Sağlık kontrolleri çocukların okul başarısını etkiliyor

Çocuk ve gençlerde hastalıkların erken teşhis ve tedavisi çok önemli. Sağlığın korunup güçlendirilmesi ise en az tedavi kadar ciddi bir konu...

Çünkü onlar sürekli gelişme ve büyüme halindeler. Büyüme ve gelişmelerini sürdürmelerinin ilk şartı ise sağlıklı bir beden ve ruha sahip olmaları. ışte bu nedenle “çocuk hastalıkları” değil, “çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı” eğitimi alan bir uzmanlık alanı var.

Çocuk ve gençler bir yandan büyüyüp gelişirken bir yandan da beden ve ruhlarını geleceğe hazırlıyorlar. Bunların sürdürülebilir olması için eğitimlerinin aksamaması gerekiyor. Sağlıklı çocuk ve gençler okula daha düzenli devam ediyor, derslerinde daha başarılı oluyor. Öğrenmeleri, öğrendiklerini hayat tarzı haline getirmeleri ve gerektiğinde kullanmaları olasılığı artıyor.
Göz, diş, kemik, kas ve diğer doku-organ gelişimleri düzenli olmayan, aşı ve benzeri koruyucu uygulamaları zamanında yapılmayan, beslenmesi yetersiz, uykusu sorunlu çocukların okul başarıları düşük oluyor.

NELER ÖNEMLİ

Okul çağı çocuklarını bekleyen birçok hastalık var. Bunların başında üst solunum yolu enfeksiyonları, özellikle “Beta Homolitik Streptokoklar” ile ilişkili olanlar geliyor. ıdrar yolu enfeksiyonları da sık görülebiliyor. Bu nedenle el, ağız ve tuvalet hijyeninin mutlaka öğretilmesi gerekiyor. Kansızlık da sık görülen sağlık sorunlarından biri. Ayrıca belirli aralıklarla diş, göz ve kulak muayenelerinin yapılması şart.

Özellikle okula yeni başlayan çocuklarda göz muayenesi çok ama çok önemli. Görme bozukluğu, öğrenme yeteneğini doğrudan etkiliyor. Ayrıca işitme testlerini de yaptırmak gerekiyor.

KOLESTEROLÜ VE TANSİYONU ÖLÇÜLMELİ

Gençlerde özellikle dikkat edilmesi gereken konuların başında kan yağı artışları, yani kolesterol, trigliserid problemleri geliyor. Özellikle ailesel problemi olanlarda bu konuya dikkat etmek gerekiyor. Kan basıncının yılda bir kez ölçülmesi de önemli bir nokta. Kilo problemi olan çocuklara öncelik vermek şartıyla, yorgunluk, yavaşlık, halsizlik gibi işaretleri olanlarda tiroid sorunlarının araştırılması tavsiye ediliyor.

Özetle okulların açılmasının bir hayli yaklaştığı şu günlerde, çocuklarınızın -ilkokul, lise, hatta üniversite çağı fark etmiyor- sağlık kontrollerini yaptırmanızda fayda var.

İlk göz muayenesi ne zaman yaptırılmalı

Daha yeni doğan döneminde iken her çocuğun göz yönünden kısa bir değerlendirmeden geçmesinde fayda var. Bu değerlendirmeyi ilk üç ay içinde yapmak iyi olur. Her ne şart altında olursa olsun, bir yaş civarında her çocuğun rutin bir göz değerlendirmesinden geçmesi gerekiyor. Çünkü göz gelişimi, daha doğrusu görmenin gelişmesi ilk 8-10 yıl boyunca devam eden bir süreç.

Çocuklarda sık görülen göz problemleri

Göz tembelliği anne ve babaların korkulu rüyası haline gelen göz problemlerinden biridir. Eğer erken yakalanabilirse, özellikle ilk bir yıl içinde belirlenebilirse -çünkü önemli bir özelliği de herhangi bir belirti vermemesidir- tamamen ortadan kaldırılabiliyor.
Çocuklarda şaşılık, gözyaşı kanal tıkanıklıkları ve kırma kusurları da sık görülen görme problemleri arasında gösteriliyor. Bana sorarsanız yeni okula başlayacak her çocuğun dikkatli bir göz muayenesinden geçmesi gerekiyor.

Prehipertansiyona dikkat edin

Prehipertansiyon, erken dönem hipertansiyon anlamına da geliyor. Bu dönem tansiyonun henüz çok yüksek olmadığı, yani sistolik (büyük) kan basıncının 12-14, diasistolik (küçük) kan basıncının 8-9 arasında bulunduğu dönemdir.
Bu dönemde yakalandığında tuz tüketimini azaltmak (en azından sofradan tuzluğu kaldırmak), sodyum oranı düşük bir beslenme planı uygulamak, paketlenmiş besinlerden (konserveler, turşular ve şişelenmiş meşrubatlardan) vazgeçmek, potasyumu bol (muz, patates, kayısı, portakal), magnezyumu zengin (ceviz, badem, fındık), posası yüksek sebze ve meyvelerle bir beslenme planı yapmak, kilo kontrolünde ısrarlı davranmak, alkol ve sigarayı bırakmak, sorunu daha “tasarım aşamasında”yken çözmenizi ya da en azından mümkün olduğu kadar ileri yaşlara ötelemenizi sağlayabiliyor.
Eğer 40 yaş üstü biriyseniz, tansiyonunuz normal bile olsa en geç altı ay ara ile kan basıncı ölçümünüzü tekrarlayınız.

Cinsel ilişkide kanama neden olur

Cinsel ilişki sırasında veya sonrasında kanama olması normal değildir ve mutlaka doktora gitmeyi gerektirir. Bazı kanamalar, örneğin menopozda vajinal kuruluğa bağlı olanlar, kolayca tedavi edilebilir. Ancak bazı durumlarda ilişki sonrası kanamanın altında önemli bir sebep yatabilir:
* Rahim ağzı enfeksiyonu (servisit)
* Cinsel yolla geçen hastalıklar (klamidya, bel soğukluğu gibi)
* Rahim ağzı polipleri
* Rahim ağzında erozyon, ektropion
* PID-Genital organ iltihaplanması
* Myomlar
* Vajina, rahim ağzı veya rahim kanserleri
DR. ERHAN CANKAT

Omega-3 desteğini kimler, ne miktarda almalı

Eğer haftada 3-4 kez balık yiyen biri değilseniz, balık yemediğiniz günlerde 500 mg.’lık Omega-3 kapsüllerinden (EPA/DHA) bir veya iki adet alın. Omega-3’ü yemeklerle birlikte almak faydalanma olasılığını artırıyor.
Trigliserid yüksekliği ya da bellek kaybı gibi herhangi bir sorunun tedavisi için kullanmadığınız sürece yüksek dozda Omega-3 almanıza gerek yok. Bu dozlar ihtiyacınız olan Omega-3 desteğini kazanmanız için yeterli olacaktır.
Omega-3 desteğinden bilhassa kolesterol problemi olanların, trigliseridi yüksek bulunanların, şeker hastalarının, yaşlıların faydalanmaları tavsiye ediliyor.
Yazarın Tüm Yazıları