Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Sahil evlerinin STiL ANAHTARLARI

Birbirlerinden kilometrelerce uzakta olsalar ve içlerinde farklı kültürlerin insanlarını barındırsalar da, Ege ve Akdeniz sahillerindeki evlerin tarzlarında pek çok ortak özellik oluyor.

Bu ay dekorasyon dergileri, hem Türkiye’den, hem de Avrupa ve Afrika’dan pek çok sahil evine yer vermiş. Tümü de natürel renklerin ağırlıklı olduğu, ahşap ve taş gibi malzemelerin öne çıktığı, daha konformist, kişisel ve doğaya yakın yaşama alanları sunuyor.

Sıcaklar arttıkça akılda kurulan hayallerin fonunda hep deniz ve güneş var. Dalga sesleri, altın rengi kumsallar, yemyeşil bitki örtüsü, portakal çiçekleri, sakız ağaçları... Beyaz kireç evler, taş duvarlar, geleneksel mimariler, nefes kesici teraslar... Tüm bunlar yazlık evlerin dekorasyon tarzını ve karakterini belirliyor. Türkiye’nin en iyi dekorasyon dergileri, temmuz sayılarını Ege ve Akdeniz sahillerindeki muhteşem evlere ayırmışlar. Maison Française hem Alaçatı ve Urla’dan doğal dokulu evlere yer vermiş; hem de özel bir Bodrum bölümü yaparak bu yarımadada yer alan evlerden örnekler ile yeni açılan dekorasyon adreslerini sunmuş. Alaçatı’dan ve İspanya sahillerinden daha modern yaşam kozalarına yer veren Elle Decor dergisi, Akdeniz stilleri dosyası yaparak bu tarzı evinize nasıl yansıtabileceğinizin ipuçlarını paylaşmış. Evim dergisi ise Çeşme ve Alaçatı’nın en pratik, rahat ve doğal mekanlarında çekimler yaparak, bu yörelerin geleneksel dokularını yansıtmış sayfalarına.

5 ilham kaynağı

SANTORINI: Yunanistan tatil hattının en önde koşan merkezlerinden biri olan Santorini’nin sembolü beyaz ve kobalt mavi. Zaten mavi, banyolardan yatak odalarına kadar, evlerin her köşesinde en çok tekrarlanan renk. Dar sokaklarındaki birbirine sırt vermiş evleri, pencerelerde uçuşan kumaşları ve gün batımı manzaraları yekpare romantizmin resmini kurguluyor. Evlerin içi genellikle yalın, hayat daha çok çiçekli teraslarda geçiyor. Mimari detaylar öne çıkmıyor. Nişler, bu dekorasyon stilinin en önemli unsurlarından.

IBIZA: Partiler, partiler, partiler ve arkasından onları izleyen tropik lezzetler, rengárenk bitki örtüsü ve turkuaz bir deniz. İbiza, bir eğlence ve dünyadan saklanma adası. Palmiyelerin altında siesta zamanı çok keyifli, geniş bahçeli ve büyük havuzlu vilalların tümü geniş bir ön cepheye sahip. Yazlık evlerde renkler ve desenlerde özgürlük var. Egzotik çiçek desenleri, doğal dokular, büyük yapraklı bitkiler tazeliği ile adaların stili evlere taşınıyor. Aydınlatmadan duvar kağıdına, sandalyelerden vazolara kadar herşey, belli bir kalitenin simgesi.

MARAKEŞ: Oryantal düşlerin başkenti Marakeş, mistik ve maceraperest karakterlerin göz bebeği gibi. Bakır kubbeler, kızıl tonlar, kıvrımlı hatlar onun en kuvvetli silahları. Mavinin ve yeşilin en parlak hali, kum sarısı Fas stilinin en göze çarpan renkleri. Zaten renkli olan mobilya ve aksesuarları yine canlı renkleriyle terakota döşemeler, renkli 'zilijli' duvarlar ve boyalı camlar tamamlıyor. Gökyüzünün sakladığı labirent sokaklar arasındaki ilginç mimariler gizemli doğu masalları fısıldar gibi...

CANNES: Lüks ve sosyalliğin kutsal mekánı olan Cannes, sportif, high-tech ve elegan kimliğiyle kaliteli yaşamın ve kaliteli yaşam alanlarının merkezi. Dünya arenasındaki yerini korumak konusunda ısrarlı her marka orada, sokaklarındaki yüzler filmlerden, albümlerden, podyumlardan tanıdık. Kısa şort, martini ve pahalı motor yatlar cennetinde, evlerin dekorasyon stili de oldukça elegan ve sofistike çizgilere sahip. Güney Fransa’nın beyaz ve ahşap ağırlıklı provence stili burada da ağır basıyor.

CAPRI: Büyük şapkasının altından, limon ağaçları arasındaki çekingen flörtleri izleyen Capri, sıcak ve derin bir maviliği Akdeniz’e emanet eden, kalabalığı seven, engelleri sevmeyen bir karaktere sahip. 50’li yılların popüler buluşma noktası, romantik başlangıçlarınsa ebedi rotası. Mavi-yeşilin farklı tonlarındaki deniz ve denizi çerçeveleyen doğa evlerin içine kadar giriyor. Teraslı bahçelerde ev davetleri çok popüler. Mutfak ise, her evin kalbi konumunda.

Elle Decor’un hediyesi var!

Akdeniz ve Ege sahillerinin bu detaylarla stil sahibi olmuş romantik, modern, egzotik ve zarif evleriyle ilgili tüm dekoratif sırlar, Elle Decor'un temmuz sayısıyla birlikte hediye ettiği 'Yaz Evleri' kitabında saklı. Mikanos'tan Alaçatı'ya, Sicilya'dan Marakeş'e uzanan bir rotada farklı renkler, formlar ve tarzlardaki ev atmosferleri bu kitabın başrolünde. 74 sayfalık 'Yaz Evleri' kitabını plaja giderken kolayca çantanıza atabilir ve şezlongunuzdan kıpırdamadan tüm Akdeniz'i ve Ege'yi gezip geri dönebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları