Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Ameliyat yaram kapanmadı

Rumuz: Hiç Gülemedim / Almanya

İki yıl önce trafik kazası sonucu ciğerinizin yarısını alırken yapılan ameliyatın yaralarının hálá kapanmamış olması normal bir durum değil. Eğer elinizde, durumunuzu ayrıntılı olarak tanımlayan bir tıbbi rapor varsa, onun fotokopisini gönderdiğiniz takdirde size daha fazla yardımcı olabileceğimi sanıyorum.

Sinirsel etkenler, ne demektir?

O. Konur / İzmir

Söz konusu ettiğiniz cevapta, ekstrasistollerin (erken atımlar) sinirsel etkenlere bağlı olabileceğini belirtmiştim. Buradaki ‘sinirsel etkenler’ sözü, ruhsal gerilim türünü tanımlamaktadır. Yapılan tetkiklerin hepsi normal bulunduğuna göre, sizin erken atımlarınız da bu türde olmalı. Çok seyrek olduğu için herhangi bir ilaç almanız gerekmez.

Nezleniz alerjiye bağlı

A. Aslan / İstanbul

Burnunuzdaki duruma tıp dilinde alerjik rinit adı verilmektedir. Halk arasında saman nezlesi olarak da adlandırılır. İsminden de anlaşılacağı gibi burun iç zarının alerjik tepkisidir. Kullandığınız ilacın alerjik belirtileri ortadan kaldırıcı etkisi var. Şikayetleriniz çok olduğu zaman buna ek olarak dekonjestan olarak adlandırılan gruptan bir ilaç da kullanılabilir. Tedavinizi alerjik hastalıklar konusunda uzman bir doktorun planlamasında yarar var.

Şeker ilacı kullanmalı mıyım?

Ö. Tutkun / İstanbul

Kandaki şeker düzeyinin normalin 20-30 mg kadar üstünde olması halinde, hastanın perhizle idare etmesi söz konusu olabilir. Daha yüksek rakamlar ve perhiz döneminde yapılan kontrollerde yüksek rakamların bulunması halinde, ilaç tedavisine geçilebilir. Ancak kesin kararı hastayı muayene eden doktor vermelidir. Glucobay isimli ilaç, diğer ilaçlardan daha farklı bir özellik taşımaktadır. Etkisini, unlu, şekerli ve nişastalı gıdalar demek olan karbonhidratların bağırsaktan emilmesini azaltarak göstermektedir. Bu etkiyle, katı perhiz ihtiyacını ortadan kaldırabilmekte ya da şeker düşürücü ilaçların daha düşük dozlarda kullanılabilmesini sağlamaktadır.



Yazarın Tüm Yazıları