Sağlığınız için seyahatte sıvı almayı unutmayın

Geçen hafta İstanbul’da Uluslararası Sıvı Tüketimi ve Sağlık Konferansı toplandı.

Toplantıda sağlığımız, performansımız ve görünüşümüzün iyi olması için vücut sıvımızı belirli bir oranda tutmak zorunda olduğumuz birkez daha vurgulandı. Vücudumuz genellikle kendi sıvısını belirli bir oranda tutmayı başarıyor. Ancak bazen bu sistem de yeterince iyi çalışmayabiliyor. Dolasıyla sürprizlerden korunmak için her zaman yeterli sıvı almanın önemi büyük. Önerimiz, nerede olursanız olun sıvı almayı kendinize görev bilin...

Türkiye Diyetisyenler Derneği ve International Life Sciences Institute’un (ILSI) düzenlediği organizasyona katılan Loughborough Üniversitesi Spor Akademisi, Egzersiz ve Sağlık Bilimleri’nden Prof. Ron Maughan, yeterli sıvı ihtiyacının kişisel özelliklere göre değişebileğini ancak genel olarak kadınların günde 2- 3, erkeklerin ise 3-4 litre sıvıya gereksinim duyduklarını söyledi. Kastedilen sadece su değil, sıvı ihtiyacının bir kısmı besin ve diğer içeceklerden de karşılanabilir.
Sıvı tüketiminin üzerinde önemle durulması için neden çok: Yetersiz sıvı tüketimiyle böbrek taşı, kabızlık, koroner kalp hastalıkları ve çarpıntı arasında direkt bağlantı var. Ayrıca, kesin bir saptama olmasa da az sıvı almanın bazı kanser çeşitleri, diş problemleri, solunum sistemi, akciğer yetmezliğine neden olduğu düşünülüyor.

Prof. Dr. Maughan, “Birçok farklı içecek ve yiyecek sıvı ihtiyacını karşılama işlevini yerine getirmede yardımcı. Sıvıların yanı sıra meyve, sebze, çorba gibi gün içerisinde tükettiğimiz birçok besinin vücudun sıvı dengesinin korunmasına katkısı var” diyor.

Vücudun sıvı ihtiyacının artmasına bazı faktörler yol açıyor. Ağır iş koşulları ve sıcak hava gibi... Bu iki faktörün birleşimi sıvı ihtiyacını günlük 10-12 litreye bazen daha da üzerine çıkarabilir. Çok tuzlu ya da yüksek proteinli bir beslenme tarzı da vücudun sıvı ihtiyacını artırır. Ayrıca emzirme dönemindeki kadınların daha fazla suya ihtiyaçları var.

Kabızlıktan kurtarıyor

Nerede olursanız olun, güne başlarken mutlaka su için. Sabah aç karnına içilen bir bardak su bile bağırsakların hareketlenmesini sağlar. Bu alışkanlık seyahatlerde artan kabızlık sorununun oluşmasını engellemeye katkıda bulunabilir. Suyun tadını sevmiyorsanız içine limon eklemeyi deneyin. Şekersiz meyve ve bitki çayları da sıvı ihtiyacını gidermede destek olabilir. Su oranımızda yüzde 3’lük bir kayıp bile konsantrasyonda düşmeye ve performans kaybına yol açar. Oran yüzde 10 olduğunda hayati tehlike başlar. Oysa vücudumuzdaki karbonhidrat ve yağın tümünü, proteinin ise yarısını kaybettiğimiz zaman hayati tehlike söz konusudur. Bu kayıp yüzde 20’ye ulaştığında ise sonuç ölüm! Su ihtiyacınızı bardak bardak, fincan fincan çay ya da kahve içerek karşıladığınızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Tam tersine bunların idrar sökücü etkisi var.
Yazarın Tüm Yazıları