Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Kalp romatizması değilsiniz

E. Akyar / İstanbul

Romatizma denilince harkesin aklına hemen ağrı gelir. Kalp bölgesinde bir ağrı duyulunca da hemen ‘kalp romatizması’ endişeleri başlar. Oysa kalp romatizmasının ağrıyla hiçbir ilişkisi yoktur. Yani kalp romatizması ağrısız bir hastalıktır. Kalp romatizması olarak adlandırılan hastalık, akut ateşli eklem romatizması hastalığının kalbin iç yapısını etkileyerek burayı iltihaplandırması sonucunda ortaya çıkar. İltihaplanmanın en yoğun olduğu dönemlerde bile, burada duyu sinirleri olmadığı için ağrı duyulmaz. Kalp romatizmasının esas belirtileri yıllar sonra ortya çıkamaya başlar. Romatizmanın iltihaplandırmasına bağlı olarak kalp kapaklarının tam olarak kapanması ya da tam açılması mümkün olmazsa, bu durum bir süre sonra kalpte yetersizliklere yol açabilir.

Bu bilgileri, benzer sorusu olan diğer okurlarım için veriyorum, yoksa sizde kalp romatizması söz konusu değil. Sizin kalp üzerindeki iğne batması tarzında ağrılar hisetmeniz, ağrının kolunuza ve parmaklarınıza kadar ilerlemesi gibi belirtiler dikkate alındığında, bu bölgenin duyu sinirlerini etkileyen bir sorun bulunması ihtimali ön plana çıkıyor. Bu sorunun boyun omurları arasındaki disk kaymaları ya da kireçlenmeler olması ihtimali daha yüksek. Bu nedenle gittiğiniz doktordan, boyun röntgeni ya da daha iyisi bilgisayarlı tomografi veya MR çektirmesini isteyin. Bundan sonra durumunuz daha kesin olarak ortaya çıkacaktır.

Omurga romatizması ihtimali var

B. Akıncı / İstanbul

Romatizmal ağrıların birkaç yıldan beri sürdüğü ve özellikle bel, kalça ve sırt gibi bölgelerinizi tutması gibi belirtiler dikkate alındığında, sizin sorununuzun ankilozan spondilit denilen, omurga romatizması olması ihtimali yüksek. Bu hastalık, normalde rahatlıkla hareket etme olanağı olan omurga eklemlerinin birbiriyle kaynayarak hareket olanağının ortadan kalkması sonucunu verir. Bu hastalar hafifçe öne eğik, eğilme, doğrulma, başı ve gövdeyi çevirme gibi yetenekleri azalmış bir kişi haline gelirler.

Hastalık genellikle ilk belirtilerini, leğen kemiği ile omurganın son kemiklerinin aralarında oluşturduğu eklemlerde gösterir. Tıp dilinde sakro-iliak eklemler olarak adlandırılan bu bölgenin röntgeninin çekilmesi ile hastalığın teşhis edilmesi mümkün olacaktır. Romatizma hastalıkları uzmanı ya da fizik tedavi uzmanı bir doktora başvurarak bu teşhis ihtimalinden de söz ederek muayene olun.



Yazarın Tüm Yazıları