Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Göz tansiyonu

Özellikle gelişmiş ülkelerde, körlüğün en önemli nedenleri arasında, halk arasında göz tansiyonu olarak adlandırılan glokom yer almaktadır. Az gelişmiş ülkelerde de glokom sık görülmekle beraber, bu gibi ülkelerde kazalar, mikrobik hastalıklar gibi diğer etkenler, daha sık oranda körlüğe yol açtığı için bazen glokom geri planda kalabilmektedir.

Glokomu anlayabilmek için göz hakkında bazı bilgilere ihtiyaç var. Göz, içi sıvı dolu bir topa benzer. Gözün gerginliğini sağlayan, bu sıvının basıncıdır. Bu sıvı sürekli olarak üretilir. Dolayısıyla da, gereğinden fazla olan, boşalır. Boşalma kanalının ağzı, iris denilen gözün renkli kısmı ile göz merceğinin birleştiği yerdedir.Bu kanal gerektiği gibi çalışmazsa, fazla sıvının boşalmasında sorun olur. Bu da, göz içinde basıncın artmasına yol açar. Sürekli yüksek basınç, görme sinirini tahrip ettiğinden, görme kaybı ortaya çıkabilir.

Glokom, akut ve kronik olmak üzere, iki türde karşımıza çıkar.

Akut glokom

Akşam saatlerinde ışığın azalıp, gözbebeklerinin genişlemesiyle görmede bulanma, ışıkların çevresinde haleler görme, gözde ağrı ve kızarma gibi şikayetler başlar. Bu bazen bir günde çok şiddetli bir şekilde ortaya çıkabildiği gibi, haftalar öncesinden ön uyarılar şeklinde de başlayabilir. Tam atakta belirtiler aşırı, ağrı, kusmaya yol açacak derece çok şiddetli olmaktadır. Böyle bir atakla karşılaşınca, evde kendi başına alınabilecek bir önlem yok, yapacak tek şey, en kısa zamanda bir hastanenin göz kliniğine başvurmaktır.

Kronik glokom

Yazılarımı sürekli izleyenler ya da teknik terimlere aşina olanlar, kronik sözcüğünün yavaş, hatta sinsi başlayan ve sürüp giden anlamına geldiğini bilirler. Glokomun kroniği de sinsi başlar. Hasta olan gözde çevreyi görme giderek kaybolur, hasta bir borudan ya da delikten bakıyor gibi, sadece baktığı yerin ortasını görür.

Hastalık sinsi bir seyir izlediği için, özellikle 40 yaşından sonra belirli aralıklarla göz basıncını kontrol ettirmekte yarar var. Ailesinde glokomlu hasta bulunanlarla şeker hastalarının bu kontrola daha özen göstermeleri gerekir. Kronik glokom, yakın takip gerektiren bir hastalıktır. İyi takip edildiği zaman, genellikle ilaç tedavisiyle kontrol altında tutulabilir. Belirli aralıklarla göz içi basıncının ölçülmesi, zaman zaman görme alanının kontrolu ile uygulanacak tedavi düzenlenir.

Kronik glokom nedeniyle tedavi altına girecek hastalar, eğer varsa, kalp, tansiyon, şeker, astım gibi hastalıkları konusunda doktorlarına ayrıntılı ilgi vermelidirler. Kullanılacak ilaçlar, bu hastalıkları etkilemeleyecek tarzda düzenlenecektir.

Ayrıca glokomu olanların, hangi nedenle olursa olsun başka türde bir ilaç kullanmaları gerektiğinde, mutlaka doktorlarına danışmaları gerekir. Özellikle spasm çözücü ve kas gevşetici türde ilaçlarla, depresyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, göz içi basıncını arttırarak glokomlu hastalara ciddi zararlar verirler.






 








Yazarın Tüm Yazıları