Rusya'ya yerleşen Eximbank'ı unutuyor

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın Moskova gezisi sırasında düzenlenen toplantılarda sık sık başarılı adımlar sıralandı:

Enka'nın başını çektiği müteahhitler Rusya'da büyük işler yaptı ve yapıyor.

Koç-Enka'nın Ramstore zinciri başarıyla Rusya ve bölgeye yayılıyor.

Colin's, Rusya'daki liderliğini yeni mağazalarla sürdürüyor.

Efes, Rusya'da dünya bira devlerine kafa tutuyor, pazarda yükseliyor.

Şişecam, Efes'le girdiği Rusya'da bira şişesinde liderliğe oynuyor.

Bunlara Ramsey, Mithat, Boyner de yeni ekleniyor.

Liste uzayıp gidiyor... Toplantılar sırasında Türk Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu dikkatimi çekiyor: "Eximbank Rusya'ya dönük neler yapıyor?"

Sorum, Ahmet Kılıçoğlu'nun yarasını deşiyor: "Adımız alacaklarla anılıyor. Türk malının, işadamının Rusya pazarına girişine katkımızı hatırlayan yok."

Kılıçoğlu
, ardından Eximbank'ın Rusya'yla olan alacak sorununu özetliyor:

"Sovyetler Birliği dağılmadan, 1990-91 döneminde 700 milyon dolarlık kredi kullandırılmış. Kredi, daha çok Rusya'nın Türkiye'den mal alımını teşvik etmek amacına yönelikmiş. 1992'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla kredinin ödenmesi donmuş. 1995'te Sovyetler Birliği'nden alacağı olan uluslararası kuruluşlar gibi Türk Eximbank da Paris Kulübü anlaşması çerçevesinde Rusya'nın söz konusu krediyi 2011'e kadar ödemesini kabul etmiş."

Kılıçoğlu
, Rusya'nın borcu 370 milyon dolara kadar indirdiğini vurgulayıp, devam ediyor: "Daha sonra 167 milyon dolar daha tahsilat yapıldı. Ancak, Rusya 1998'de moratoryum ilan edince yine ödeme durdu. Bu yüzden faiziyle birlikte borç yeniden 358 milyon dolara çıktı."

Kılıçoğlu
, Rusya'yla yapılan her görüşmede bu konunun gündeme geldiğini belirtip bir noktaya dikkat çekiyor: "Eximbank'ın Sovyet dönemine uzanan kredi desteği, bölgede Türk mallarının tanınmasına katkı yaptı. Şimdi Rusya'da Türk mallarına talep varsa, başlangıcında Eximbank'ın payının olduğunu unutmamak gerekiyor."

Kılıçoğlu
, Moskova'da açılan ilk Ramstore'a, Erdoğan'ın açılışını yaptığı TOBB-TİM Ticaret Merkezi'ne (Arkadia) kredi desteği verdiklerini vurgulayıp, yürüyen bir başka işe işaret ediyor: "Rusya'ya dönük yürüyen 350 milyon dolarlık proje kredimiz var. Bunun 211 milyon doları kullanıldı. Hastane, üniversite yapımı gibi projeler bununla gerçekleşti."

Kısacası, Rusya'da büyüyen işlerin perde gerisinde Eximbank da bulunuyor...

Rusya başarısını bir gerdanlıkla harcadılar

BAŞBAKAN Recep Erdoğan
'ın 600 işadamıyla yaptığı Moskova çıkarması, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kıbrıs ve işbirliğini geliştirme konusundaki mesajlarına bakınca çok başarılı geçti.

Ancak, şöyle bir bakın, son iki-üç gündür bu başarıdan söz eden kaldı mı... Çünkü, ortada Emine Erdoğan'a hediye edilen gerdanlık tartışması var...

Sadi Özdemir haberi yakaladı, Hürriyet sürmanşetten kullandı. Sonra üzerine yorumlar yapıldı. Yorumlara bozulan Erdoğan, Sinop'tan esti, gürledi: "Eşime kolye-broş hediye edilmiş. Değerine 30-35-45 bin dolar dediler. Oysa toplam perakende değeri 10 bin 600 küsur. Resmi rakamdır bu. Şimdi aradaki farkı abartılı yazan gazeteler versin. Biz de hediyeyi Başbakanlık hazinesine devredelim. Hem beyan süresi 30 gündür."

TOBB-TİM Ticaret Merkezi'ni açan Erdoğan'ın orada hangi mağazalara gireceği en az 15-20 gün önceden belliydi. Madem "hediye gürültüsü" çıkması istenmiyordu, o zaman önünüzde iki seçenek vardı:

Mağaza sahiplerini, "Aman abartılı hediyeler vermeyin" diye uyarmak.

Hediye alınırken, "Bunlar Başbakanlık envanterine işlenecek" demek.

O zaman Rusya gezisinin başarısı hediye tartışmasıyla gölgelenmezdi...
Yazarın Tüm Yazıları