Sağlık

Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Testisimde ağrı var

BENİM hastalığım iki yıldan beri sol testisimdeki ağrıdır. İlk olarak gittiğim doktor antibiyotikler ve başka ilaçlar verdiler. Fakat bunların hiçbir etkisi olmadı. Diğer doktor ise varikosel olduğunu söyledi. Bu hastalık nedir? Ağrı yapar mı? Bana bir zararı olur mu? Nasıl tedavi edilir? H.Berber / ANKARA

İKİ yıldan beri sol testisinizde devam eden ağrının varikosel hastalığına bağlı olması ihtimali kuvvetli. Eğer ilk doktorunuzun düşündüğü gibi iltihaplanmaya bağlı olsaydı kullandığınız antibiyotik ve diğer ilaçlarla, en azından şikayetleriniz azalırdı.Varikosel de ağrı yapabilen bir hastalıktır. Hastalığın belirtileri ağrı ve testislerin üst kısmında, skrotumun (torbanın) içinde kıvrımlar halinde şişlik hissedilmesidir. Hastalık, testislerden giden kanı taşıyan toplar damarlardan bir tanesinin varis oluşturacak şekilde genişlemesidir.

Varis hastalığını, özellikle bayanların bacaklarında olan, mavi renkli genişlemiş damar yumaklarından tanırsınız. Testis damarı da bacaklardaki damarlar gibi genişleyip şişebilir. Gerginlik oluştuğu zaman da ağrı oluşur. Ağrıdan kurtulmanın tek yolu, testilerin sarkması ve dolayısıyla damarın gerilmesini önlemektir. Bu amaçla, özellikle sporcuların kullandığı süspansuvarlardan yararlanılabilir.

Eğer varikosel ileri derecede ise, testisin kan dolaşımını bozduğu için, testislerin sperm üretme yeteneğini azaltır.Bu da kısırlığa yol açan etkenlerden biridir. Varikoselin, sperm üretim yeteneğini bozup bozmadığının araştırılması için tahlil yapılması gerekir.

Spermiogram adı verilen tahlil bozuk çıkarsa varikosel için ameliyat gerekir. Bu ifadeden de anlaşılacağı gibi, varikosel tedavisinin tek yolu ameliyattır. Ancak, az önce de belirttiğim gibi, sperm üretiminde sorun yarattığı taktirde...

Hastalığınız

tükürük bezinde

20 yaşındayım. İki yıl önce kabakulak hastalığına yakalandım. O günden bu yana zaman zaman şişme olup kendiliğinden iyileşiyordu. Doktorlar da bir çok ilaç verdi.

Bu yıl da, kulağımdan su akmaya başladı. Ateşim gittikçe yükseldi, boğazımda da kuruluk gibi bir şey oldu.Bu hastalıktan kurtulmak için ne yapmalıyım? K. HIDIROĞLU

YUKARIDA özetlediğim mektubunuzdaki bilgilere bakılırsa, önceki hastalığınızın da kabakulak olması ihtimali az. Muhtemelen, şişen tükürük bezinizin kanalında iltihap ya da taş nedeniyle zaman zaman tıkanma oluyor. Gerek tedavi ile ve gerekse kendiliğinden kanalın açılması ile de şişlik iniyor. Eğer kulağınızın altındaki tükürük bezi, kabakulakta olduğu gibi tekrar şişerse, bir kulak boğaz burun hastalıkları uzmanına başvurarak bu yönden tetkik olun.

Son zamanlardaki şikayetiniz olan yüksek ateş ile kulağınızdan akıntı gelmesinin ise önceki hastalığınızla da ilişkisi yok. Boğazınızda oluşan bir iltihaplanma orta kulağınızı da etkileyerek, orada da iltihaplanmaya yol açmış. İltihap kulak zarını eriterek dışarı boşalmaya başlamış. Sizin hiç zaman kaybetmeden bir kulak doktoruna başvurmanız gerekiyor.

Damarlarım

neden tıkanıyor?

G.DAĞISTAN / ALMANYA

GEREK kalp ve gerekse bacak damarlarınızın tıkanması sizde ciddi boyutlarda bir damar sertliği olduğunu düşündürüyor.

Kalbinizde ameliyatına gerek görmemeleri, tıkanmanın yavaş olması ve bu arada bünyenin tedbir olarak yeni kılcal damarlar oluşturması nedeniyledir. Ancak yeni oluşan damarların ve henüz tıkanmamış olan damarların da tıkanmaması için önlemler alınması gerekir. Bu amaçla, köşemde de sık sık değindiğim, damar sertliği için risk faktörü olan etkenlerin ortadan kaldırılması gerekir. Sizde hangi riskler bulunduğunu ve bunlar için neler yapmanız gerektiğini doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

Doktorunuzun önerdiği ilaçların yanı sıra, risk olarak belirlediği konuları ortadan kaldırmak da çok önemli. Bacaklarınızın damarları da daralmış olduğu için düzenli yürüyüşler yapmanın önemi büyük, bu konuyu da ihmal etmeyin.

Mektup adresi: Dr.Gündüz Tezmen, Hürriyet Gazetesi Medya Towers Güneşli 34544-İstanbul

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları