Sanat için cumhuriyet

Eskiden milli bayramlar yaklaştığında toplumun her kesimini sevinç kaplardı.

Haberin Devamı

Evlerde bayram nedeniyle hazırlıklar yapılır, dini bayramlarda olduğu gibi özellikle çocuklar için en güzel elbiseler hazırlanırdı. Şimdilerde ise bu ülkenin kurucusu, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere armağan ettiği bu bayramları kutlamayalım diye her türlü bahane uyduruluyor. Çocuklar “Bugün 23 Nisan, neşe doluyor insan” diyecekler, “Hayır diyemezler, terör var, şehitlerimiz var” gerekçesiyle kutlama iptal ediliyor. Sanırsınız ki, bu ülke ilk kez şehit veriyor, ilk kez şehit kavramıyla tanışıyor. 19 Mayıs’ta gençler Ata’larına koşmak istiyorlar, “Hayır gidemezsiniz, IŞİD tehditi var” deniliyor. Geçen hafta kutladığımız 19 Mayıs’ta gençlerin her türlü baskıyı hiçe sayarak Anıtkabir’e yürümesini çok önemli bulduğumu belirtmek isterim. Bu, Atatürk’ün unutturulmak istenmesine karşı önemli ve anlamlı bir yanıttır.
“Bu yazdıklarının, sanatla ilgisi ne?” diye sorabilirsiniz. Yanıtını hemen vereyim: “Cumhuriyet’in bizlere getirdiği kazanımları kaybettiğimizde en büyük darbe vurulacaklar arasında sanat ve sanatçıların ilk sıralarda yer alacağını unutmayın. Bu nedenle Atatürk Cumhuriyeti’ne canınız pahasına sarılıp, onu savunun.”
Başkenti geçici süreliğine saran bu kasvetli ortamdan uzaklaşmakta da sanatın önemli bir işlevi olduğunu düşünüyorum. İsterseniz gelin bir süreliğine de olsa sizi Ankara’nın bu ortamından çıkarıp, önce başkentin batısına sonra doğusuna doğru götüreyim.

Haberin Devamı

CİMOK’LA İSTANBUL

İstanbul denilince, bu muhteşem kenti tuvalin üzerine işleyerek evimize sokan ressamların arasında Faruk Cimok’un yeri ayrıdır. Aslında Cimok’u dinlediğinizde onun ilk önemli çalışmalarının “Çukurova resimleri” olduğunu işitirsiniz. Cimok, uzun dönem doğup büyüdüğü toprakları, Çukurova’nın pamuk işçilerini resmetmiş. Cimok’un “Peki neden İstanbul?” sorusuna verdiği yanıtları derleyip topladığımızda karşımıza çıkan tablo ise şöyle:
“İstanbul’da belli merkezleri ele alıyorum. Nişantaşı resimleri yaptım. Beyoğlu resimleri, Taksim Anıtı’nı ayrıca ele aldım, buralar Türk resminde pek işlenmemiş. Benden önce bir Çiçek Pasajı resmi yapılmadı. Yabancı ressamlar Beyoğlu’nu resmetmiş ama Türk ressam yoktu, ben yaptım. Taksim Meydanı, sadece Nazmi Ziya’nın bir resmine konu olmuştur, başka da yoktur. Kaldı ki, buralar çok özel mekanlar. Ben o mekanları, içlerindeki biçimli biçimsiz insanları, zengin fakir insanları yan yana getirirken çelişkiler yumağı yarattım. İstanbul resmime yansıyanlar güvercinler, şapkalı bayanlar. Bunlar bir asalet görüntüsü bence. Çünkü, İstanbul’da yaşayan, mali durumunu yitiren ama hatıraları zengin olan, eski İstanbul hanımefendilerini dinlemeyi çok severim.”
Cimok’un Ankara’da şu anda sergisi yok. Ama başkentin yaz başında olmamıza rağmen halen hakim olan gri havasından kurtulmak için internette “www.farukcimok.com” adresine girdiğinizde, İstanbul’un havasını soluyacağınıza eminim.

Haberin Devamı

ÇORUM’DA GÖKÇEBAĞ

Ankara’nın doğusunda dikkat çekeceğim şehir ise Çorum. Daha doğrusu başkentin kuzeydoğusunda kalan “Eski Tunç Çağı” ile “Hitit Çağı”nın bu önemli merkezi, tarihi genlerine sadık kalmak için uğraşıyor. Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, sanata, özellikle de resime büyük önem veriyor. Çorum Belediyesi Sanat Müzesi ve Galerisi’ni kurmuş bir başkan. Bu galeri Türkiye’nin tanınmış ressamlarının retrospektif sergilerine ev sahipliği yapıyor. Geçen hafta da ünlü ressamlarımızdan Yalçın Gökçebağ’ın sergisi açıldı. Çorum’un resim sanatında bu kadar faal olmasında bu kentte doğmuş ressam Bünyamin Balamir önemli rol oynuyor. Çorum’daki açılışa davetli olmama rağmen, Ankara’nın yoğun gündemi nedeniyle gidemedim. Ama tüm bilgileri Balamir’den aldım. Gökçebağ’ın sergi açılışına Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mustafa Ercan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, Çorum Belediyesi Sanat Danışmanı ve ressam Nilgün Ayşecik Çevik ile tabii ki Bünyamin Balamir ve çok sayıda sanatsever katılmış. Gökçebağ da, jest yaparak müzeye resim bağışlamış. Eğer yolunuz bu hafta Çorum’a düşerse 28 Mayıs’a kadar açık kalacak olan “Gökçebağ retrospektif sergisini” kaçırmayın derim.

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

Mustafa Ayaz-30 Mayıs’a kadar (M.Ayaz Müzesi/Balgat), Hayati Misman-Abdurrahman Kaplan-14 Haziran’a kadar (Emin Antik/Kale), Neslihan Özgenç (resim)- Kemal Uludağ (seramik)-8 Haziran’a kadar (Peker Sanat/Yıldızevler), O.Zeki Demirkale-Evrensel Baş-Ekrem Kutlu-4 Haziran’a kadar (Galeri Akdeniz/Yıldızevler), “Soyutlamalar” karma sergi-31 Mayıs’a kadar (Krişna Sanat/Kavaklıdere), Hülya Kandemir-26 Mayıs’ta açılacak (Nurol Sanat/Güvenevler), Önder Bora-30 Mayıs’a kadar (Galeri Kara/Kızılay), Nur Esen-2 Haziran’a kadar (Fırça Sanat/Hilal Mah.), Nina Narma-David Ughleridze-5 Haziran’a kadar (Alev Sanat/Çayyolu), Peker Sanat Ödülleri sergisi-26 Mayıs’ta açılacak (Peker Sanat/Yıldız), ArtYorum karma sergi- 28 Mayıs’ta açılacak (Platform A/Taurus AVM), Dışişleri Mensupları karma sergisi- 30 Eylül’e kadar (Dışişleri Bakanlığı/Balgat), Erkan Geniş-10 Haziran’a kadar (Dünya Göz Hastanesi/Çankaya), İbrahim Ünay-Bugün açılacak (Ziraat Kuğulu), Çocuk müzayedesi-28 Mayıs’ta (Panora AVM/Or-An).

Yazarın Tüm Yazıları