Sağlıklı kalbin yolu sağlıklı dişten geçer

Ağız ve diş sağlığı ile kalp ve damar hastalıkları arasında bağlantı olduğu bilimsel olarak kanıtlandı. Bu nedenle, ağız sağlığına verilen önem daha da arttı.

Ağız hijyenine özen göstererek, kalp krizi ve inme riskinizi azaltabilirsiniz.

BUNDAN yıllar önce, 'dişleriniz ne kadar sağlam, ağzınız ne kadar temiz olursa kalp krizi ve inme riskiniz o kadar azalır' denilse kimse inanmazdı herhalde. Gerçekten de dolaşım sistemi ve kalp hastalıkları ile ağız sağlığı arasındaki bağlantıyı anlayabilmek kolay değil. Ne var ki, yapılan son araştırmalardan çıkan sonuçlar bu ilişkiyi doğruluyor.

Ağız sağlığımız konusunda neler yapmamız gerektiğine geçmeden önce kısaca Amerikan Kalp Birliği'nin dergilerinden birinde yayımlanan bu araştırmadan söz edelim sizlere.

Araştırma, yaşları 57 ile 75 arasında değişen 711 kişi üzerinde yapıldı. Bu kişiler, geçmişteki ağız-diş sağlığının göstergesi olan diş kayıpları yönünden incelendi. Buna göre, diş kaybı çok olan yaşlılarda beyne giden ana damarların tıkanma ve inme geçirme riski, daha az diş kaybı olanlara göre çok daha fazlaydı.

Teoriye göre, diş ve damarlar arasındaki bağlantı şöyle: Ağızda oluşan bakteriyel enfeksiyon, bir dizi olay başlatarak tüm vücutta iltihaplanmalara neden oluyor. Damarlardaki kronik enfeksiyon ise kan damarlarının daralmasına yol açıyor ve bu da inme ve kalp kriziyle sonuçlanıyor.

Bu araştırma, hiç kuşkusuz ağız sağlığının önemini daha da arttırdı. Çürüklerin, diş eti hastalıklarının ve diş taşlarının nedeni, yemeklerden sonra dişlerin üzerinde biriken yemek artıkları ve bakteri tabakasının iyi temizlenmemesi. Yemeklerden sonra yeterince temizlenmeyen bakteri plağı, zaman içinde çürüklere ve diş eti hastalıklarına neden oluyor. Dişeti hastalıklarının en önemli nedeni olan diş taşları, tükürüğün içindeki minerallerle birleşen bakteri plağının zaman içinde sertleşmesiyle meydana geliyor ve ancak diş hekimleri tarafından temizlenebiliyor.

Derleyen: Ömür GEDİK

Dilinizi de fırçalayın

Ağız ve dişlerin iyi şekilde temizlenebilmesi için, her yemekten sonra dişleri fırçalanması gerekir. Bu fırçalamanın da en az üç dakika sürmesi ve dişlerin tüm yüzeylerinin, iç ve arka taraflarının doğru olarak fırçalanması şarttır. Dilin fırçalanması da genelde unutulan ama mutlaka yapılması gereken bir uygulama. Bunun dışında, diş ipiyle dişlerin ara yüzlerinin temizlenmesi de öneriliyor.

HAFTANIN KİTABI

'Sorular ve Cevaplarla Diyabet' isimli kitap diyabet hastaları tarafından sorulmuş 45'den fazla sorunun cevabını, herkesin anlayabileceği bir dille açıklıyor.

Not: Bu kitap bir hafta süreyle tüm D&R mağazaların yüzde 15 indirimli.
Yazarın Tüm Yazıları