Rüyada ikinci perde

Çok değil, 2 ay öncesine gidelim. Bir Rüya Takım vardı; ABD Milli Basketbol Takımı...

Başarısıyla, kadrosuyla, oyunuyla onlar bu ‘‘Dream Team’’ unvanına layık olmuştu. Ancak son Dünya Şampiyonası'na gelirken ‘‘acabalar’’ başlamıştı, çünkü takımın tadı yoktu. Ve 58 maçlık galibiyet serisi Arjantin maçıyla noktalandı. Ardından gelen yenilgiler, 6'ncılık ve hayal kırıklığıyla biten bir şampiyona. Dream Team imajı tükendi.

Bir F.Bahçeli olarak benim için de G.Saray, Rüya Takım'dı. 1996'dan beri Türk futboluna getirdiği anlayış ve seyir zevki yüzünden onları gıptayla izliyordum. Taa ki, bu sezona kadar. Ancak, G.Saray artık eski havasında değil. Kendini yenileyemezsen, çağa ayak uyduramazsan tükenmek kaçınılmaz oluyor.

Eskisi gibi değil

G.Saray'da Fatih Terim, ‘‘Eski G.Saray'ı geri getireceğim’’ dedi. Ancak şu ana kadar yaptığı sadece, G.Saray'a 2000'de UEFA Kupası'nı kucaklayan kadrodan ayrılan bir kaç kişiyi takıma döndürmek oldu ki, onlar da eskisi gibi değil. G.Saray bugün büyük bir düşüş yaşıyor. Bu düşüş, öncelikle sahadaki futbolda.

Neredeyse son 10 yılda her teknik adam, Terim ile kantara kondu. Milli Takıma Avrupa Şampiyonası'nda çeyrek final oynatan Mustafa Denizli, dünya üçüncüsü yapan Şenol Güneş'in başarıları ‘‘Terim'in mirası’’ denilerek, hep gölgede bırakıldı. Karizma tartışmaları başlatıldı. Kimin, neyin karizması...

Düşünce zenginliği

Ya G.Saray'da. Lucescu, Avrupa şampiyonu olan 9 futbolcusu gitmiş takıma ilk geldiği günlerde eleştiri bombardımanına tutuldu. Ama Şampiyonlar Ligi'nde bir çeyrek final oynattı ve şampiyon bir kadro bıraktı. Peki, kim, kime, ne mirası bıraktı. Bir yanda Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final yaşayan, diğer yanda Avrupa defterini erken kapatmakla yüzyüze bir takım. Başarı, mirasla biryere kadar, sonrası herkesin kendi becerisi ve düşünce zenginliğine kalmış.

Tarih olmak

Evet, Türk futbolunda Terim bir dönem başlattı. Bir tarih oldu. Ama adı üzerinde herşey bir zaman sonra tarih oluyor. Tıpkı, 1978'de Arjantin'e ilk Dünya Şampiyonluğu'nu yaşatan Cesar Menotti gibi. Menotti de takımı Rosario Central'ın geçen hafta sonunda Estudiantes'e 2-1 yenilmesiyle görevinden alındı. Yani, futbolda dün yok, hep bugün var.

G.Saray'ın 6-0'lık tarihi F.Bahçe yenilgisi, rüyanın kabusa dönüşmesiydi. Ve asıl önemlisi, G.Saray'da 1. Fatih Terim döneminin gerçek sonudur. Çünkü, eskiyi arayan Terim, şimdi çıkış için kendini ve takımını yenilemek isteyecektir. Ve Terim'in takımın başına ikinci kez geldiği gün yapması gereken buydu.
Yazarın Tüm Yazıları