Sağlık

Dr. Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Güneş alerjisi kışın da olur mu?

BENİM derdim güneş alerjisi. Güneşte yarım saat yürüsem avuçlarımın içi, parmaklarımın her tarafı, yüzüm, kulaklarım su topluyor, şişiyor. 1-2 gün sonra üst deri soyuluyor, bu arada müthiş kaşıntı oluyor.Vücudum güneşe karşı aşırı hassas, bu yaz katiyen denize giremedim.

Cildimdeki olayları ilaçlar kullanarak bu durumu tedavi ediyorum ama tekrar güneşe çıktığımda aynı durum tekrar ediyor. Sadece yaz değil kış aylarında da bol güneşli günlerde şikayetim oluyor.Çok sayıda doktora gittim, hiç birisi çare bulamadı.

Bu hastalık bende 2 yıldan beri var. Geçen yıl sadece kaşıntı oluyordu, bu yıl yara da olmaya başladı.Son ümidim sizsiniz, bana yardımcı olun.

H. Peksayar / İZMİR

ALERJİLER giderek daha sık rastlanan sağlık sorunu haline geliyor. Nedenleri konusunda çeşitli görüşler var. Çevre kirliliğinden tutun, sentetik maddelerin günlük yaşamımızda giderek daha yaygın kullanılmasına varıncaya kadar bir çok etken sorumlu olarak tutuluyor.

Güneş alerjisi de çok yaygın olmamakla birlikte, rastlanan alerjik sorunlar arasında önemli bir yer tutuyor. Üstelik güneş alerjisinin güçlüğü, kaçınmasının zor olmasıdır. Alerji konusunda tüm yazılarımda, tedavideki en önemli uygulamanın, alerjiye neden olan maddeden kaçınmak olduğunu belirtirim. Gıda alerjileri için nispeten kolay bir uygulamadır. Çok sevseniz bile size alerji yapan bir gıda karşısında, nefsinize hakim olup uzak durabilirsiniz. Güneş alerjisi olanların alerjiye yol açan etkenden kaçabilmeleri için, sokağa gece çıkmaları gerekir ki bu da her zaman mümkün olabilen bir şey değil. Ancak son zamanlarda piyasaya çıkan güneş yağı ve kremlerinden bu konuda yararlanmak mümkün. Bilindiği gibi bunların bir kısmında koruyucu faktörler mevcut. Rakamlar halinde belirtilen bu faktörler, rakamlar büyüdükçe daha fazla koruma gösterirler. Son yıllarda ülkemizde de bulunmaya başlayan, koruma faktörü 25-30 gibi çok yüksek rakamlara varabilen koruyuculardan yararlanılabilir. Bazı firmalar bunları ’sun-block’ adıyla pazarlıyorlar. İsminden de anlaşılacağı gibi bu denli yüksek koruma pratik olarak güneş ışınlarının ciltle temasını kesiyor.

Sizin bu tür koruyucu kremlerden edinmenizi tavsiye edeceğim. Güneşin parlak olduğu saatlerde güneşe çıkarken, açıkta kalan tüm yerlerinize sürürseniz, yararını görürsünüz.

Öte yandan, alerji tedavisinde kullanılan ve tıp dilinde antihistaminik olarak adlandırılan ilaçlardan kullanmanız da yararlı olacaktır. Antihistaminikler alerjinin yarattığı reaksiyonları gidermede yararlı olacaktır. Reaksiyonların aşırı olduğu hallerde kortizon da kullanılabiliyor. Etkilenmenin sınırlı olduğu hallerde kortizonlu pomadlar, yaygın olduğu hallerde hap veya iğne halinde sistemik kortizon kullanımından yararlanılabilir. Korunmaya rağmen güneşe maruz kaldığınız zamanlarda, reaksiyon olmasını beklemeden de antihistaminik ilaçlardan alabilirsiniz. Antihistaminik ilaçları kullanarak, güneş alerjisinden tümden kurtulmayı beklemeyin.

Alerjiler, hiçbir neden yokken günün birinde kendiliğinden ortaya çıkabileceği gibi, bir gün kendiliğinden de kaybolabilir.

Gözümün kayması düzelmedi

26 yaşındayım. Kendimi bildim bileli gözüm şaşıydı. Bir süre önce gittiğim doktor, gözümde görme kaybı olmaya başladığını belirterek ameliyat önerdi. Ben de hemen oldum.

Ancak bir süre sonra kontrole gittiğimde kaymanın tam olarak düzelmemesi nedeniyle gözlük kullanmam gerektiğini belirttiler. Ben gözlük kullanmak istemiyorum. Acaba ameliyatım mı yanlış oldu? Bana ne önerirsiniz? Burak. K.

GÖZLERDEKİ kayma gözün hareketlerini sağlayan kaslar arasındaki uyumsuzluğa bağlı olabileceği gibi, gözde kırma kusuru bulunması halinde de kayma olabilir.

Kaslara ait sorunlar, ameliyat ile düzeltilebilir. Gözde kırma kusuru varsa, bunun çaresi gözlük takmaktır. Ameliyat geçirdikten sonra da kayma olduğu için size gözlük de verilmiş. Kaymayı ikinci bir ameliyatla düzeltseniz bile, gözdeki kırma kusuru net görmenizi engellediği için gözlük takmanız gerekecek. Eğer gözlük takmak istemiyorsanız, kontakt lens de kullanabilirsiniz. Ayrıca son yılarda gözdeki kırma kusurunu düzeltici operasyonlar da yapılabiliyor. Lazer kullanarak gözün ön kısmındaki bombeliğin değiştirilmesiyle gözdeki kırma kusuru düzeltilebiliyor. LASIK adıyla uygulanan bu tekniği İstanbul’da birkaç merkez uygulayabiliyor. Bütün bu seçenekleri göz doktorunuzla tartışmanızı tavsiye ederim.

Gazdan kurtulamıyorum

29 yaşında bir erkeğim. Benim sorunum gaz. Bir anlamda, ne yersem gaz oluyor. Gittiğim doktorlar bana bir sürü tetkik yaptı. Sonucunda bir hastalık bulamadılar. Bana ne önerirsiniz? K.Davut / TRABZON

SİNDİRİM sisteminizde aşırı gaz olması ve doktorların yaptıkları bütün tetkiklere rağmen bir bozukluk bulamaması olayın yapısal bir soruna bağlı olmadığını gösteriyor. Böyle olunca, çalışmayı bozan diğer faktörlere bakmak gerekir. Öncelikle yemeği hızlı yememelisiniz. İyi çiğnemek, öncelikle karbonhidratlılar olmak üzere bir çok gıdanın ağızda sindirilmesini sağlar. Ayrıca fazla sıcak gıdalardan kaçınmak gerekir. Bütün önlemlere rağmen, kuru fasulye, mercimek, nohut gibi bitkisel liflerden zengin gıdalar gaz yapar. Bunları mümkün olduğunca az tüketmek gazı önleme açısından yararlıdır. Ayrıca sinirsel etkenler, beslenme saatlerinin düzensiz olması, üşütme gibi etkenler de gaza neden olabilir.

Yukarıda değindiğim konulardan mümkün olanları ortadan kaldırmak ve yemeklerden sonra pankreas enzimi içeren ilaçlardan birini kullanmak etkili olacaktır.

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları