Puro-sağlık ilişkisi

Çevremdeki bir sürü insan puro içmeme sağlıksal nedenlerle karşı çıkıyor. Ben ise hiç olmazsa günde bir tane içmeyi çok seviyorum. Puro-sağlık ilişkisi hakkında beni aydınlatır mısınız?

Bu konuda bir iki kere yazı yazmıştım. Tıp doktoru olmadığım için tıbbi yorum yapamam. Ama birtakım bilinen doğruları da yazmakta yarar var. Bugüne kadar dünyada puro ve sağlıkla ilgili tüm yazıların referans noktası sigara için yapılmış araştırmalar ama puro sigara değil. Ve de sigara-insan sağlığı bağlantılı bulguları puroya da bağlamak çok yanlış. Kimsenin sizi kulaktan dolma yanlış bilgilerle korkutup zaten aşırıya kaçmadan içtiğiniz puroyu içmenizi engellemesine izin vermeyin.

Üzülerek söylemek gerekirse yerli ve yabancı medya, sigara ile ilgili yapılmış yayın ve haberlerden alıntı yaparak puro içenlerin hiç tütün içmeyenlere kıyasla mesela 6-7 misli ciğer kanserine yakalandığını dillerine dolamaya devam ediyorlar. Onlara göre her içki içen nasıl potansiyel alkolik olacaksa, her puro içen de mutlaka bir süre sonra akciğer ya da dudak kanserinden ölmeye mahkûm. İşin komik yanı bir yurtdışı seyahatimde yanımda oturan ve bana puronun tehlikelerinden bahseden doktorun uçuş boyunca üç şişe şarap, iki bardak viski ve sayısız kahve içmesi ve de benden hiç olmazsa 10 kilo şişman olması idi.

Şimdi puroya gelelim. İyice ve doğru kurutulup, fermante edilmiş kaliteli puro yaprağı kalitesiz puro, pipo ve sigara tütününden çok ama çok daha az nikotin ve katran içermektedir. Puro tütün yaprağı yüzde 100 doğal, organik bir ürün. Yaprak tüm büyüme dönemi içinde sadece bir kez ve o da daha fide haldeyken zararlı haşareye karşı ilaçlanıyor.

Üretimden sonra ise özel fumigasyon odalarında tütün bitine karşı gazla (toz ya da sprey ile değil) ilaçlanıyor ve de oda kapakları açıldığınca gaz tamamen yok oluyor. Üretim prosesinin hiçbir safhasında sigarada olduğu gibi suni veya kimyasal katkı maddeleri ya da tütünü kurutucu-olgunlaştırıcı kimyasal ilaçlar kullanılmıyor.

Hele hele yanıcı ve gerçekten kanserojen olan sigara kağıdını puroda bulamazsınız. Sigara tütününün yanma hızını etkilemek, olgunlaşma prosesini hızlandırmak ve de ham tütünü depolama esnasında korumak, mikrop ve mantar üremesini engellemek için çeşitli kimyasallar kullanılıyor. Bütün bu kimyasalların insanlar üzerindeki zararları kaçınılmaz.

(Devamı var.)
Yazarın Tüm Yazıları