessiz sedasız bir köşede oturup duruyordu parti. Sonra aniden sesi çıkıyordu partinin ama abuk seslerdi bunlar, dedikleri hemen her şey anlamsız ve geçersizdi.

Şimdi ise durum değişti. Aslında fifty-fifty değişti demek daha doğru olacak.

Yine abuk konuşuyorlar, dedikleri hemen her şey yine anlamsız ve geçersiz ama olsun, maşallah şu aralar parti Viagra yutmuş gibi canlandı Deniz başa geçince.

Hemen her gazetede artık haberleri yer alıyor, köşe yazarları onu konuşuyorlar, tartışıyorlar.

Deniz Baykal medyatik olmayı iyi biliyor. Hayatında sadece bir kez Kurultay'da merdivenden aşağıya Michael Jackson gibi inme hatasını yaptı, onun dışında medyatik yanlışı yok, kendisini gündemde iyi tutuyor.

* * *

‘Anadolu Sosyalizmi’ kavramını ortaya attılar.

Kırk yılın faşizmin kenarında gezen ideolojisine sahip olan CHP'si aniden sosyalist olacakmış, hem de Anadolu sosyalisti.

Şunu açıkça baştan söyleyeyim. ‘Anadolu sosyalizmi’ kavramı bir oxymorondur Garp tabiriyle. Yani katiyen yan yana gelmesi mümkün olmayan iki kelimenin bir arada kullanılması aslında yasak olmalıydı ama CHP lideri bunu da başardı.

Sosyalizm şehirli bir kavramdır. Anadolu'da ise her akım köylüleşir.

Aslına bakarsanız İslam dini de şehirli bir dindir. Ona farklı yaklaşımlar getirerek şehirli dini köylüleştirenler çok yanlış yapmaktadırlar.

* * *

Sosyalizm şehre aittir. Köylülük ile sosyalizm arasında uzlaşmaz çelişki vardır. Bu çelişkinin olmadığını söyleyen ünlü teorisyenler sonunda bakmışlardır ki bu iş olmuyor, o zaman bir ikilem içinde kalmışlardır zamanında. Stalin ve Mao'dan bahsediyorum...

Ya teoriyi yani sosyalizmi terk edecekler, ya da köylülükten vazgeçeceklerdi.

İkisi de sosyalizmden vazgeçmek yerine köylülüğü ortadan kaldırmanın daha doğru olacağını düşünmüş ve böylelikle de insanlığa iyi bir hizmet vermeye başlamışlardır.

Stalin işi büyük ölçüde başardı, Çin'de ise bugün hálá köylülük var gözükmekle birlikte bu katiyen Mao'nun suçu değildir. Orada nüfus öylesine fazla ki öldür babam öldür hálá daha nüfus ortada kalıyor, Mao ne yapsın ki yani?

Durum böyleyken onlardan çok daha az bilgiye sahip ve hangi ideolojide olduğu bugüne kadar anlaşılamayan Deniz Baykal'ın ‘Anodolu sosyalizmi’ gibi bir köylü kavramı ortaya atmasının ne amaca hizmet edeceğini ben anlamadım doğrusu.

Acaba o da Stalin gibi nihai bir çözümü mü öngörmekte bilemiyorum. Eğer öyleyse yazıda söylediklerimi geri aldım. Deniz baba beni bir ara da şu işi buluşup bir konuşalım, okey mi?

* * *

Anadolu hep oradaydı ve hep de olacak büyük ihtimalle.

Sosyalizm de hep oradaydı, o da gayet tabii ki olacak ileride.

Deniz Baykal kaç yaşında tam bilmiyorum. Turkish Michael Jackson olarak performansına bakarsanız daha 20'sinde bile yok, parti içi entrikalarına bakarsanız kesin 90 yaşında filan.

Ortalama alıp 65 diyelim isterseniz. Şimdi Türkiye'de politika yapan bir insanın 65 yaşından sonra ‘Anadolu sosyalizmi’ gibi absürd bir kavramı aniden keşfedip, bunu bizleri kurtaracak bir siyasi fikir olarak sunması sizce de biraz acayip değil mi Allah aşkına?

Cinlik yapıyorlar yine. CHP'de cin pek de fazladır ya zaten.

Baktılar Anadolu kendisine doğal gelen Fazilet Partisi'ne kayıyor ya da en doğal gelen faşizme kayacak, onları ‘kurtarmak’ için ‘Anadolu sosyalizmi’ kavramını geliştirdiler.

Anadolu'nun Fazilet Partisi'ne kayışı ağır basarsa büyük ihtimalle MGK'dan da icazet alır CHP, böyle düşünüyorlar.

Deniz baba, boş geç bu işleri. Anadolu insanı aptal değildir. Aralarında üçkáğıtçı fazladır ama katiyen aptal fazla yoktur aralarında. Çıkarı neredeyse, kendisine en kolay gelen neyse onlar ona oy verir.

* * *

Sosyalizm Anadolu insanının en uzak olduğu, en düşman olduğu fikirdir. Bakma sen o halk ozanlarına, onlar da sosyalizmden fazla çakmazlardı zaten.

Sen gel şu partini doğru dürüst liberal bir parti yap da sen de biz de rahat edelim.

Siyasi hayatının bu son aşamasında bari sen bir işe yara yahu!

Yazarın Tüm Yazıları