Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Nasıl kilo alırım?

18 yaşındayım ve 45 kiloyum. Kilo almak istiyorum, nişanlım da bu görüşte. Doktora gittim guatr olduğunu ama önemli olmadığını söyledi. Guatr sinir yaparmış bu da kilo almayı engellermiş. Ben çeşitli çabalar sarf ediyorum ama olmuyor. Çevremdekiler sigara ve çok çay içmenin kilo almayı engellediğini söylüyor.... B.M.

Zayıf olan herkese guatr incelemesi yaptırılıyor. Guatr kendi başına zayıflık nedeni değildir. Çünkü ’guatr’ sözcüğü, boynun ön kısmında yer alan tiroid bezinin büyümesine verilen bir isimdir. Guatr çeşitli nedenlerle oluşabilir. Tiroid beziyle ilgili olarak insanda kilo kaybına neden olan hastalık, tıp dilinde hipertiroidi olarak adlandırılır. Tiroid bezinin fazla hormon salgılaması halidir. Tiroid bezinin fazla miktarda salgıladığı hormon nedeniyle metabolizma hızlanır ve hasta durduğu yerde bile çok kalori harcar, bu da zayıflama nedenidir. Hipertiroidi bazen guatr olmaksızın yani tiroid bezi büyümeksizin de görülebilir. Sinirlilik, çarpıntı, aşırı terleme, ellerde titreme gibi diğer belirtilere yol açan hastalık da hipertiroididir.

Genç kızlarda hafif bir miktar guatr görülebilir ve bu önemli değildir. Nitekim sizin doktorunuz da aynı şeyi söylemiş.

Sizin zayıf olmanızda öncelikle bünyenizin sonra yaşınızın ardından da çay ve sigara bağımlılığınızın rolü var. Çayı azaltıp, sigarayı bırakıp, beslenmenizi dengelerseniz istediğiniz kiloya ulaşabilirsiniz. Dengeli beslenme için de bir beslenme uzmanı ile görüşmenizin daha uygun olacağı görüşündeyim.

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları