Samaras’ın mega günahı

Yunanistan’da Samaras Hükümeti’ne bir yıldan uzun ömür biçen yok gibi. Samaras’ın ilk sınavı ahaliyi eve kapatacak olan kelle vergisi. Oysa halkın tatiliyle oynamak mega günahtı bir zamanlar

Haberin Devamı

Geçen 6 Mayıs’ta sandık başına giderek üç yıldır devam eden ekonomik krize tepki olsun diye karman çorman oy kullanan Yunan halkı, 42 gün sonra daha bilinçli hareket etti. Bu diyarda artık hem parlamentoda hatırı sayılır çoğunluğa sahip bir koalisyon hükümeti kuruldu hem de güçlü bir muhalefet oluştu.
Halk bir istisna dışında (ırkçı-faşist Altın Şafak partisi 425 bin oy aldı 18 milletvekili seçti) küçük marjinal partilere bu defa sırt çevirdi. Durum böyle olunca da seçimlerden birinci parti çıkmaya aday hem merkez sağcı Yeni Demokrasi (ND) hem de Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) 42 günde oylarını yüzde 11’er artırdı.
Yunanistan’ın AB ile imzaladığı kredi anlaşmalarındaki (toplam 240 milyar Euro kredi yardımı) imzalarına saygı göstereceğini, yani ülkenin Euro’da kalıp Drahmi’ye dönmemesi için kemer sıkmaya devam edeceğini, ancak anlaşmalardaki katı şartların biraz olsun hafifletilmesine çalışacağını söyleyen ND, “Anlaşmaları feshedeceğiz, borç ödemelerini durduracağız, AB bizi Euro’dan atma riskini göze alamaz” diyen SYRİZA’dan yüzde 2.8 fazla oy aldı.
ND, sosyalist Pasok (33 milletvekili) ve SYRİZA’dan daha ılımlı, Pasok’dansa daha solcu Demokratik Sol (17 milletvekili) partileriyle üç gün süren pazarlıklardan sonra koalisyon hükümeti kurdu.
Beklentiler sınırlı. Yeni hükümet AB’ye, “Beyler, anlaşmalar gereği 2012 içinde 11.5 milyar Euro yeni kemer sıkma ve tasarruf tedbirleri almamız gerek. Biz bunu yaparsak ortalık karışır. Gelin bu tedbirlerin alınması süresini iki-üç yıl uzatalım” diyecek. Tabii Yunanistan’a 20-40 milyar Euro arası ek kredi verilmesi gerekecek.
ND lideri yeni Başbakan Andonis Samaras’ın hükümeti iktidarda ne kadar kalabilir? sorusunaysa “Bir yıldan fazla” diye cevap vereni duymadım. Buna karşı “Eylül’de düşer” diyenleri duydum. Samaras hükümetinin daha ilk yeni kemer sıkma tedbirleri açıklayacağında halkın ne reaksiyon göstereceğini kestirebilen yok. Hükümet ortaklarının koalisyona ne kadar dayanabilecekleriyse ayrı bir soru işareti...
Aslında yeni hükümetin ilk ciddi sınavı başladı bile. Eski Başbakan Yorgo Papandreu’nun iktidarı döneminde çıkartılan ‘özel kelle vergisi’nin yeni taksidiyle ilgili faturalar sahiplerine postalandı.

Haberin Devamı

KELLE VERGİSİ EVE KAPATTI

Haberin Devamı

Her Yunanlı elini yine cebine koyacak ve devletin ayakta kalabilmesi için ortalama 1500-2000 Euro haraç ödeyecek. Malum yaz mevsimi ve bu vergiyi ödemek uğruna yüz binlerce aile tatile çıkamayacak.
Yunan halkının tatiliyle oynamak da mega günahtı bir zamanlar. Temmuz geldi mi Atina turistlere bırakılır, dört bir yandaki dev bilbordlarda “Eylül’de buluşalım” diye yazardı. Ekonomik kriz patlayınca tatil süresi bir aydan, önce 15 güne daha sonra da bir haftaya düştü. Şimdi, kelle vergisi yüzünden evde kalmak zorunda olanların tepkisini dindirmek zorunda yeni hükümet.
Sayısı tam olarak bilinmeyen, tahminlere göre de 800 binin üzerinde olan yabancı kaçak göçmenler, tembel mi tembel devlet sektörü, kanser hastalarının bile ilaç paralarını kendileri ödemek zorunda kaldıkları, ameliyatların araç gerek eksikliği yüzünden ertelendiği sağlık sektörü, kesinti üzerine kesinti yüzünden yarı ölü eğitim sektörü diye uzuyor sorunlar listesi.
Her halükârda mevcut şartlarda olabilecek en iyi yönetim işbaşında.
Yeni hükümet Yunanistan’a hayırlı olsun.

Yazarın Tüm Yazıları