Selçuk’a Hacıbektaş ‘Kâbe’sinde Silifke ve Adana’dan okul toprağı

HACIBEKTAŞ, aydınlanmanın ve hoşgörünün ‘Kâbe’si olarak nitelendirilir. İlhan Selçuk da vasiyeti üzerine bu ‘Kâbe’de kendini toprağa verdi.

Haberin Devamı

Hacıbektaş Belediyesi’nin üstlendiği törende duygu yüklü anlar yaşandı. Tören, öğlen namazının hemen ardından belediye önündeki büyük meydanda, yurdun dört bir yanından gelen Cumhuriyet ve İlhan Selçuk dostlarının katılımı ile başladı. ‘Gülbank’lar okundu; sevdalar dile getirildi. Bu arada, Ergenekon’la ilgili olarak halkın tepkisi açık bir biçimde gözlemleniyordu. Adeta İlhan Selçuk’un ölümü Ergenekon soruşturması için yapılan yoğun baskılara bağlanıyordu.

Cumhuriyet Vakfı adına konuşan Alev Coşkun “Turhan ve İlhan Selçuk kardeşler neden burada gömülmek istediler” sorusunun yanıtını şöyle verdi:

“Onlar ‘İncinsen de incitme’ felsefesine inanıyorlardı. Hacı Bektaş Veli, dizinin dibine aslan ve ceylanı oturtmayı sağlamıştı. Bunun anlamı şudur. Hacı Bektaş’ın hoşgörüsü, güçlü ile zayıfı bir araya getirebilirdi. Nâzım Hikmet’in dediği gibi? ‘O köylüler ki, topraksız bilendir, kitapsız bilendir’...

Yani ‘Eren’dir. Onun için, onları en iyi anlayacak sizlere geldiler.”

Bu arada Cumhuriyet Yazıişleri Müdürü Miyase İlknur’un, Alevi deyişleriyle güzel bir konuşma yaparken “İlhan Selçuk’u burada gömmüyoruz, ekiyoruz. Kim bilir ülkemizin hangi coğrafyasından fışkıracak. Belki bir değil, onlarca İlhan Abi fışkıracak. Bir İlhan Selçuk’la baş edemeyenler onlarca İlhan Selçuk’la nasıl baş edecekler” demesi herkesi duygulandırdı.

Ve... Hacıbektaş Belediye Başkanı emekli General Ali Rıza Selmanpakoğlu “İlhan Selçuk’u? ‘aydınlanmanın asırlık çınarı’ olarak niteledi. İlhan Selçuk’un 2007’de Hacıbektaş’ta verdiği ‘Enel Hak Konferansı’ndan bir süre önce kalbinin sıkıştığını ve terlediğini anlatırken şu bilgiyi verdi:

“Sayın Selçuk’un konuşmasından önce kalp krizi geçirdiğini sonradan anladık. Sıkıntılı olduğu ve terlediği sırasında orada bize? ölürsem inşallah Hacıbektaş’ta gömülürüz, dedi; biz de bu görevi yerine getiriyoruz.”

Ağabeyi Turhan Selçuk’un vasiyeti gibi Çilehane bölgesine toprağa verildi.

Mezarına, ilkokulu okuduğu Silifke’den, Adana Tepeköy Ortaokulu ve Adana Erkek Lisesi bahçelerinden getirilen toprak konuldu. Çilehane’de defin sırasında ‘cenaze erkânı’nca okunan dualar ve namaz Türkçe gerçekleştirildi.

KİMLER KATILDI

Nevşehir Vali Muavini Vural Demirtaş’ın da katıldığı törendeki milletvekilleri şunlardı: Kemal Anadol, Ahmet Küçük, Enis Tütüncü, Vahap Seçer, Oğuz Oyan, Durdu Özpolat, Ali Rıza Öztürk, Derviş Günday ve Ahmet Tan... Eski milletvekilleri Fikret Ünlü, Rıdvan Budak, Masum Türker, Uluç Gürkan, Zeki Sezer, Yaşar Okuyan, Bülent Tanla, Cemal Seymen, Ahmet Ketenci ve Uluç Gürkan... Yeni ve eski belediye başkanları Mustafa Sarıgül, Celal Doğan, Bekir Ödemiş, Bülent Tanık, Dr. Gürbüz Çapan, Kenan Akpınar, Muzaffer Tunçağ (İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu temsilen) ve Haydar Doğan... Rutkay Aziz, Tarık Akan Arif Keskiner ve Oray Eğin... İşadamı Ahmet Kurmel, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi... Hayır kurumlarına bağış yapanlardan isimleri dikkat çekenler: Bülent Eczacıbaşı, Arzuhan-M. Ali Yalçındağ, Yıldız-Müşfik Kenter, Ahmet Say, Edip Akbayram, İnci-Can Kıraç, Arif Keskiner, Tuncay Özkan, Şener Erzik, Prof. Mustafa Akaydın, Prof. Dursun Akdemir, Necati Zincirkıran, Bedri Karaman, Prof. Bektaş Açıkgöz, Umut Oran ve Sadık Çelik.

SUNGURLU’DAN SAYGI

Bu arada Cumhuriyet’te, Yunus Nadi’den Nadir Nadi’ye ve İlhan Selçuk dönemine kadar olan yıllar içinde çalışmış olan 30 emekliyi temsilen Çorum Sungurlu’dan Satılmış Deligözoğlu (Selçuk’un 15 yıllık odacısı) ile Yakup Turaboğa da memleketlerinden gelmişlerdi. Selçuk’un arkasından çok ağladılar. “Bize bir kez bile kızmadı, emir vermedi” dediler. Bu arada Cumhuriyet mensupları dışında İstanbul, Ankara, Adana ve İzmir’den gelen CHP’liler ağırlıklıydı. DSP’liler parti otobüsü ile gelmişlerdi. CHP’liler ile Sarıgül’ün ‘sıcak’ el sıkışmaları dikkat çekti.

84 yıl sonra Avrupa’ya ‘Türkiye Yüzer Sergisi’

* AB İletişim stratejisi kapsamında Türkiye, Atatürk’ün 1926’da İstanbul’dan Stockholm’e kadar 12 ülkede 16 limanı ziyaret eden ‘Seyr-i Türkiye’ projesinin bir benzerini uygulayacak. UND’den kiralanan bir Ro-Ro gemisi ile 7 Mart 2011’de İstanbul’dan başlayacak ‘Türkiye Yüzer Sergisi’ AB üyesi 27 ülkeden 14’ünün limanlarını gezecek. Gemi, biri açık üçü kapalı 4 katında 12.000 metrekarelik sergi alanına sahip... Sergi tarihi ve coğrafi tanıtım yanında, devlet yapısı, anayasa, hukuk düzeni, dünyada Türkiye, turizm potansiyeli, yatırım olanakları, müteahhitlik hizmetleri potansiyeli, kültür ve sanat gibi tanıtım başlıklarını içeriyor.

Biliyor musunuz      

* CHP Uşak Milletvekili, PM üyesi Osman Coşkunoğlu’nun “Türkiye’de yoğun genç nüfus varken, bilgisayar eğitimi almış gençlerin % 20’si işsizken, 9. Plan dahil tüm dokümanlarda ve AKP hükümetinin söyleminde, her konuda ama özellikle bilişimde insan gücü eğitimine önem verilmesi belirtilirken, bilişim projelerinde ?muhtemelen yasadışı yöntemlerle? Hintlilerin çalıştırılması giderek ciddi boyutlara erişiyor” diyerek bu konuda Başbakan’ın yanıtlaması isteğiyle soru önergesi verdiğini... 

* MARMARİS Belediyesi’nin düzenlediği ‘Marmaris Sinema Festivali, 7 Yönetmen, 7 Film’ etkinliğinin Marmaris’te Türk sinemasının yeni kuşak yönetmenlerinden usta isimlerle yerli, yabancı ziyaretçiler ve yöre halkının katılımıyla 26 Haziran?4 Temmuz tarihlerinde Marmaris Amfitiyatro ’da yapılacağını...  

Yazarın Tüm Yazıları