Sağlık

Dr. Güdüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur Mektupları

Kalp nakli gerekir mi?

68 yaşındayım, 50 seneye yakın zamandan beri Amerika'da yaşıyorum. 12 yıl önce İstanbul'dayken kalp krizi geçirdim. Amerika'ya dönünce acilen balon tedavisi (anjiyoplasti) yapıldı. Son beş yıla kadar bir sorunum olmadı. 1995'te iskemik kardiyomiyopati teşhisi konuldu ve ekoda ejeksiyon fraksiyonu yüzde 28 bulundu, 20'nin altına inerse kalp nakli gerekeceğini belirttiler. 1999 sonunda bu değer yüzde 15 bulundu. Damarlarım yüzde 40-50 açık. Tansiyonum ve kolesterolüm normal. Treadmill'de 7-8 yürüyorum. Şimdi kalbimde fibrilasyon olduğu söylendi ve pace-maker önerildi.

Fikir ve tavsiyelerinizi esirgemeyeceğinizi ümit ediyorum.

O. Akbarut / A.B.D.

Gerek 12 yıl önce geçirdiğiniz kalp krizi ve gerekse yıllar içinde sinsi seyirli olarak süren koroner yetmezliği, kalp dokusunda beslenme bozukluğu ve hasar yaratmış. Buna bağlı olarak da kalp dokusunun kasılma yeteneği azalmış. Bu karar, yapılan ekokardiyografide ejeksiyon fraksiyonu ölçümü ile belirir. Bu değer çok düşük bulunmuş ama treadmill (yürüme bandı) ile yapılan efor testinde 7-8 MET civarında bir efor yapabildiğinize göre fonksiyonel kapasiteniz iyi demektir. Böyle olunca kalp nakli diye bir şart olmaz. Konunun diğer yönü fibrilasyon ve pace-maker takılması önerisi. Çok ayrıntı olmamasına rağmen fibrilasyonun kalbin kulakçık bölgesini (atrium) ilgilendirdiğini sanıyorum. Fibrilasyon demek, kalbin ilgili bölgesinin düzenli kasılmalar yerine titreşim halinde çalışmasıdır. Eğer kalbin karıncık bölgesi (ventrikül) fibrilasyona girerse kalp bir anlamda kan atışını durdurmuş olacak ve 7-8 dakika içinde elektroşok (defibrilasyon yapılmazsa, hasta kaybedilecektir. Ben karıncık firilasyonu ile ilgili açıklamayı genel bilgi olarak verdim, yoksa sizin durumunuzla ilgili değildir.

Sizin durumunuza dönersek, kulakçık fibrilasyonu olduğu zaman bu bölüm etkili kasılmadığı için, içindeki kanı karıncıklara etkili bir biçimde pompalayamayacak ve bu da kan dolaşımı üzerinde bir ölçüde olumsuz etki yaratacaktır. Ayrıca kulakçıklar düzenli çalışmadığı için bu düzensizlik karıncıkların da düzensiz çalışmasına neden olacaktır, bu da kan dolaşımı açısından bir başka olumsuzluk nedeni olacaktır. İşte bu durumda Pace-maker (kalp pili) takılması yararlı olabilir. Özellikle kulakçık ve karıncığı ayrı ayrı uyaran türde pace-maker takılırsa hem kalp çalışması düzene kavuşacak, hem de kulakçıklar da etkili kasılarak dolaşım üzerine olumlu katkıda bulunacaktır.

Doktorlarınızın bu önerisini hemen kabul etmenizde yarar var.

Yazarın Tüm Yazıları