Sadece lojman reformu yetmez

AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın yolun hemen başında partili milletvekilleri için lojman uygulamasına son vermiş olması, yeni bir dönemin başlangıcı açısından önemli bir adımdır.

Geride bıraktığımız dönemde Türk halkının siyaset kurumuna duyduğu kızgınlığın nedenlerinden biri de, milletvekillerinin sahip oldukları ayrıcalıklardı.

Meclis lojmanları, her geçen gün biraz daha fakirleşen vatandaşlar açısından siyasilerin temsil ettikleri olumsuzlukların sembolü haline gelmiş olan bir ayrıcalığı gösteriyordu.

AKP'nin işe bu sembole el atarak başlaması, hem bu partiye puan getirecek, hem de siyaset kurumuna duyulan güvensizliğin aşılmasında yararlı bir işlev görecektir.

Vatandaş sıkıntı içinde yaşarken, pekala milletvekillerinin kendilerinin de özveri gösterebildiklerini ortaya koymaları kuşkusuz önemlidir.

İŞADAMI MİLLETVEKİLLERİ NE OLACAK?

Önemlidir, ancak kozmetiktir. Yani, daha çok görüntüye ilişkindir.

AKP, siyasete yeniden güven kazandırmak ve kendisinin diğer partilerden farklılığını gözle görülür bir şekilde hissettirmek istiyorsa, daha ileri ve daha özlü adımlar da atmak zorundadır.

Lojman dosyasını tamamlayacak anlamlı bir adım, TBMM'ye seçilen AKP milletvekillerinin özel ticari işlerini tümüyle tasfiye etmeleri olabilir.

Basında çıkan haberlere göre, AKP'nin 363 kişilik grubundan yaklaşık 60 kişi bir şekilde iş hayatının içinden geliyor.

Bunlar arasında kendilerini doğrudan işadamı, sanayici, tüccar ya da mütaahhit olarak niteleyenler var.

MİLLETVEKİLLİĞİ İLE TACİRLİK BAĞDAŞMAZ

Bu milletvekilleri seçmenleri tarafından kendilerini temsil etmek ve yasama faaliyetinde bulunmak üzere Ankara'ya gönderilmişlerdir.

Bu yüce amacın milletvekillerinin ticari faaliyetleriyle bağdaşmayacağı açıktır.

Dolayısıyla, bu milletvekillerinin ilke olarak Türk Ticaret Kanunu'na göre tacir ve esnaf sayılmalarını gerektiren işleri bırakmaları, yani şahısları adına para kazanmaya dönük ticari faaliyette bulunmamaları gerekiyor.

ÖZEL İŞLERİN TASFİYESİ ŞART

Buradaki çelişkiyi gidermenin en pratik yolu, milletvekillerinin özel işlerini tümüyle tasfiye etmeleridir.

Bunu yapamadıkları takdirde, şirketlerde sahip oldukları bütün ortaklık paylarını, hisse senetlerini, diğer yatırım araçlarını kayyumlara devredebilirler.

Aynı şekilde, AKP milletvekillerinin yasama faaliyetinde bulundukları süre içinde iş takibi yapmamaları, herhangi bir ticari grubun çıkarlarını kollayıcı türde lobicilik faaliyetlerine girişmemeleri de esastır.

Ayrıca, amaç güven kazanmak ve şeffaflıksa, AKP milletvekilleri yasa gereği TBMM Başkanlığı'na iletmek zorunda oldukları servet beyanlarını kamuoyuna açıklamaları da doğru bir adım olur.

AKP'YE DÜŞEN ÖNCÜ ROL

Kuşkusuz, buraya kadar sıraladığımız beklentilerin hepsi CHP milletvekillleri için de geçerlidir.

Ancak, tek başına iktidara geldiğine göre, AKP'den bu alanlarda öncü rol oynamasını beklemek de toplumun hakkıdır.

AKP'nin işte bu alanlarda atacağı adımlar, lojman reformunun samimiyetinin ve de partinin tutarlılığının ölçülmesi açısından ciddi bir sınav olacaktır.
Yazarın Tüm Yazıları