Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Kalp yetersizliği olabilir

G.KOLCU/AYVALIK

Kalp çarpıntısı ve ellerde titreme gibi şikayetlerinizin temel nedeni tiroid bezinin fazla çalışması olabilir. Zaten siz de uzun süre, tiroid tedavisi görmüşsünüz. Eğer son zamanlarda bununla ilgili kontrollar yapılmadıysa, bu kontrolları yaptırmanızı tavsiye ederim. Eğer tahliller normal çıkarsa, bu kez de sinir sistemini düzenlemeye yönelik tedaviler de gerekebilir.

Ancak sizin, yattığınız sıralarda nefes darlığı tarzında sıkıntınızın olması ve yataktan kalkınca bu şikayetlerin geçmesi kalp yetersizliği ihtimalini düşündürüyor. Ayakta olunduğu sırada, dolaşım yetersizliği nedeniyle vücudun alt kısımlarında biriken sıvılar (ödem), yatınca, yer çekimi nedeniyle kalbe ve akciğerlere yönelmekte ve bu da kendini, sıkıntı ve nefes darlığı tarzında göstermektedir.

Yatınca olan sıkıntıları her zaman, mutlaka kalbe bağlamak da doğru değildir. Özellikle mide fıtığı olanlarda da, dolu mide ile yatınca ileri boyutlarda sıkıntı olabilir.

Sizin, doktorunuzla bu ihtimalleri tekrar görüşmenizi tavsiye ederim.

Pankreatit oldum

M.Nevzat/MANİSA

Safra kesesi ameliyatından 8 yıl sonra kanal güdüğünde beliren taş, endoskopla mide içinden geçilerek, safra kanalından alınmaya çalışılmış. Bu sırada düşen taş, tıp dilinde oddi sfinkteri olarak adlandırılan ve safra ile pankreas kanallarının ortak olarak onikiparmak bağırsağına döküldüğü yeri tıkamış, daha doğrusu daraltmış. Bu olay da farkedilmediği için, pankeas salgısı, kendi içinde birikerek, pankreasın iltihaplanmasına yol açmış.

Bundan sonra sağlığınızla ilgili olarak geçirdiğiniz tüm olayların, bununla bağlantısının olduğu söylenebilir.

Halen bu taş çıkarılmış olmakla birlikte, oddi sfinkterinde uzun süre kalması, bu bölgede darlık nedeni olmuş. Nitekim, pankreas dışında, karaciğer içindeki safra kanalları da genişlemiş. Bu olay da giderek karaciğeri tahrip etme riski taşıyor.

Gittiğiniz hastanenin cerrahi servisinin ameliyatı niçin düşünmediğini bilmiyorum ama yıllar süren olaylara bağlı olarak gelişen darlığın kendi başına genişlemesi mümkün değil.

Size önerim, sindirim sistemi cerrahisinde uzmanlaşmış bir başka hastaneye örneğin tıp fakültesine, bir an önce başvurmanızdır.

Yazarın Tüm Yazıları