Sanayi üretimi artıyor ama...

BU yılın şubat ayında imalat sanayi üretimi yüzde 6.6 arttı. Yılın ilk iki ayındaki ortalama imalat sanayi üretim artışı yüzde 9 oldu.

Sanayi üretimi artıyor, ama üretimdeki katma değer düştüğünden, üretim artışının milli gelir yaratma gücü azalıyor. Örneğin, 2006 yılında yüzde 5.5 artan imalat sanayi üretiminin milli gelir yaratma gücündeki artışı yüzde 8.4 olmuştu. Geçen yıl ise, yüzde 4.8 büyüyen imalat sanayi üretiminin milli gelir yaratma gücündeki artış ancak yüzde 5.4’de kalmıştı.

İmalat sanayi üretimindeki sektörler arası dağılmaya göre bu oran elbette değişebilir. Yine de, sanayi üretimindeki yüksek artışa bakıp milli gelir artışının da yüksek olacağını beklemek artık çok gerçekçi görünmüyor.

ELEKTRİK ÜRETİMİ

Sanayi üretimi endeksi değişmelerinde dikkati çeken bir başka nokta son yıllarda elektrik üretimindeki artışların imalat sanayi üretimindeki artışların çok üzerinde gerçekleşmesi. İmalat sanayi üretimi 2003-2005 yılları arasında ortalama yıllık yüzde 10 civarında artarken, elektrik üretimindeki artış yüzde 7 civarında kalmıştı.

Grafikten de görüldüğü gibi, 2005 yılı ortasından sonra bu eğilim tersine döndü. İmalat sanayi üretimindeki artış ortalama yıllık yüzde 5 civarına düşerken, elektrik üretimindeki artış yüzde 10’a yaklaştı. Elektrik üretimi-imalat sanayi üretimi arasındaki farklılaşmanın tümünü kaçak elektrik kullanımına bağlamak çok doğru görünmüyor. Kaçak elektrik tüketimi 2005 yılından önce de vardı. Kaçağın 2005 yılından sonra hızlanarak artıyor olmasını düşünmek de çok gerçekçi değil.

Elektrik ve imalat sanayi üretim artışlarındaki eğilimlerin tersine döndüğü 2005 yılı aslında imalat sanayi üretiminde emek verimliliğindeki artışların da göreli olarak azaldığı bir dönem. Dolayısıyla, imalat sanayi üretiminde verimlilik artışında belli bir duraksama olduğunu düşünmek daha gerçekçi görünüyor.

DİĞER SEKTÖRLER

İmalat sanayi endeksinde artış eğilimi gösteren sektörler kimya, elektrikli eşyalar ve motorlu kara taşıtları. Son aylarda, mobilya üretimi de artış eğilimine girdi. Tütün ve tütün mamulleri ile tekstil üretiminde düşüşler sürüyor. Hazır giyim eşyaları üretimi ise istikrarlı denebilir. Metal ana sanayi üretimi artmaya devam ediyor, ama eski düzeylerinde değil.

Radyo-TV üretimi ise 2006 yılının başından bu yana düşmeye devam ediyor. Endeks rakamlarına göre, radyo-TV üretimi 2005 yılının eylül ayından bu yana yarıdan fazla düşmüş görünüyor.
Yazarın Tüm Yazıları