Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Düşük tansiyonun zararı var mı?

A. Demir / İstanbul

İnsan bünyesinde her şeyin normal sınırlarının dışı zararlıdır denilir ama konu tansiyon olunca bu kural pek işlemiyor. Yüksek tansiyon pek çok zararlar taşımakla beraber, düşük tansiyon ciddi bir sorun yaratmaz. Tabii ki aşırı olmamak şartıyla. Büyük tansiyon 70 mm Hg. ya da halk arasındaki söylenişiyle 7’nin altına ve uzun süreli inmediği sürece ciddi bir sorun olmaz. Tam tersine yapılan istatiksel çalışmalarda düşük tansiyonluların ortalama yaşama sürelerinin çok daha uzun olduğu belirlendi. Ancak düşük tansiyonlular, özellikle yattıkları yerden birden ayağa kalktıklarında, beyne daha az kan gittiği için geçici başdönmeleri ya da sıklıkla halsizlik hissedebilirlerse de bunun pek önemi yoktur. Özellikle tansiyonun daha da düşük olduğu zamanlarda bol sıvı almak, belirtileri azaltmanın yanısıra tansiyonu da normale yaklaştırıcı etki yapacaktır.

Sık idrara çıkıyorum

M. Ünal / İstanbul

Sürekli kabızlık ve sık idrara çıkma şikayetinizden bahsediyor, çok az içmenize rağmen, idrara bu kadar sık çıkışınızın nedenini öğrenmek istiyorsunuz. Cevabınız zaten sorunun içinde var. Sorunun kaynağı çok az su içmeniz. İnsan bünyesi en soğuk günlerde bile solunum ve ciltten buharlaşma ile günde yarım litre civarında su kaybeder. Ayrıca zararlı maddeleri atabilmek için de bir miktar idrar çıkarmaya ihtiyacı vardır. Bu nedenlerle her insanın günde 1.5 litre su içmesi gerekir. Bu miktar ishal ve kusma hallerinde ve sıcak günlerde ya da fırın vb. sıcak ortamlarda çalışanlarda daha da artar. Eğer siz sıvıyı az alırsanız, bünye, gıdalardaki sıvının mümkün olduğu kadar fazlasını emecek ve dışkı taş gibi sertleşecektir. Öte yandan idrar da az sıvı içinde çok madde atmaya çalışacağı için çok koyu ve asitli olacaktır. Bu da idrarın idrar yolunda tahriş yaratmasına neden olacağı için biraz idrar birikse bile, sanki çok idrar varmış gibi bir his doğmasına neden olacaktır. Bunun sonucu da az ve sık idrar etme şeklinde kendini gösterir. Ayrıca uzun dönem içinde idrar yolu iltihapları ve taşları gibi başka sorunlara yol açabilir.

Sürekli kabızlık da hemoroid, makat çatlakları fistülleri ve hatta bazı araştırmalara göre bağırsak kanseri riskini arttırabilir. Görüldüğü gibi sorunlarınızın tek kaynağı su içmemek. Günde 1.5 litrenin üzerinde su içmeye başladıktan kısa bir süre sonra tüm sorunlarınızın kaybolduğunu göreceksiniz.



Yazarın Tüm Yazıları