Sağlık

Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Aşırı unutkanım

RUMUZ: GENÇ

16 yaşında bir gencin bu derecede unutkan olması çok normal değil. Muhtemelen sinir sistemini etkileyen bir sorun olmalı. Nöroloji uzmanı bir doktora başvurmanız gerekiyor.

Göbeklenme ile ilgili sorununuzun dengesiz beslenmeye bağlı olduğunu düşünüyorum. Yemeklerinizdeki yağ ve karbonhidratları azaltmanız gerekiyor. Bildiğiniz gibi karbonhidratlar, unlu, nişastalı ve şekerli gıdalarda bulunmaktadır. Ayrıca düzenli spor yapmanızı da öneriyorum. Böylece vücudunuz istediğiniz şekle kavuşacağı gibi, kramp gibi kas güçsüzlüğüne bağlı sorunlardan da böylece kurtulabilirsiniz.

Kolumun şişi inmeyecek mi?

F.BURAK

Meme tümörlerini ameliyatları sırasında bazen koltuk altındaki lenf bezlerinin de alınması gerekebilir. Bu yapıldığı taktirde bazen bu kolun lenf akışı bozulduğu için kol şiş kalabilir. Böyle hallerde, fırsat buldukça kolu yüksekte tutmak, lenf akışının yerçekimi sayesinde kolaylaşması yoluyla bir ölçüde de olsa yarar sağlayabilir.

İdrara bol çıkıyorum

Y.YAVUZ

T3 VE T4 gibi tahlillerinizin yüksek bulunması, hipertiroidi hastalığını gösterir. Tiroid bezinin fazla hormon salgılaması sonucu oluşan bu tablo, tüm metabolizmanın hızlanmasına neden olur. Bunun sonucunda da bütün organlar hızlı çalışır. Siz bu hastalıktan tedavi olmuşsunuz, şu anda yapılan kontroller da tiroidinizin normal olduğunu gösteriyor. İdrarınızın bol çıkmasının bununla bir ilgisi yok. Kaldı ki içtiğinizden daha bol sıvı da çıkartmanız mümkün değil. İdrarınızı biriktirip miktarını ölçtüğünüzde böyle olmadığını göreceksiniz. Yine de bir iç hastalıkları uzmanına muayene olursanız, tüm organlarınızı kontrol ettirme olanağına kavuşursunuz.

Karın kaslarım mı zayıf?

Ö.D./DENİZLİ

Daha önce fıtık ameliyatı geçirmiş olmanız karın kaslarınızın zayıf olduğunu düşündürür. Fıtık karın duvarının zayıf yerlerinden oluşur ki, karın duvarının en önemli tabakalarından biri kas kitlesidir. Sizin de düşündüğünüz gibi, ağır bir şey kaldırdığınızda ağrı hissetmeniz, kaslarınızın zayıf olduğunu gösterir. Düzenli ve biliçli eksersizlerle bu kaslarınızı güçlendirmelisiniz. Aksi taktirde fıtık olayları tekrarlayacaktır. Karın kaslarınızı güçlendirmek için uygulayacağınız eksersizleri, fizikoterapistlerden öğrenebilirsiniz.

Özellikle çorba içmek gibi sıcak buhara maruz kaldığınızda burnunuzun akması ve bu durumun yaz-kış devam etmesi sizin kronik nezle olduğunuzu düşündürür. Kulak boğaz ve burun hastalıkları uzmanı bir doktora muayene olmanızda yarar var.

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları