Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

C vitamini sigaranın zararlarını azaltmaz

Ben sağlık konusunda titiz bir kadınım. Bu konuda devamlı olarak birşeyler okuyup bilgilerimi geliştirmeye çalışırım.

Öncelikle sizin köşeniz olmak üzere, sağlıkla ilgili güvenilir yazıları titizlikle takip eder, ve inandığım önerilere uymaya çalışırım. Sağlık konusuna bu denli önem vermeme rağmen vazgeçemediğim kötü bir alışkanlığım var. Sigara içiyorum...

Okuduğum kaynaklar, sigara içenlerin C vitamini ihtiyaçlarının arttığını belirtiyor. Ben de bu nedenle her gün C vitamini tabletleri alıyorum. Endişe ettiğim konu, C vitamininin fazlasının zarar vereceği...

C vitaminin eksikliği ve fazlalığı konusunda bilgi verir misiniz?

l Ayla Bilir/İstanbul

Vitaminleri, yağda ve suda eriyenler olarak iki grupta incelemek mümkün.

Yağda eriyen vitaminler vücudun yağ dokusunda ve özellikle karaciğerde birikerek zararlı etkilere neden olabilirken, suda eriyen vitaminler, idrar yoluyla atılabilirler. Bu nedenle, suda eriyen bir vitaminin fazla alınması konusunda çok endişeli olmamak gerekir. Ancak, devamlı olarak yüksek dozda C vitamini alınması, fazlasının atılması sırasında idrar yollarında kristalleşmelere neden olabilir. Bu da böbrek ve idrar yolu sistemi taşlarına yol açabilir.

Fazlalığının kayda değer bir sorun yaratmaması nedeniyle, daha çok C vitamini eksikliği üzerinde duracağım.

C vitamini kollajen oluşumu üzerinde etkilidir. Bu nedenle, bağ dokusu, kemik ve diş oluşumunda önemli bir maddedir. Ayrıca yara ve yanık iyileşmesi üzerinde de etkilidir. Hücrelerdeki kimyasal reaksiyonların çoğunun sağlıklı olabilmesi için de C vitamini gereklidir.

Eksikliği halinde, diş, kemik ve bağ dokusu sorunları görülür.Damarların çeperlerinin zayıflaması nedeniyle deri içine kanamalar görülür. Diş etleri şiş ve kanamalıdır. Diş etlerinde kangrenler ve dişlerde dökülme de olabilir.

Eklem ve kas ağrıları, halsizlik, yaraların geç iyileşmesi, eski yara izlerinin açılması gibi sorunlar görülür. Erişkin bir insanın günlük C vitamini ihtiyacı 50-60 mg. kadardır. Ancak geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamalar bu ihtiyacın 100-120 mg olarak kabul edilmesinin daha doğru olduğunu öne sürüyordu. Gebelik, emzirme, hastalık nekahatleri, ishal, ameliyatlar, yanıklar, sıcak ya da soğuk ortamlar, tiroid bezi hastalıkları bu ihtiyacı arttırır.

C vitamini, narenciye, domates, patates, lahana ve yeşil biber gibi yiyeceklerde bol miktarda bulunur. Ancak pişirme ile önemli oranda C vitamini kaybı olacağını bilmek gerekir.

Bu arada özellikle üzerinde durmak istediğim husus, sigara içilmesiyle vücutta C vitaminin eksilmesinin bilinen bir gerçek olmasına karşın, bu bilgilerin yanlış olarak, sigara içenlerin C vitamini alması halinde sigaranın zararlarından kurtulabilecekleri şeklinde yorumlanmasıdır. Böyle bir şeyin kesinlikle olmayacağını bilmekte yarar var. Sigaranın zararlarından korunmanın tek yolu, sigara içmemek ve sigara içilen ortamlardan uzak kalmaktır. Balgam söktürücü şurup, C vitamini ya da antioksidanlar da dahil hiçbir ilaç sigaranın vereceği zararları ortadan kaldırmaz ya da azaltmaz.

Oğluma sedef teşhisi koydular

16 yaşındaki oğluma sedef hastalığı teşhisi koydular. Ailece çok üzgünüz. Bu hastalığın kesin tedavisi için önerilerinizi rica ediyorum.

H.KAYMAZ/İSTANBUL

Sedef hastalığı, derinin kızarık bölgeler ve üzerinde sedef renkli plaklarıyla kendini gösteren bir hastalığıdır. Kesin nedeni belli olmadığı gibi kesin tedavisi de henüz bilinmiyor. Ancak PUVA tedavisi, yani özel bazı ilaçlar verildikten sonra ultraviyole ışını saçan lambalarla tedavi yapılmasının oldukça büyük yararları olmaktadır. içinde bulunduğumuz yaz mevsiminde de deniz ve güneş banyoları fırsatının kaçırmamakda yarar var.

Ayrıca, son yıllarda Retinoik asit türevleri adı verilen ilaçlarla da oldukça büyük yararlar elde edilmektedir. Oğlunuzu deri hastalıkları uzmanının kontrolunda tutmanız yararlı olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları